Salt, Himalayan Salt and 10 ways to reduce it!
Τελικά να επιλέξω αλάτι Ιμαλαΐων, είναι πιο υγιεινό;
Οι ερωτήσεις που λαμβάνουμε καθημερινά και αφορούν το αλάτι, είναι πολλές! Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά τις διαφορές και τη διατροφική αξία των δύο ειδών αλατιού.
✅Το σύνηθες ιωδιούχου ή επιτραπέζιο αλάτι προέρχεται έπειτα από επεξεργασία του θαλασσινού άλατος και συνήθως με την προσθήκη ασφαλών ουσιών για την δημιουργία της τελικής του μορφής σε λεπτούς κόκκους. Περιέχει χλωριούχο νάτριο σε ποσοστό περίπου 98% ενώ λόγω της επεξεργασίας του, δεν διατηρεί σχεδόν κανένα άλλο μεταλλικό στοιχείο. Είναι πλούσιο σε ιώδιο (ιδιαίτερα το ιωδιούχο), ιχνοστοιχείο που βοηθά στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
✅Το ροζ αλάτι ή αλάτι Ιμαλαΐων είναι ορυκτό προϊόν που προέρχεται από όρη χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία, για αυτόν τον λόγο συναντάται πολλές φορές σε χοντρούς κόκκους. Περιέχει και αυτό περίπου 98% χλωριούχο νάτριο ενώ λόγω της ελάχιστης επεξεργασίας που έχει υποστεί διατηρεί ορισμένα μεταλλικά στοιχεία όπως το ασβέστιο, το κάλιο, το μαγνήσιο και τον σίδηρο που του δίνει και το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα. Ωστόσο, η ποσότητα αυτών είναι πολύ μικρή στο ροζ αλάτι και για να επωφεληθούμε πραγματικά από την πρόσληψη τους θα πρέπει να καταναλώνουμε ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ! Τέλος, το αλάτι Ιμαλαΐων περιέχει ελάχιστη ποσότητα ιωδίου, η οποία δεν μπορεί να προσφέρει όφελος στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
❗️Συνολικά, παρόλο που το αλάτι Ιμαλαΐων φαίνεται να υπερτερεί ελάχιστα στα μέταλλα που περιέχει, επειδή αυτά βρίσκονται σε ελάχιστη ποσότητα, δεν φαίνεται να προσφέρει κάποια επιπρόσθετη διατροφική αξία έναντι του κοινού αλατιού. Επιπλέον, το κοινό αλάτι είναι μια από τις καλύτερες πηγές ιωδίου, στοιχείο που το ροζ αλάτι δεν μας προσφέρει! Η μόνη περίπτωση που το ροζ αλάτι θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο είναι πιθανόν σε άτομα με υπερθυροειδισμό, όπου συνίσταται ο περιορισμός του ιωδίου για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Έτσι, το πιο σημαντικό είναι να περιορίσουμε στο σύνολο την ποσότητα του καταναλισκόμενου άλατος στα 5-6 γραμμάρια την ημέρα (1 κουταλάκι του γλυκού), ποσότητα η οποία περιλαμβάνει το αλάτι που προσθέτουμε εμείς στα τρόφιμα (φαγητό, σαλάτα, σνακ) καθώς και το αλάτι που περιλαμβάνεται στα συσκευασμένα τρόφιμα που καταναλώνουμε (ψωμί, κριτσίνια, κράκερς, σάλτσες, ζωμοί κ.α.).
Πως όμως θα πετύχουμε αυτόν τον στόχο;
Πως θα μειώσουμε το συνολικό αλάτι χωρίς να στερηθούμε τη γεύση;
Σου έχω 10 πανεύκολα tips για να μειώσεις το αλάτι στη διατροφή σου σήμερα κι όλας.
1️⃣Διάβασε τις ετικέτες τροφίμων με προσοχή! (Χαμηλό σε αλάτι: 0.3 γραμμάρια/100 γραμμάρια προϊόντος).
2️⃣Απέφυγε προϊόντα πλούσια σε αλάτι όπως τουρσιά, αλλαντικά, πάστα, σάλτσες, κράκερς, αλμυρούς ξηρούς καρπούς κ.α.
3️⃣Προτίμησε τυριά χαμηλά σε αλάτι όπως μυζήθρα ή ανθότυρο, cottage ή φέτα χαμηλών λιπαρών.
4️⃣Απέφυγε τυριά υψηλά σε αλάτι όπως γραβιέρα ή παρμεζάνα σε καθημερινή βάση.
5️⃣Κάνε το φαγητό σου πιο νόστιμο με διαφορά μπαχαρικά όπως πιπέρι, ρίγανη, δυόσμο, μπουκοβο, κάρυ, πάπρικα…
6️⃣Περιόρισε σταδιακά το αλάτι που προσθέτεις στο φαγητό σου και στη σαλάτα σου στο ελάχιστο δυνατό!
7️⃣Πρόσθεσε στο φαγητό σου μυρωδικά όπως άνηθο, μαϊντανό, σκόρδο για να πάρει γεύση και άρωμα.
8️⃣Περιόρισε το αλάτι σε σπιτικές συνταγές όπως σε ψωμιά, πίτες, τάρτες ή κριτσίνια.
9️⃣Αν φας έξω φαγητό, ζήτησε να βάλεις εσύ το αλάτι πάνω από το πιάτο σου (πχ κρέας, ψάρι) γιατί συνήθως οι ποσότητες που προστίθενται από το προσωπικό είναι υπερβολικές.
🔟Αν παραγγείλεις φαγητό από έξω (πχ σουβλάκι, μακαρονάδα..) , μην προσθέσεις επιπλέον αλάτι καθώς έχει ήδη αρκετό!
❗️Κατά τους καλοκαιρινούς-θερμούς μήνες ή σε περιπτώσεις ατόμων με υπόταση ή χαμηλό νάτριο, συστήνεται η μεγαλύτερη πρόσληψη άλατος καθώς καθώς υπάρχουν απώλειες νατρίου μέσω του ιδρώτα ή των ούρων. Προτιμήστε αλατισμένους ξηρούς καρπούς, προσθέστε αλάτι στη σαλάτα σας και καταναλώστε τυριά με άλμη. Αν νοσείτε από χρόνια υπόταση ή λιποθυμικά επεισόδια, μπορείτε να προμηθευτείτε αλμυρά κράκερς για τις περιπτώσεις άμεσης ανάγκης.
Μικρές απλές αλλαγές κάνουν την διαφορά, ΞΕΚΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ!
Comments