Sugar free cake with apricot jam!
Καλοκαίρι χωρίς βερίκοκα δεν γίνεται!
Ζωή χωρίς γλυκό δεν γίνεται!
Τι γίνεται όμως όταν θέλουμε ένα γλυκάκι χωρίς πολλές θερμίδες, που να μπορούμε να το εντάξουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα διατροφής;
Η απάντηση είναι βρες τον τρόπο! Βρες τον τρόπο να εντάξεις στη ρουτίνα σου αυτό που αγαπάς, με τη πιο θρεπτική του μορφή, για να μπορείς να το απολαμβάνεις πιο συχνά, ακόμη και καθημερινά!
Ως γνωστή λάτρης των γλυκών, πάντα προσπαθώ να βρω λύσεις να εντάσσω της γλυκιές γεύσεις στα γεύματα της ημέρας μου, χωρίς να με επιβαρύνουν θερμιδικά. Έτσι, αυτή τη φορά σας ετοίμασα το πιο θρεπτικό και ελαφρύ κέικ χωρίς ζάχαρη, με μαρμελάδα βερίκοκο για να μυρίζει καλοκαίρι, που μπορείτε να απολαμβάνετε είτε ως πρωινό, είτε ως σνακ ή ακόμη και ως ελαφρύ γλυκάκι!
✅Το κέικ μπορεί να γίνει και χωρίς μίξερ, σε ελάχιστο χρόνο και με απλά υλικά που σίγουρα θα έχεις στο σπίτι σου.
✅Την μαρμελάδα βερίκοκο, μπορείς να την ετοιμάσεις στο σπίτι ή να την προμηθευτείς από μαγαζιά με πιο υγιεινά προιόντα, επιλέγοντας ιδανικά αυτήν χωρίς ζάχαρη και πρόσθετα υλικά.
Υλικά για 1 μέτρια φόρμα (8-10 μερίδες):
🔸2 αυγά μεγάλα
🔸1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 2% (200 γραμμάρια)
🔸3-4 κ.σ. μέλι (ανάλογα πόσο γλυκό το θέλετε)
🔸4 κ.σ. ελαιόλαδο
🔸 2 κούπες αλεύρι ή αλεύρι βρόμης (περίπου 250 γραμμάρια)
🔸1 βανιλλίνη
🔸1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
🔸100 γρ μαρμελάδα βερίκοκο χωρίς ζάχαρη
🔸κομματάκια σοκολάτας ή τρούφα
Εκτέλεση:
1️⃣ Σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τα αυγά, το ελαιόλαδο, το μέλι και το γιαούρτι. Χτυπάμε καλά με σύρμα χειρός ή με το σύρμα του μίξερ μέχρι να αφρατέψουν όλα τα υλικά.
2️⃣ Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα στερεά υλικά, το αλεύρι, με τη βανιλλίνη και το μπέικιν πάουντερ. Αν χρησιμοποιήσετε βρόμη, θα πρέπει πρώτα να την σπάσετε στο μούλτι για να δημιουργηθεί το αλεύρι βρόμης.
3️⃣ Ρίχνουμε τα στερεά υλικά στο μπολ με τα υγρά υλικά που χτυπήσαμε και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν (είτε με σύρμα χειρός είτε στο μίξερ).
4️⃣ Μόλις το μείγμα είναι έτοιμο, χωρίς σβόλους με λεία υφή, το τοποθετούμε σε αντικολλητική φόρμα για κέικ. Αν η φόρμα δεν είναι αντικολλητική, μπορούμε πρωτίστως να την βουτυρώσουμε ή να την λαδώσουμε για να μην κολλήσει το κέικ μας.
5️⃣ Πάνω στο μείγμα του κέικ προσθέτουμε την μαρμελάδα βερίκοκο, ακανόνιστα να πάει παντού και με ένα κουτάλι πιέζουμε να μπει και στο εσωτερικό του κέικ.
6️⃣ Επιπλέον από πάνω, μπορούμε να προσθέσουμε κομματάκια σοκολάτας ή τρούφα για να το κάνουμε και σοκολατένιο.
7️⃣ Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, πάνω κάτω ή αερόθερμο, για 50 λεπτά και ελέγχουμε με ένα πιρούνι ή με μία οδοντογλυφίδα το εσωτερικό του κέικ αν έχει ψηθεί επαρκώς. Σβήνουμε και σερβίρουμε!
Για την μαρμελάδα βερίκοκο:
Υλικά:
🔹1 κιλό βερίκοκα (μαζί με το κουκούτσι τους)
🔹4 κ.σ. μέλι ή σιρόπι αγαύης
🔹λίγο χυμό λεμόνι ή λάιμ
Εκτέλεση:
🔵Πλένουμε καλά τα βερίκοκα και αφαιρούμε το κουκούτσι τους.
🔵Τα πολτοποιούμε στο μούλτι μέχρι να γίνουν μία πάστα.
🔵Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε το μέλι και λίγες σταγόνες λεμονιού και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου μισή ώρα σε μέτρια φωτιά.
🔵Ανακατεύουμε διαρκώς για να μην κολλήσει η μαρμελάδα στον πάτο της κατσαρόλας.
🔵Μόλις η μαρμελάδα πήξει, φαίνεται σταθερή και στέκεται σε κουτάλι, σβήνουμε τη φωτιά, αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
🔵Συντηρούμε σε αποστειρωμένα βάζα στο ψυγείο.
Tip: Μπορείτε να προσθέσετε λίγους σπόρους chia για να πήξει ευκολότερα η μαρμελάδα και να αποκτήσει μία πιο ζελατινώδη υφή.
Dilet:
👉Κάθε κομμάτι του κέικ αποδίδει περίπου 200 θερμίδες και 3-4 γραμμάρια πρωτεΐνης!
👉Μπορείτε να το καταναλώσετε ως πρωινό μαζί με γάλα ή γιαούρτι για επιπλέον πρωτείνη!
👉Μπορείτε να το καταναλώσετε ως δεκατιανό ή απογευματινό ακόμη και στη δουλειά ή το σχολείο!
👉Μπορείτε να το σερβίρετε ως γλυκό με μία μπάλα παγωτό βανίλια!
👉Αντί για μαρμελάδα βερίκοκο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε άλλη μαρμελάδα της αρεσκείας σας όπως ροδάκινο, σύκο, φράουλα, κεράσι κ.α.!
👉Μπορείτε επιπλέον να προσθέσετε ξηρούς καρπούς όπως τριμμένα καρύδια ή φουντούκια για ένα πιο τραγανό στοιχείο!
👉Αν νηστεύετε ή είστε vegan μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυτικό γιαούρτι και να αντικαταστήσετε τα αυγά με αυγά λιναρόσπορου (2 αυγά = 2κ.σ. λιναρόσπορος σε 4κ.σ. νερό).
👉Αν θέλετε να κάνετε το κέικ σας πρωτεϊνικό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 5 ασπράδια αντί των ολόκληρων αυγών ή να αντικαταστήσετε ένα μέρος της βρόμης με σκόνη πρωτεΐνης.
👉Αν δεν καταναλώνετε μέλι ή αν πρόκειται για παιδί βρεφική ηλικίας, δοκιμάστε να λιώσετε 2 μικρές ώριμες μπανάνες ως γλυκαντικό για το κέικ!
Μην στερείστε πράγματα που αγαπάτε, εντάξτε τα στη διατροφή σας, με λίγο διαφορετική-θρεπτική μορφή!
Μπείτε σήμερα στη κουζίνα και πειραματιστείτε!
Thank me later!