Σταφιδόψωμα χωρίς ζάχαρη!
Θέλεις το πιο τέλειο μοσχομυρωδάτο σταφιδόψωμο για πρωινό ή και σνακ;
Σου έχω την απόλυτη συνταγή που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!
Υλικά
- 100 γρ σταφίδες ή άλλο αποξηραμένο μικρό φρούτο (π.χ. cranberries)
- 100 γρ μέλι
- 1/2 κούπα γάλα της επιλογής σας
- 1 αυγό
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο (45 γρ)
- 400 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 φακελάκι μαγιά
Εκτέλεση
Σε ένα ποτηράκι διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο ζεστό νερό και προσθέτουμε 1κ.γλυκού από το μέλι μας και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί.
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το υπόλοιπο μέλι, το ελαιόλαδο, το γάλα, το αυγό και τέλος τη ενεργοποιημένη μαγιά.
Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα.
Προσθέτουμε ύστερα σιγά σιγά το αλεύρι μας κοσκινισμένο και ανακατεύουμε αρχικά με το σύρμα και στο τέλος με μία μαρίζ.
Τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες ή τα κράνμπερις και ανακατεύουμε να πάνε παντού.
Αφήνουμε το μείγμα μας να φουσκώσει για 30-60 λεπτά και ύστερα πλάθουμε μπαλάκια σε μία λαδόκολλα. Το μείγμα θα κολλάει οπότε μπορείς να βρέξετε λίγο τα χέρια σας ή εναλλακτικά να σχηματίσετε τα μπαλάκια με δύο κουτάλια κατευθείαν πάνω στη λαδόκολλα.
Ψήνουμε για 40 λεπτά στους 180 βαθμούς και αποσύρουμε.
DILET
- Κάθε σταφιδοψωμάκι αποδίδει μόλις 200 θερμίδες και 5 γραμμάρια πρωτεΐνης!
- Κατάλληλα για πρωινό ή και σνακ στη δουλειά και στο σχολείο.
- Μπορείτε να παραλείψετε το αυγό και να τα κάνετε νηστίσιμα με φυτικό γάλα.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κομματάκια σοκολάτας.
Καλή απόλαυση!