Νηστίσιμο τσουρέκι χωρίς ζάχαρη!

Το πιο αγαπημένο γλύκισμα του Πάσχα είναι φυσικά το ΤΣΟΥΡΕΚΙ!
Αυτή η μυρωδιά του όταν ψήνεται είναι αξεπέραστη σε κάθε σπίτι τις γιορτινές ημέρες!
Παρόλα αυτά, το τσουρέκι μπορούμε να το καταναλώνουμε όλον τον χρόνο. Γιατί λοιπόν να μην το καταναλώσουμε και κατά τη διάρκεια της νηστείας;
Σήμερα λοιπόν σου έχω το πιο νόστιμο νηστίσιμο τσουρέκι, φυσικά χωρίς ζάχαρη, πλούσιο σε ίνες και μαστιχωτό αποτέλεσμα, που σίγουρα θα σε ενθουσιάσει. Μπορείς να το φτιάχνεις όλον τον χρόνο και είμαι σίγουρη ότι θα το αγαπήσεις όσο το κανονικό!
Υλικά για 1 μεγάλο τσουρέκι (15 φέτες)
✔️1 φακελάκι ξηρή μαγιά 8 γρ
✔️40-50 mL νερό
✔️350 γρ αλεύρι για τσουρέκι
✔️2 κ.σ. σπορέλαιο (30 γρ)
✔️μισό ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
✔️μισό ποτήρι γάλα σόγιας χωρίς ζάχαρη
✔️1oo γρ μέλι (περίπου 6 κ.σούπας) και επιπλέον 1 κ.γ. μέλι για την ενεργοποίηση της μαγιάς
✔️1 βανιλλίνη
✔️1κ.γ. μαχλέπι
✔️1κ.γ. μαστίχα
✔️Προαιρετικά: 100 γρ κουβερτούρα μαύρης σοκολάτας για την επικάλυψη ή φιλέ αμυγδάλου
Εκτέλεση
1️⃣Σε ένα μικρό μπολάκι ενεργοποιούμε τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό, 1 κ.γ. μέλι και 1 κ.σ. από το αλεύρι μας. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί μέχρι να βγάλει λίγες φουσκάλες και να δημιουργηθεί το προζύμι μας.
2️⃣Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, το σπορέλειο και το μείγμα της μαγιάς που ετοιμάσαμε ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και τα καρυκεύματα μας (μαχλέπι, μαστίχα κ.α.). Μπορείτε να το ζυμώσετε με τα χέρια ή σε γάντζο στο μίξερ.
3️⃣Μόλις το ζυμάρι μας είναι ελαστικό και ξεκολλάει από το μπολ ή το μίξερ τότε είναι έτοιμο. Λαδώνουμε τα χέρια μας και το βγάζουμε από το μπολ.
4️⃣Το τοποθετούμε σε καθαρό λαδωμένο μπολ και το σκεπάζουμε. Αφήνουμε 2-3 ώρες να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
5️⃣Μόλις φουσκώσει, χωρίζουμε το μείγμα σε 2 ή 3 ίσα μέρη, ανοίγουμε λωρίδες και τις πλέκουμε ώστε να δημιουργηθεί το τσουρέκι μας (δες το βίντεο στο instagram). Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε ατομικά τσουρεκάκια.
6️⃣Προαιρετικά μπορείτε να επαλείψετε το τσουρέκι με λίγο αραιωμένο μέλι (μέλι με λίγο νεράκι) για να γίνει λείο και λαμπερό.
7️⃣Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα ή μέχρι να ροδοκκκινίσουν.
8️⃣Αφήνουμε να κρυώσουν και αποθηκεύουμε το τσουρέκι τυλιγμένο σε μεμβράνη ή σε δοχείο αεροστεγώς κλεισμένο.
9️⃣Προαιρετικά μπορείτε να επαλείψετε το τσουρέκι με λιωμένη κουβερτούρα.
DILET
💡Μπορείτε να προσθέσετε στο τσουρέκι και επιπλέον υλικά όπως κάστανα, σταφίδες, αμύγδαλο φιλέ, κομματάκια σοκολάτας, μαρμελάδα κ.α.
💡Το τσουρέκι είναι νηστίσιμο. Για vegan εκδοχή χρησιμοποιείστε σιρόπι αγαύης αντί του μελιού.
💡Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι gluten free αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τη γλουτένη.
💡Κάθε φέτα τσουρεκιού μαζί με τη σοκολάτα αποδίδει 160 θερμίδες και 3.5 γραμμάρια πρωτεΐνης. Ιδανικό για σνακ ή και για πρωινό σε μεγαλύτερη ποσότητα ή με κάποιο άλειμμα καρπού.
💡Το καλύτερο και πιο μαστιχωτό αποτέλεσμα και με πολλές ίνες θα φανεί σίγουρα μετά από επεξεργασία του ζυμαριού στο μίξερ. Αν το επεξεργαστείτε μόνο με τα χέρια σίγουρα το τσουρέκι θα είναι λίγο πιο στεγνό.
Καλή απόλαυση και καλή Ανάσταση!