Dairy VS Vegan Milk!
Μήπως αναρωτιέσαι κι εσύ ποιο γάλα να επιλέξεις;
Μήπως δεν ξέρεις επακριβώς τις διαφορές μεταξύ των διαφορετικών γαλατών που βλέπεις στα ψυγεία των σουπερμάρκετ;
Πάμε να τα μάθουμε όλα αναλυτικά!
Ζωικό γάλα (αγελαδινό, κατσικίσιο, πρόβειο)
✔️Το ζωικό γάλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο και αλλά ιχνοστοιχεία.
Ορισμένα πλήρη ζωικά γάλατα είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος ενώ τα άπαχα και τα ημιάπαχα γάλατα και γαλακτοκομικά, περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες κορεσμένου λίπους. Τα ζωικά γάλατα περιέχουν μέτρια ποσότητα υδατανθράκων κυρίως με τη μορφή της λακτόζης. Τα γάλατα με προέλευση ζωική, είναι κατάλληλα για lacto-vegetarian και pesceterian, ενώ πλέον θα βρείτε και γάλα χωρίς λακτόζη κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία.
Φυτικά γάλατα
✔️Τα φυτικά γάλατα προέρχονται από καρπούς (αμύγδαλο, φουντούκι κ.α), από σόγια, καρύδα ή βρόμη και περιέχουν αρκετές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Πολλά από αυτά εμπλουτίζονται και επιπρόσθετα και καθίστανται προιόντα υψηλής θρεπτικής αξίας. Τα φυτικά γάλατα, περιέχουν σε γενικές γραμμές χαμηλές ποσότητες πρωτεΐνης, με εξαίρεση το γάλα σόγιας, που μπορεί να ανταγωνιστεί το αγελαδινό, αναφορικά με την πρωτεϊνική του περιεκτικότητα. Όσον αφορά, τα λιπαρά, τα φυτικά γάλατα δεν έχουν κορεσμένα λιπαρά, εκτός από το γάλα καρύδας ενώ όσον αφορά τους υδατάνθρακες, περιέχουν ελάχιστη ποσότητα αυτών με το μεγαλύτερο ποσό στο γάλα βρόμης. Τα φυτικά γάλατα και προιόντα είναι κατάλληλα για αυστηρά vegan άτομα, άτομα που νηστεύουν ή άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη!
1️⃣Γάλα σόγιας: Πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ισάξια αυτή του αγελαδινού και κατσικίσιου γάλακτος. Περιέχει βιταμίνες Β1, β9 (φυλλικό οξύ), Α, D, κάλιο και ασβέστιο.
100mL = 50-60 θερμίδες = 4 γραμμάρια πρωτεΐνης
2️⃣Γάλα αμυγδάλου: Πλούσιο σε νερό και πολυακόρεστα λιπαρά. Περιέχει επίσης βιταμίνες Α, D, E, νάτριο, ασβέστιο και κάλιο.
100 mL = 20-30 θερμίδες = 0.5 γραμμάρια πρωτεΐνης
3️⃣Γάλα καρύδας: Πλούσιο σε (βιταμίνες C, Ε, Β1, Β3, Β5, Β6, σίδηρο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Περιέχει όμως και μεγάλη ποσότητα κορεσμένου λίπους με την μορφή μέσης αλύσου τριγλυκερίδια (MCT’s), τα οποία χρησιμοποιούνται άμεσα για την παραγωγή ενέργειας και πιθανόν δεν αποθηκεύονται στον λιπώδη ιστό άμεσα.
100 mL = 15-30 θερμίδες = 0.1 γραμμάριο πρωτεΐνης
4️⃣Γάλα βρόμης: Πλούσιο σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης βιταμίνες Β2, B12, Β9 (φυλλικό οξύ), D. ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο.
100 mL = 50-60 θερμίδες = 0.9 γραμμάρια πρωτεΐνης
Dilet
👉Αν καταναλώνετε φυτικό γάλα, προτιμήστε αυτά με την λιγότερη δυνατή επεξεργασία ή πρόσθετη ζάχαρη ενώ Αν εντάσσετε καθημερινά το φυτικό γάλα στη διατροφή σας, προτιμήστε το γάλα σόγιας που είναι πλουσιότερο σε πρωτεΐνη.
👉Αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, δοκιμάστε αρχικά το ζωικό γάλα άνευ λακτόζης και αν δεν σας ταιριάζει επιλέξτε ένα από τα φυτικά
👉Αν επιλέξετε κάποιο φυτικό γάλα στο γεύμα σας, εντάξτε μία επιπρόσθετη πηγή πρωτεΐνης (π.χ. τυρί, αυγό, ξηρούς καρπούς ή τόφου) για μεγαλύτερο κορεσμό και πληρότητα. Αποφύγετε δηλαδή να καταναλώσετε σκέτο γάλα αμυγδάλου με δημητριακά και προσθέστε ξηρούς καρπούς για να δημιουργήσετε έναν πιο πλήρη συνδυασμό!
Απολαύστε το αγαπημένο σας γάλα και κάντε έξυπνες επιλογές και συνδυασμούς!