Πρωτεϊνική πίτσα κουνουπιδιού με 5 υλικά!

Αν έχεις βαρεθεί τα βραστά λαχανικά στην κλασική τους μορφή, τότε ήρθε η ώρα να τα κάνουμε πίτσα!
Αν ψάχνεις μία εναλλακτική πίτσα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και γεμάτη σε φυτικές ίνες, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος!
Τα βραστά λαχανικά όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, κολοκυθάκια και πολλά ακόμη μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ζύμες ή σε κεφτεδάκια (π.χ. μπροκολοκεφτέδες) για να καταναλωθούν με έναν πιο ενδιαφέρον τρόπο. Έτσι λοιπόν σήμερα, σου έχω πίτσα από κουνουπίδι για να το δεις και αυτό με άλλο μάτι!
Το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και Ε, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως και το φυλλικό οξύ (Β9). Αποτελεί επίσης εξαιρετική πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου, ενώ αποδίδει μόλις 25 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
Για την πίτσα θα χρειαστείς μόνο 5 βασικά υλικά, ωστόσο μπορείς να προσθέσεις ότι άλλο υλικό αγαπάς για να την κάνεις ακόμη πιο νόστιμη!
Υλικά για 8 κομμάτια
✔️400 γρ βρασμένο κουνουπίδι (2 κούπες)
✔️100 γρ βρόμη τριμμένη (ή αλεύρι ολικής)
✔️2 αυγά
✔️2 κ.σ. πελτές ντομάτας
✔️4 φέτες κασέρι light (80-100 γρ)
✔️αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, ρίγανη και λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1️⃣Βράζουμε το κουνουπίδι καλά, το τοποθετούμε στο μπλέντερ και το χτυπάμε καλά. Το σουρώνουμε σε ένα σουρωτήρι πατώντας με τα χέρια μας ή πιέζοντας μέσα σε μία πετσέτα ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά του.
2️⃣Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το στραγγισμένο αλεσμένο κουνουπίδι, τη βρόμη, τα αυγά και τα καρυκεύματά μας και ανακατεύουμε καλά.
3️⃣Απλώνουμε σε μία λαδόκολλα το μείγμα και στρώνουμε καλά σε ορθογώνιο ή στρογγυλό σχήμα.
4️⃣Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς.
5️⃣Παράλληλα ετοιμάζουμε μία γρήγορη σάλτσα. Σε ένα μπολάκι βάζουμε τον πελτέ και καρυκεύματα-μπαχαρικά, το ελαιόλαδο και λίγο νεράκι. Ανακατεύουμε καλά. Προαιρετικά αν έχετε χρόνο μπορείτε να βράσετε τη σάλτσα σε κατσαρολάκι για λίγο.
6️⃣Μόλις το ζυμάρι μας έχει ψηθεί επαρκώς, στρώνουμε τη σάλτσα μας και από πάνω προσθέτουμε τα κασέρια μας. Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε μανιτάρια, πιπεριές, κοτόπουλο, ελιές φέτα, ντοματίνια, μοτσαρέλα κ.α.
7️⃣Ξανά ψήνουμε άλλα 15-20 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα τυριά και είναι έτοιμη.
8️⃣Αφήνουμε λίγο να κρυώσει καθώς το ζυμάρι μας είναι λίγο πιο μαλακό από την κανονική πίτσα και κόβουμε σε κομμάτια.
DILET
💡Το κάθε κομμάτι αποδίδει 120 θερμίδες , 9 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και 2 γραμμάρια φυτικών ινών (όσο περίπου 1 φρούτο).
💡Είναι gluten free και vegetarian. Αν θέλετε να την κάνετε νηστίσιμη – vegan προσθέστε τυρί τόφου και αντικαταστήστε το αυγό με αυγό λιναρόσπορου (1 αυγό = 1 κ.σ. λιναρόσπορος σε 2 κ.σ. νερό)
💡Αν θέλετε επιπλέον πρωτεΐνη, μπορείτε να προσθέσετε κοτόπουλο ή έξτρα τυριά. Μπορείτε επίσης στη ζύμη να προσθέσετε έξτρα ασπράδια αντί για ολόκληρα αυγά.
💡Για επιπλέον φυτικές ίνες προσθέστε, μανιτάρια, πιπεριές, λιαστή ντομάτα ή κολοκυθάκι σε ροδέλες.
Καλή απόλαυση!