Meet the soya!
Μήπως δεν ξέρεις τι ακριβώς είναι η σόγια;
Μήπως δεν γνωρίζεις αρκετά για τη διατροφική της αξία;
Πάμε λοιπόν να μάθουμε μαζί τα πάντα για αυτήν την υπερτροφή!
Η σόγια είναι ένα ιθαγενές φυτό της Ανατολικής Ασίας που ανήκει στα είδη των ψυχανθών φυτών. Καλλιεργείται εδώ και αρκετά χρόνια και στην Ελλάδα. Φαίνεται πως για ΄καθε στρέμμα καλλιέργειάς της μπορεί να παράγει διπλάσια ποσότητα πρωτείης σε σύγκριση με άλλα προιόντα φυτικής παραγωγής. Η κλασική μορφή της σόγιας είναι τα φασόλια σόγιας, που προκύπτουν από την καλλιέργεια της, γνωστά ως φασόλια edamame, ενώ σήμερα παράγονται περισσότερα από 120 διαφορετικά παράγωγά της, όπως το γάλα, το γιαούρτι, το σογιέλαιο, το σογιάλευρο, το τόφου κ.α.
Η σόγια σε αντίθεση με άλλα φυτικά τρόφιμα, περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, κι έτσι παρέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, παρόμοια με αυτήν που προσλαμβάνουμε από το κρέας και το ψάρι. Μία κούπα καρπών σόγιας, παρέχει περίπου 22 γραμμάρια υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, όση παρέχει και μία μικρή μοσχαρίσια μπριζόλα.
Η σόγια και τα προιόντα της, είναι πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και φυλλικό οξύ. Αρκεί μία κούπα γάλα σόγιας για να προσλάβετε το 1/4 του ασβεστίου που χρειάζεστε ημερησίως. Προτιμήστε γάλα και γιαούρτι σόγιας χωρίς ζάχαρη! Το συγκεκριμένο φυτικό γάλα, στερείται λακτόζης και γλουτένης και αποτελεί ιδανική επιλογή για τα άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη ή με κοιλιοκάκη.
Η σόγια περιέχει επίσης μεγάλη ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών που βοηθούν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας! Ιδιαίτερα αν συνδυαστεί επιπρόσθετα με λαχανικά και όσπρια θα αποφέρει θαυματουργά αποτελέσματα σε άτομα που υποφέρουν χρονίως.
Η σόγια είναι πλούσια σε φυτοοιστρογόνα που ονομάζονται ισοφλαβόνες, τα οποία μιμούνται τη δράση των ανθρώπινων οιστρογόνων (με πολύ μικρότερη ισχύ). Τα συγκεκριμένα φυτικά οιστρογόνα φαίνεται να έχουν αντιοξειδωτική δράση, καθώς επίσης και να ανακουφίζουν από συμπτώματα του προεμμηνορησιακού συνδρόμου και της εμμηνόπαυσης (εξάψεις κ.α.). Η σόγια περιέχει επίσης πληθώρα φυτοστερολών, που σχετίζονται με μείωση της ολικής και LDL (κακής) χοληστερόλης. Αποτελεί, ιδανική αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος, για προστασία έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων και των δυσλιπιδαιμιών.
Τα τελευταία χρόνια, η κατανάλωση σόγιας αμφισβητείται από πολλούς με τους επιστήμονες να επικεντρώνονται σε 2 βασικούς αμφισβητήσιμους άξονες. Πρώτον, οι ισοφλαβόνες που ήδη αναφέραμε, παρόλο που φαίνεται να δρουν ευεργετικά τις περισσότερε φορές, καθώς μιμούνται την δράση των οιστρογόνων, δημιουργούν τον προβληματισμό της πυροδότησης ορισμένων ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων, γεγονός που ΔΕΝ έχει επιβεβαιωθεί από κλινικές μελέτες. Προτείνεται λοιπόν, ο περιορισμός της σόγιας σε έγκυες, θηλάζουσες και βρέφη προληπτικά. Δεύτερον, το ενδιαφέρον στρέφεται επίσης στην κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων προϊόντων σόγιας καθώς και γενετικά τροποποιημένης σόγιας η οποία φαίνεται να προκαλεί αλλεργίες ή παρενέργειες και θα πρέπει να αποφεύγεται. Προτιμήστε την συμβατική ελεγχόμενη σόγια ή τη βιολογική σόγια!
Η σόγια μπορεί να προσδώσει πολλά οφέλη σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο και ιδιαίτερα σε άτομα που αποφεύγουν ή δεν καταναλώνουν ζωικά τρόφιμα. Αποτελεί εξαιρετικό προιόν κατά την περίοδο της νηστείας, καθώς παρέχει υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης με ελάχιστες θερμίδες, προσδίδοντας περισσότερες επιλογές νόστιμων γευμάτων.
Μη φοβάστε να την καταναλώσετε, αρκεί να επιλέξετε προσεκτικά τα ελεγχόμενα προιόντα του εμπορίου. Ξεκινήστε να την εντάσσετε στην καθημερινότητά σας με τις απλούστερες επιλογές, όπως το γάλα και το γιαούρτι, που είναι περισσότερο οικεία και ύστερα δοκιμάστε τις διαφορετικές μορφές της όπως τα φασόλια, το τόφου ή τον κιμά.
Αν νηστεύεις ή είσαι vegan, σίγουρα η σόγια θα σε βοηθήσει να κάνεις την διατροφή σου πιο ενδιαφέρουσα και θρεπτική!
Comments