Meet the bread!
Μήπως δεν γνωρίζεις την αξία του ψωμιού στη διατροφή σου;
Μήπως πιστεύεις ότι το ψωμί “παχαίνει” και προσπαθείς να το αποφύγεις;
ΛΑΘΟΣ!
Το ψωμί αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα τρόφιμα για τον άνθρωπο και φαγητό επιβίωσης για αρκετούς λαούς ακόμη και σήμερα. Στην Πυραμίδες της Μεσογειακής Διατροφής, βρίσκεται στη βάση, μαζί με όλα τα αμυλούχα τρόφιμα, καθώς αποτελεί μία από τις βασικότερες πηγές ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει, υψηλές ποσότητες αμύλου, υδατάνθρακα που αποτελείται αποτελείται από πολυάριθμα μόρια γλυκόζης, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα όργανά μας για την παραγωγή ενέργειας. Συνολικά, ένα διαιτολόγιο με βάση το Μεσογειακό μοτίβο διατροφής, συμπεριλαμβάνει περίπου 50-55% ποσότητα υδατανθράκων εκ των οποίων το 70-80% θα είναι αμυλούχοι (ψωμί, φρυγανιές, μακαρόνια, ρύζι, πατάτα, αρακάς κ.α.), κάνοντας έτσι εμφανή την αναγκαιότητα ύπαρξης του ψωμιού σχεδόν καθημερινά αν όχι καθημερινά στα πιάτα μίας ημέρας.
Το ψωμί, αποτελείται συνηθέστερα από αλεύρι, διαφορετικών ειδών όπως σίτου, δίκοκου σιταριού (Ζέας) ολικής, σικάλεως, χαρουπιού, καλαμποκιού, βρόμης κ.α., μαγιά, νερό και αλάτι και έτσι αποτελεί όχι μόνο ένα οικονομικά και κοινωνικά προσιτό τρόφιμο, αλλά επίσης και ένα vegan και νηστίσιμο προιόν. Σε αυτό, προστίθενται πολλές φορές διάφοροι σπόροι (είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά) όπως σουσάμι, κολοκυθόσποροι, παπαρουνόσπορος, σπόροι chia, λιναρόσπορος κ.α., αλλά και επιπρόσθετα υλικά όπως για παράδειγμα λάδι (λαγάνα), γάλα, αυγό ή βούτυρο (γλυκά ψωμιά, γεμιστά ψωμιά, bagel κ.α.).
Το ψωμί λόγω των αλευρων που περιέχει, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κυρίως θειαμίνη και νιασίνη αλλά και πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία ανάλογα με τη προέλευση του αλευριού. Σήμερα, στο εμπόριο μπορεί να συναντήσετε και εμπλουτισμένα ψωμιά, με ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, υψηλά σε διατροφική αξία. Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο αλάτι, καθώς δεν είναι λίγα τα συσκευασμένα προιόντα του εμπορίου (π.χ. ψωμί του τοστ) που περιέχουν ύψιστες ποσότητες νατρίου και θα πρέπει να αποφεύγονται ιδιαίτερα από υπερτασικούς.
Το ψωμί, αποτελεί μία πηγή πλούσια σε φυτικές ίνες! Όσο πιο σκουρόχρωμο είναι ένα ψωμί, τόσο περισσότερε φυτικές ίνες περιέχει, καθώς το αλεύρι που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του περιέχει όλο τον φλοιό του σιταριού ή της αντίστοιχης νιφάδας (π.χ. βρόμη, φαγόπυρο). Προτιμήστε το ψωμί ολικής, σικάλεως, Ζέας, πολύσπορο, βρόμης, χαρουπιού ή φαγόοπυρου και αντιμετωπίστε κάθε πιθανό πρόβλημα δυσκοιλιότητας που αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητά σας!
Σύμφωνα με τον Εθνικό Διατροφικό οδηγό των ενηλίκων, σε ένα ισορροπημένο διατροφικό για έναν υγιή ενήλικα, αναλογούν περίπου 5-8 μερίδες αμυλούχων προιόντων, γεγονός που υποδηλώνει πως αν κάποιος δεν επιθυμεί να καταναλώσει κάποιο άλλος είδος (π.χ. μακαρόνια, ρύζι κτλ) μπορεί να αξιοποιήσει τις μερίδες αυτές σε ψωμί ή παράγωγά του (κριτσίνια, παξιμάδια κτλ).
1 φέτα ψωμί = 2 φρυγανιές= 2 μικρά κριτσίνια ή παξιμάδια= 1/2 πίτα ή τορτίγια= 80 θερμίδες
Το ψωμί λοιπόν ΔΕΝ ΠΑΧΑΙΝΕΙ!
Μην το στερείστε και εντάξτε το ισορροπημένα, στα καθημερινά σας γεύματα!