Myths and Facts about soya!
Μήπως έχεις αμφιβολίες για την κατανάλωση σόγιας;
Μήπως λαμβάνεις κι εσύ έναν καταιγισμό από διαφορετικές απόψεις και δυσκολεύεσαι να εμπιστευτείς αυτό το ποιόν;
Πάμε λοιπόν να μιλήσουμε για μύθους και αλήθειες, γύρω από την σόγια!
ΑΛΗΘΕΙΕΣ
- Η σόγια είναι πλούσια σε φυτοιστρογόνα, τις ισοφλαβόνες, οι οποίες έχουν παρόμοια δομή με την ανθρώπινη οιστραδιόλη. Οι ισοφβλαβόνες μιμούνται τη δράση των ανθρώπινων οιστρογόνων, με αρκετά μικρότερη δράση. Γι αυτόν τον λόγο, φαίνεται να ανακουφίζουν από τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου, της εμμηνόπαυσης και της ενδομητριώσης (π.χ. εξάψεις, δυσκολία στον ύπνο, μυϊκοί πόνοι κ.α.). Οι ισοφλαβόνες παρουσιάζουν επίσης αντιοξειδωτική δράση
- Η σόγια περιέχει μεγάλη ποσότητα φυτοστερολών, ουσίες που από την μία πλευρά απορροφώνται από το έντερο έναντι της χοληστερόλης (παρόμοια δομή) ενώ παράλληλα βοηθούν στην περαιτέρω απέκκριση της, από τον οργανισμό. Γι ΄αυτό μελέτες δείχνουν πως μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της ολικής και LDL χοληστερόλης.
- Η μη μεταλλαγμένη σόγια είναι προιόν ασφαλές προς κατανάλωση και δεν μπορεί να δημιουργήσει αρνητικές επιπτώσεις στον υγιή πληθυσμό. Προτιμήστε την φυσική και βιολογική σόγια έναντι της επεξεργασμένης. Σήμερα, γίνονται πολυάριθμοι ελέγχοι, και η μεταλλαγμένη σόγια καλλιεργείται κυρίως στην Αμερική. Στο εμπόριο σπάνια θα βρείτε μεταλλαγμένη σόγια, και αν πάλι βρεθεί, θα αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος.
ΜΥΘΟΙ
- Προκαλεί καρκίνο: Παρόλο που υπάρχουν ορμονοεξαρτώμενοι καρκίνοι όπως ο καρκίνος του μαστού, και καθώς η σόγια έχει ορμονική δράση λόγω των ισοφλαβονών, δεν φαίνεται από τις τελευταίες μελέτες πως πως αυτοί, συνδέονται άμεσα με την κατανάλωση της σόγιας. Αντίθετα, η κατανάλωσή της μπορεί να συνδέεται και αντίστροφα με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.
- Προκαλεί διαταραχή του θυροειδούς: Η σόγια περιέχει γοιτροόγονα, που μπορεί να επηρεάσουν τον θυροειδή καθώς εμποδίζουν την απορρόφηση του ιωδίου. Ωστόσο, αυτό μπορεί να συμβεί με υπερδόσεις σόγιας, και οι μελέτες ως σήμερα περιορίζονται σε ζώα.
- Προκαλεί υπογονιμότητα: Η σόγια φαίνεται να συμβάλλει θετικά στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή καθώς και στην συνολική γονιμότητα του ατόμου. Χρειάζονται ακόμη περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιώσουμε τα αποτελέσματα!
Η σόγια συνολικά μπορεί να προσδώσει πολλά οφέλη στον οργανισμό και δε χρήζει φόβου. Ωστόσο, απαιτείται προσοχή ως προς την κατανάλωσή της (και ειδικότερα καθημερινή) σε έγκυες, θηλάζουσες και βρέφη καθώς ορισμένες μελέτες παραμένουν διφορούμενες ως και σήμερα!
Εντάξτε τη σόγια στη διατροφή σας και μην αφήσετε κανέναν να σας πείσει ότι κάνετε λάθος!!
Tags:soya