Τσάι Matcha!

Πόσο συχνά πλέον ακούμε για αυτό το περιβόητο τσάι matcha?
Τι μπορεί να μας προσφέρει και τι λένε οι μελέτες?
ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Σκόνη πράσινου τσαγιού που παράγεται στην Ιαπωνία από ολόκληρο το φύλλο του φυτού. Έτσι παρασκευάζεται αυτή τη πυκνή πράσινη σκόνη με την έντονη μυρωδιά και γεύση.
ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ;
Η σκόνη matcha, φαίνεται να περιέχει 4 διαφορετικές κατεχίνες, καφεΐνη, φαινολικά οξέα, κουρκετίνη, χλωροφύλλη και άλλα βιοδραστικά στοιχεία. Σε σύγκριση με το απλό πράσινο τσάι, στο οποίο δεν κρατάται ολόκληρο το φύλλο κατά την τελική του επεξεργασία, στο τσάι μάτσα χρησιμοποιείται όλο το περίβλημα, το οποίο περιέχει έως και 137 μεγαλύτερη περιεκτικότητα κατεχινών.
ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟ;
Τα συστατικά του, και κυρίως οι κατεχίνες, έχουν έντονη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Μπορούν και δεσμεύουν δηλαδή τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας, μειώνουν το οξειδωτικό στρες και προστατεύουν τον οργανισμό μας από φθορές, φλεγμονές και άλλα προβλήματα. Έτσι φαίνεται να έχουν ιδιαίτερο όφελος στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην ευνοϊκότερη έκβαση των αυτοάνοσων νοσημάτων καθώς και στα χρόνια μεταβολικά φλεγμονώδη νοσήματα.
Όμως και τα υπόλοιπα στοιχεία, όπως για παράδειγμα η καφεΐνη, μπορεί επίσης να δρα αντιοξειδωτικά και διεγερτικά! 1 φλιτζάνι τσάι matca μπορεί να περιέχει τόση καφεΐνη όσο και ένας μονός ελαφρύς καφές, κι έτσι μπορεί να αντικαταστήσει ορισμένα ροφήματα της ημέρας.
ΤΙ ΟΦΕΛΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ;
Τα οφέλη της μάτσα λόγω των βιοδραστικών της ουσιών μπορεί να είναι πολυάριθμα. Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένα εξ΄ αυτών που έχουν βρεθεί σε μελέτες.
Αντιική δράση
Αντικαρκινική δράση
Προστασία της καρδιάς
Αντιφλεγμονώδες
Αντιοξειδωτικό
Βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης, καλύτερος γλυκαιμικός έλεγχος
Θετική επίδραση στη γνωστική λειτουργία (άνοια, μνήμη, κατάθλιψη κ.α.)
Οι μελέτες που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο είδος τσαγιού είναι πολύ λίγες, με μικρό δείγμα ατόμων και έτσι τα οφέλη δεν μπορούν σίγουρα να επιβεβαιωθούν ή να γενικευτούν στον γενικό πληθυσμό! Απαιτούνται λοιπόν, περισσότερες μελέτες για να προσδιοριστεί η ακριβής ποσότητα που θα προσφέρει τα παραπάνω οφέλη, καθώς και η πιθανή αλληλεπίδραση του τσαγιού με φάρμακα, νοσήματα κ.α. Όμως η κατανάλωση έως και σήμερα θεωρείται απολύτως ασφαλής και πιθανόν ευεργετική!