Lentil Salads!
Μήπως δεν σου αρέσει η κλασική μορφή της φακής σε σούπα;
Μήπως ψάχνεις έναν πιο δροσερό τρόπο για να καταναλώσεις τα όσπρια και το καλοκαίρι;
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα όσπρια μπορούν να καταναλωθούν πολύ πιο εύκολα με τη μορφή σαλάτας οσπρίων. Η διαδικασία προετοιμασίας μίας τέτοιας σαλάτας είναι ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ. Επιλέγεις το αγαπημένο σου όσπριο, τα πιο δροσερά λαχανικά, κάποια επιπρόσθετη πηγή πρωτεΐνης (όπως τυρί, αυγό, τόνος, κοτόπουλο) και υδατάνθρακα (όπως κριτσίνια, κρουτόν, παξιμάδια, καλαμπόκι, κινόα) και ένα απολαυστικό dressing!
Σου έχω λοιπόν 2 πανεύκολες εκδοχές για φακοσαλάτα, που είμαι σίγουρη ότι θα λατρέψεις!
Χωριάτικη φακοσαλάτα:
Υλικά:
✔️Φακές βρασμένες και στραγγισμένες
✔️ντομάτα, αγγούρι, κρεμμυδάκι, πιπεριά, κάππαρη
✔️φέτα χαμηλών λιπαρών
✔️κινόα ή παξιμάδια χαρουπιού
✔️Ελαιόλαδο
✔️Ρίγανη, αλάτι
Φακοσαλάτα Πράσινη:
Υλικά:
✔️Φακές βρασμένες και στραγγισμένες
✔️Πράσινα λαχανικά της επιλογής σου (μαρούλι, ρόκα, σπανάκι, σγουρή σαλάτα)
✔️Αυγό βραστό
✔️Καλαμπόκι ή κινόα
✔️Αβοκάντο
✔️Ελαιόλαδο-μουστάρδα-βαλσάμικο
Εκτέλεση:
1️⃣Βράζουμε τις φακές στη χύτρα για 10-15 λεπτά ή σε κατσαρόλα για 1 ώρα.
2️⃣Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε τις φακές σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό.
3️⃣Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τελευταίο το dressing.
Dilet:
💡 Οι φακές είναι πλούσιες σε σίδηρο (1 κούπα βρασμένες φακές περίπου 8 mg σιδήρου) αλλά και ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1,Β2,Β9). Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα αναιμίας προτιμήστε τη δεύτερη εκδοχή της πράσινης φακοσαλάτας για την καλύτερη απορρόφηση του φυτικού σιδήρου (το ξύδι, το αυγό και το αβοκάντο ενισχύουν την απορρόφηση του σιδήρου ενώ η φέτα λόγω του ασβεστίου μειώνει την απορρόφησή του!)
💡 Αν επιλέξετε τη φακοσαλάτα ως μεταπροπονητικό γεύμα μπορείτε να ενισχύσετε επιπλέον την πρωτεΐνη, αντικαθιστώντας την φέτα με τυρί cottage και το αυγό με περισσότερα ασπράδια ή κοτόπουλο ή τόνο.
💡 Μπορείτε να προσθέσετε ότι άλλο υλικό της επιλογής σας, όπως για παράδειγμα ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, σπόρους κ.α.
💡Οι φακές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και αποτελούν τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη καθώς αυξάνουν ομαλά τη συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα. Έτσι θεωρούνται ιδανική επιλογή και για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
💡 Οι φακές περιέχουν φυτική πρωτεΐνη χαμηλής βιολογικής αξίας καθώς υπολείπονται δύο από τα απαραίτητα αμινοξέα. Οι φακοσαλάτες που σας δίνω, περιέχουν αμυλούχους υδατάνθρακες (κινόα, καλαμπόκι, παξιμάδια) που συμπληρώνουν τα αμινοξέα που υπολείπονται, με αποτέλεσμα τελικά να παρέχεται πλήρης πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας στο γεύμα για την μέγιστη και βέλτιστη πρωτεϊνοσύνθεση στους μύες.
Μην ξεχνάτε τα όσπρια σας ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!
Καλό μήνα και Thank me later!