Εύκολες πίτες αλμυρές – γλυκές!
Και ποιος δεν θυμάται εκείνη την παραδοσιακή πίτα της γιαγιάς του στο χωριό, που μοσχομύριζε όλο το σπίτι;
Μήπως σου αρέσουν και εσένα οι πίτες αλλά πιστεύεις ότι δεν έχουν θέση σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο;
Μήπως θες να φτιάξεις τις δικές σου πίτες, αλλά σε κουράζει η διαδικασία;
Οι πίτες αποτελούν παραδοσιακό έδεσμα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και με πολυάριθμες διαφορετικές παραλλαγές. Ως γνήσια Ηπειρώτισσα, αγαπώ τις πίτες από μικρή!
Οι πίτες, τα πιτάκια, οι φλογέρες μπορούν να σερβιριστούν είτε ως ορεκτικό, είτε ως κυρίως πιάτο, είτε ακόμη και ως γλυκό! Η πίτα μπορεί να διαφέρει τόσο στο φύλλο όσο και στη γέμιση.
Φύλλο
- Χωριάτικο: Aλεύρι διαφορετικών ειδών και ελαιόλαδο
- Κουρού: Αλεύρι, βούτυρο, γιαούρτι, αυγό
- Σφολιάτα: Αλεύρι και βούτυρο
- Κρούστας: Αλεύρι και νερό
Γέμιση
- Αλμυρές: Τυρί, κασέρι, σπανάκι, κολοκύθι, πράσο, κιμάς, τραχανάς, μακαρόνια, χόρτα κ.α.
- Γλυκιές: Κολοκύθα, γλυκιά κρέμα βανίλιας, κρέμα σοκολάτας κ.α.
Σίγουρα, η διαδικασία ανοίγματος σπιτικού φύλλου είναι περισσότερο χρονοβόρα και απαιτεί επαρκή χώρο και σωστή τεχνική για να πετύχει. Για μία πιο απλή εκδοχή σπιτικής πίτας, μπορείτε να προμηθευτείτε έτοιμο φύλλο και κατά προτίμηση, φύλλο κρούστας, που περιέχει μόνο αλεύρι και είναι χωρισμένο σε πολύ λεπτά κομμάτια ιδανικά για ατομικές πιτούλες. Εναλλακτικά, προτιμήστε το χωριάτικο φύλλο που περιέχει επιπρόσθετα αγνό ελαιόλαδο. Αποφύγετε τη σφολιάτα και το φύλλο κουρού καθώς η μεγάλη περιεκτικότητα σε βούτυρο αυξάνει κατά πολύ το περιεχόμενο σε κορεσμένο λίπος και θερμίδες.
✅Προσωπικά για τα ατομικά πιτάκια, χρησιμοποίησα 1 πακέτο φύλλο κρούστας και για τις 3 συνταγές, το οποίο ξεπάγωσα από την κατάψυξη για 1-1μιση ώρα πριν ξεκινήσω τη διαδικασία. Αν θέλετε να ετοιμάσετε μόνο μία από τις συνταγές, τριπλασιάστε την ποσότητα της γέμισης που σας δίνω για να αντιστοιχεί σε μία συσκευασία φύλλου.
✅Σας έχω λοιπόν, 3 πανεύκολες συνταγές για θρεπτικά πιτάκια – φλογέρες, έτοιμα σε ελάχιστο χρόνο και με πολύ απλά υλικά που σίγουρα όλοι μπορείτε να φτιάξετε!
Για τις 3 συνταγές: 1 πακέτο φύλλο κρούστας (450 γραμμάρια = 12 φύλλα)
1️⃣Σπανακοτυροπιτάκια (4 τεμάχια)
Υλικά για τη γέμιση
✅200γρ σπανάκι ωμό (καλά πλυμένο)
✅50γρ φέτα χαμηλών λιπαρών
✅Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
👉 Τρίβουμε τη φέτα με τα χέρια μας και την προσθέτουμε στο πλυμένο σπανάκι. Συμπληρώνουμε με τα μπαχαρικά.
2️⃣Κολοκυθοτυροπιτάκια (4 τεμάχια)
✅200γρ κολοκυθάκια πράσινα
✅50γρ φέτα χαμηλών λιπαρών
✅Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και μπούκοβο
👉Τρίβουμε τα κολοκύθια στον τρίφτη και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά σε ένα σουρωτήρι ή τα πιέζουμε καλά με τα χέρια μας να φύγει το νερό. Τρίβουμε την φέτα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
3️⃣Γλυκά τυροπιτάκια με τυρί cottage (4 τεμάχια – High Protein!)
✅200γρ τυρί cottage
✅2 κ.σ. φυστικοβούτυρο ή φουντουκοβούτυρο
✅1 κ.σ. μέλι
✅2 κ.σ. σταφίδες προαιρετικά
✅Κανέλα
👉Ανακατεύουμε το τυρί cottage, με το φυστικοβούτυρο, το μέλι και την κανέλα και προαιρετικά ρίχνουμε στο τέλος τις σταφίδες.
Εκτέλεση για όλα τα πιτάκια
1️⃣ Αφού ετοιμάσουμε όλες τις γεμίσεις στα διαφορετικά μπολ ξεχωρίζουμε στον πάγκο της κουζίνας ένα ένα τα φύλλα κρούστας και επιλέγουμε το πρώτο.
2️⃣Γεμίζουμε την άκρη του φύλλου με λίγη από τη γέμιση και τυλίγουμε για 1 – 2 περιστροφές.
3️⃣Ύστερα, βάζουμε τις πλαϊνές άκρες μέσα για να μην χυθεί η γέμιση εξωτερικά κατά το ψήσιμο και συνεχίζουμε το τύλιγμα. Συνεχίζουμε να τυλίγουμε μέχρι το τέλος του φύλλου.
4️⃣Λίγο πριν τα κλείσουμε, αλείφουμε την άκρη του φύλλου με λίγο ελαιόλαδο (είτε με τα δάκτυλά μας είτε με ένα πινέλο) για να διασφαλίσουμε ότι θα κολλήσει καλά και δεν θα ανοίξει κατά το ψήσιμο.
5️⃣Απλώνουμε τα πιτάκια σε μία λαδόκολλα, και τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο (είτε με τα δάκτυλά μας είτε με πινέλο) μέχρι να γυαλίσουν.
6️⃣Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, πάνω-κάτω, για 30-40 λεπτά ανάλογα τον φούρνο. Προς το τέλος του ψησίματος μπορείτε να τα ανεβάσετε μία σκάλα για να πάρουν επιπλέον χρώμα εξωτερικά. Σερβίρετε και απολαμβάνετε!
Dilet!
💡Μπορείτε να καταναλώσετε τα πιτάκια είτε ως πρωινό είτε ως ελαφρύ γεύμα ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που αναζητούμε κάτι απλό, στεγνό και όχι πολύ βαρύ. Συνδυάστε τα αλμυρά πιτάκια με μία πηγή πρωτεΐνης όπως τυρί, αυγό ή γιαούρτι και μία πλούσια σαλάτα για μεγαλύτερο κορεσμό. Συνδυάστε τα γλυκά πιτάκια με επιπλέον πηγή πρωτεΐνης όπως 1 κούπα γάλα ή κεφίρ και κάποιο φρούτο για περισσότερες φυτικές ίνες.
💡Στη γέμιση για τα αλμυρά πιτάκια, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον και 1 αυγό για να δέσει καλύτερα τα υλικά σας.
💡Στη γέμιση για τα γλυκά πιτάκια, μπορείτε να προσθέσετε τριμμένα καρύδια για περισσότερη τραγανότητα ή κακάο και κομματάκια σοκολάτας αν θέλετε να τα κάνετε σοκολατένια.
💡Κάθε αλμυρό πιτάκι παρέχει περίπου 170 θερμίδες και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες εξαιτίας των λαχανικών.
💡Κάθε γλυκό πιτάκι παρέχει περίπου 220 θερμίδες και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη λόγω του τυριού cottage (8-10 γραμμάρια/πιτάκι)
Μπείτε τώρα στην κουζίνα και ετοιμάστε την αγαπημένη σας εκδοχή!
Μη ξεχάσεις να απολαύσεις κάθε μπουκιά! Η ισορροπημένη διατροφή δεν είναι και τόσο βαρετή τελικά!
Thank me later!