5 ways to eat soya mince!
Κιμάς σόγιας λοιπόν!
Μπορεί να σου ακούγεται περίεργο πως ένα φυτικό τρόφιμο μπορεί να αντικαταστήσει τον αγαπημένο μας μοσχαρίσιο κιμά, κι όμως είναι γεγονός.
Ο κιμάς σόγιας παρασκευάζεται από το σογιάλευρο, μετά από αφαίρεση του σογιέλαιου που περιέχει. Είναι ένα αρκετά οικονομικό προϊόν και κατάλληλο για vegans, vegeterians ή άτομα που νηστεύουν. Η γεύση του, παρομοιάζεται με αυτή του ζωικού κιμά και ανάλογα τον τρόπο μαγειρέματος και των πρόσθετων υλικών μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολυάριθμες συνταγές. Για την προετοιμασία του κιμά σόγιας, ακολουθήστε τα βήματα που αναγράφονται στην συσκευασία καθώς κάθε εταιρία ανάλογα τον τρόπο παρασκευής του, προτείνει διαφοροποιημένα βήματα. Ωστόσο, δεδομένου ότι μιλάμε για ένα ξηρό αφυδατωμένο τρόφιμο, απαιτείται σίγουρα μούλιασμα ή σε άλλη περίπτωση ολιγόλεπτο βράσιμο, συνηθέστερα σε διπλάσια ποσότητα νερού. (1 κούπα κιμάς με 2 κούπες νερό)
Ο γύρος σόγιας, είναι παρόμοιο υποπροϊόν της σόγιας, συνηθέστερα συναντάται σε φιλετάκια σόγιας, τα οποία και πάλι απαιτούν μούλιασμα ή βράσιμο για περίπου 10 λεπτά και ύστερα ψήσιμο ή μαγείρεμα στην κατσαρόλα.
Σου έχω 5 πανεύκολες ιδέες για να εντάξεις τον κιμά ή τον γύρο σόγιας στη διατροφή σου, είτε ως κυρίως γεύμα είτε ως μέρος σνακ!
1. Μακαρόνια με κιμά: Και τώρα αναρωτιέμαι, ποιος δεν αγαπάει αυτό το φαγητό; Το παραδοσιακό μαμαδίστικο φαγητό μπορεί να πάρει την φυτοφαγική του μορφή αν αντικαταστήσουμε τον ζωικό κιμά, με κιμά σόγιας.
Συνταγή για κοκκινιστό κιμά σόγιας
Υλικά
- Κιμάς σόγιας
- Κρεμμύδι, καρότο
- Αλάτι, πιπέρι, Κανέλα, γαρύφαλλο
- Ντομάτα φρέσκια
- Πελτές ντομάτας
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε τον κιμά σε διπλάσιο νερό (1 κούπα κιμάς – 2 κούπες νερό) σε μία κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίζει να κοχλάζει. Σβήνουμε την φωτιά και αποσύρουμε.
- Στραγγίζουμε τον κιμά σε σουρωτήρι, ξεπλένουμε καλά και πατάμε με τα χέρια μας τον κιμά να φύγει όλο το νερό μέχρι να γίνει σπυρωτός.
- Σε μία κατσαρόλα, τσιγαρίζουμε κρεμμύδι, καρότο μαζί με τον πελτέ ντομάτας, μπαχαρικά και μυρωδικά όπως με τον ζωικό κιμά.
- Προσθέτουμε τον κιμά που στραγγίξαμε, φρέσκια ντομάτα και λίγο νερό και αφήνουμε να βράσει για περίπου 30-40 λεπτά ή 10 λεπτά στην χύτρα ταχύτητας.
- Σερβίρουμε με μακαρόνια, ρύζι ή γεμίζουμε μελιτζάνες/κολοκυθάκια
2. Μπιφτέκια σόγιας με πατάτες: Θέλετε να οργανώσετε ένα barbeque αλλά νηστεύετε; Θέλετε να απολαμβάνετε τα μπιφτέκια ενώ είστε vegan; Τα μπιφτέκια σόγιας, αποτελούν την ιδανικότερη λύση.
Συνταγή για μπιφτέκα σόγιας:
Υλικά
- Κιμάς σόγιας
- Βρόμη ή τριμμένη φρυγανιά
- Μυρωδικά
- Μουστάρδα
- Πελτές
- Κρεμμυδάκι, κολοκυθάκια, καρότο, πιπεριά
- Λάδι
Εκτέλεση
- Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τον μούλιασμα και το στράγγισμα του κιμά.
- Τρίβουμε καρότο, κρεμμυδάκι, πιπεριά, στον τρίφτη και τα αφήνουμε λίγη ώρα να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι να βγάλουν όλα τα υγρά τους. Σε ένα μπολ, προσθέτουμε την στραγγισμένη σόγια, και τα στραγγισμένα λαχανικά, αλάτι, πιπέρι, μπαχαρικά, λίγο μουστάρδα, ελαιόλαδο, αλεσμένη βρόμη ή αλεύρι ή φρυγανιά.
- Προαιρετικά βάζουμε στο ψυγείο το μείγμα να σφίξει για 1 ώρα. Ύστερα πλάθουμε μπιφτέκια σε μία λαδόκολλα.
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40-50 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Μπορείτε να συνοδεύσετε με πατάτες ή ρύζι. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε το μπιφτέκια σε ψωμάκια burger ή εναλλακτικά μπορείτε να ετοιμάσετε κόκκινη σάλτσα με φρέσκια ντομάτα, να τα βουτήξετε μέσα και να δημιουργήσετε τα πιο υγιεινά vegan σουτζουκάκια! Συνοδεύστε με ρύζι, μακαρόνια ή πουρέ.
3. Τορτίγια με κεφτεδάκια σόγιας: Το πιο απολαυστικό σνακ ή ελαφρύ γεύμα κατά την περίοδο της νηστείας. Φτιάξτε τα κεφτεδάκια με την ίδια διαδικασία που ακολουθείτε για τα μπιφτέκια με την διαφορά ότι μπορείτε εξωτερικά να τα πανάρετε με έξτρα φρυγανιά και να τα πλάσετε σε μικρότερο μέγεθος! Ψήστε σε λαδόκολλα στους 200 βαθμούς για 20-30 λεπτά. Προσθέστε τα κεφτεδάκια μέσα σε τορτίγια/αραβική πίτα ολικής άλεσης, με λαχανικά, αβοκάντο και χούμους προαιρετικά!
4. Σουβλάκι με γύρο ή κιμά σόγιας: Ποιος δεν αγαπάει το παραδοσιακό σουβλάκι; Πως όμως μπορούμε να το απολαύσουμε σπιτικό και χωρίς κρέας; Ο γύρος σόγιας μπορεί δικαιωματικά να αντικαταστήσει τον κλασικό γύρο, καθώς παρέχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη και πλούσια γεύση. Μουλιάστε τον γύρο και ύστερα ψήστε στο γκριλ για περίπου 10 λεπτά με μπαχαρικά. Προσθέστε τον σε μία πίτα ολικής, με επιπρόσθετα πολλά λαχανικά και ψητές πατάτες! Εναλλακτικά για μία πιο μεξικάνικη εκδοχή μπορείτε να προσθέσετε στην πίτα ή σε tacos πίτες, τον κιμά σόγιας (που σας απέμεινε από το μεσημεριανό σας γεύμα πιθανώς), με αρκετά λαχανικά, καλαμπόκι και σάλτσα σόγιας!
5. Γεμιστά με κιμά σόγιας: Παραδοσιακά γεμιστά λίγο αλλιώς! Εμπλουτίστε τα γεμιστά σας με περισσότερη φυτική πρωτεΐνη, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά την διάρκεια της Σαρακοστής, όπου οι πηγές λιγοστεύουν δραματικά. Μουλιάστε τον κιμά σόγιας και προσθέστε στην γέμιση όπως κάνετε παραδοσιακά. Προσθέστε μυρωδικά και λαχανικά και συνδυάστε τα γεμιστά με μία πλούσια σαλάτα!
Υπάρχουν ακόμη αμέτρητες συνταγές με κιμά σόγιας, όπως κιμαδόπιτες, τάρτες, κεμπάπ, ντολμαδάκια, παπουτσάκια, μουσακάς, παστίτσιο και πολλές πολλές ακόμη. Εμπνευστείτε από τις κλασικές συνταγές και δημιουργήστε καινούρια πιάτα με λιγότερα ζωικά προϊόντα, αλλά αρκετή πρωτεΐνη ισάξια αυτών, κατάλληλα και σε περιόδους νηστείας ή για άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή!
Δείτε τη σόγια με άλλο μάτι και δε θα χάσετε!
Comments