Μηλόπιτα χωρίς ζάχαρη!
Μηλόπιτα!
Πολλές παιδικές αναμνήσεις και σίγουρα ένα γλυκό που περνάει από γενιά σε γενιά!
Αναρωτιέσαι αν μπορείς να συμπεριλάβεις την μηλόπιτα σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα;
Φυσικά και μπορείς! Ακόμη και στην κλασική της μορφή, ίσως λίγο πιο σπάνια. Αν όμως κάνεις λίγες αλλαγές στην κλασική συνταγή, τότε σίγουρα μπορείς να την καταναλώνεις ακόμη και καθημερινά!
Πάμε να φτιάξουμε λοιπόν την πιο εύκολη και θρεπτική ανάποδη μηλόπιτα, με ελάχιστα υλικά που σίγουρα θα ξετρελάνει και τους πιο απαιτητικούς!
Υλικά για 1 μέτρια στρογγυλή φόρμα ή 1 μικρό ταψάκι (8 μεγάλα κομμάτια)
✔️2-3 μεσαία μήλα κόκκινα ή πράσινα
✔️2 κουταλιές της σούπας μέλι ή σιρόπι αγαύης
✔️1 μεγάλο αυγό
✔️1 κούπα γάλα 2%
✔️1μιση κούπα αλεύρι ή αλεύρι βρόμης (200 γραμμάρια περίπου)
✔️2 κ.σ. ελαιόλαδο
✔️Κανέλα
✔️Βανιλλίνη
✔️1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση:
1️⃣ Πλένουμε καλά τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες ιδανικά με τη φλούδα τους για περισσότερες φυτικές ίνες. Απλώνουμε τις φέτες στον πάτο της φόρμας ή του ταψιού μέχρι να καλυφθεί καλά.
2️⃣Περιχύνουμε τα μήλα με το μισό μέλι και πασπαλίζουμε με την κανέλα. Αν το μέλι μας είναι πολύ συμπαγές μπορούμε να το λιώσουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για να απλωθεί ευκολότερα
3️⃣Για την ζύμη, σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά (αυγό, γάλα, λάδι και το υπόλοιπο μέλι) και χτυπάμε καλά.
4️⃣Προσθέτουμε τα στερεά υλικά (αλεύρι, βανιλλίνη και μπέικιν πάουντερ) και ανακατεύουμε καλά με σύρμα χειρός ή στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Η υφή του είναι ίδια με αυτή του κέικ.
5️⃣Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα στρωμένα μήλα ομοιόμορφα, για να καλυφθούν πλήρως.
6️⃣Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180-200 βαθμούς και 40 λεπτά και ελέγχουμε με πιρούνι ή οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί πλήρως η ζύμη μας.
7️⃣Αφήνουμε να κρυώσει και τουμπάρουμε την μηλόπιτα σε μία μεγάλη πιατέλα. Πασπαλίζουμε με επιπλέον κανέλα και μέλι αν θέλουμε.
Dilet
💡Κάθε κομμάτι αποδίδει περίπου 180 θερμίδες. Μπορείτε να το καταναλώσετε ως σνακ ή ως πρωινό μαζί με γιαούρτι ή γάλα για επιπλέον πρωτεΐνη.
💡Μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον καρύδια ή σταφίδες πάνω από τα στρωμένα μήλα για ένα πιο τραγανό ή γλυκό στοιχείο.
💡Αν νηστεύετε ή είστε vegan μπορείτε να αντικαταστήσετε το γάλα με φυτικό ρόφημα και το αυγό με “αυγό” λιναρόσπορου (1 κ.σ. λιναρόσπορος σε 2κ.σ. νερό).
💡Μπορείτε να κάνετε την μηλόπιτα και σοκολατένια αν προσθέσετε λίγο κακάο στο μείγμα της ζύμης ή περιχύσετε με λιωμένη κουβερτούρα την ανάποδη μηλόπιτα.
💡Αποτελεί ιδανική επιλογή και για σνακ στο σχολείο, την δουλειά ή την παραλία!
Μπείτε στην κουζίνα σας τώρα, ΑΞΙΖΕΙ!
Καλή απόλαυση!
Comments