Cheese and Salt!
Τελικά ποιο τυρί έχει το περισσότερο αλάτι;
Πόσο αλάτι πρέπει να καταναλώνω;
Το αλάτι ή αλλιώς χλωριούχο νάτριο, ανήκει στα καρυκεύματα, και προστίθεται σε τρόφιμα, φαγητά, σαλάτες και συνταγές με στόχο την προσθήκης αλμυρής και εντονότερης γεύσης. Το αλάτι, υπάρχει σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα ακόμη και γλυκά (κέικ, μπισκότα κτλ) και ονομάζεται “κρυφό αλάτι”. Νάτριο, μπορούμε επίσης να βρούμε και σε πολλά άλλα τρόφιμα, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά και ορισμένα φρούτα και λαχανικά!
Οι διεθνείς συστάσεις, αναφέρουν για τον υγιή ενήλικο πληθυσμό, συνολική ημερήσια πρόσληψης άλατος που ανέρχεται στα 5-6 γραμμάρια (1 κουταλάκι του γλυκού) και το οποίο συμπεριλαμβάνει το “κρυφό” αλάτι αλλά και το προστιθέμενο αλάτι στο φαγητό, την σαλάτα ή σε άλλα τρόφιμα της ημέρας. Διαφορετικά, οι συστάσεις αναφέρουν πρόσληψη νατρίου ίση με 2.000-2.400 mg και η οποία περιλαμβάνει το νατρίου του άλατος αλλά και αυτό που περιέχεται στα υπόλοιπα καταναλισκόμενα τρόφιμα.
Το νάτριο, είναι ένας ηλεκτρολύτης, απαραίτητος για την λειτουργία του οργανισμού. Οι κύριες επιδράσεις του είναι:
1️⃣Λειτουργία θυροειδούς καθώς περιέχει ιώδιο
2️⃣Συμβολή στις μυϊκές συσπάσεις και την μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων
3️⃣Αναπλήρωση ηλεκτρολυτών και αποφυγή αφυδάτωσης (αθλητές και ασθενείς με απώλεια ιδρώτα π.χ. με κυστική ίνωση)
4️⃣Ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης, αποτροπή ή ανατροπή της υπότασης
Όμως η υπερβολική πρόσληψη άλατος, συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης, πέραν των φυσιολογικών ορίων και μακροπρόθεσμα την επιβάρυνση των αγγείων και της καρδιάς. Έτσι θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερπρόσληψή του για την επίτευξη του στόχου των 5 γραμμαρίων. Ενδεικτικά, στην Ελλάδα, φαίνεται, πως ο μέσος ενήλικας καταναλώνει 19 γραμμάρια άλατος!
Πως θα πετύχω τον στόχο;
1️⃣ Αλάτι στο φαγητό και την σαλάτα: Προσθέστε μπαχαρικά, μυρωδικά, λεμόνι, ξύδι και άλλα υλικά που θα δώσουν γεύση στο φαγητό ή την σαλάτα σας, μειώνοντας σταδιακά το προστιθέμενο αλάτι.
2️⃣Ετικέτες τροφίμων: Διαβάστε προσεχτικά τις ετικέτες των τροφίμων και επιλέξτε τρόφιμα που με χαμηλό ή καθόλου αλάτι. Προσοχή επίσης σε άλλα συστατικά με νάτριο όπως γλουταμινικό νάτριο, βενζοικό νάτριο, διττανρθακικό νάτριο (σόδα), θειώδες νάτριο (σε αποξηραμένα φρούτα) κ.α.
3️⃣Τουρσιά και παστά: Αποφύγετε τρόφιμα που παρασκευάζονται με τεράστια ποσότητα άλατος όπως τα τουρσιά ή τα παστά προιόντα σε κονσέρβα ή επιλέξτε να τα ξεπλύνετε με άφθονο νερό πριν τα καταναλώσετε.
4️⃣ Σάλτσες και dressings: Αποφύγετε τις έτοιμες σάλτσες του εμπορίου καθώς περιέχουν συνήθως μεγάλες ποσότητες αλατιού.
Επιτραπέζιο αλάτι ή θαλασσινό αλάτι;
✅ Το επιτραπέζιο αλάτι είναι περισσότερο επεξεργασμένο από το θαλασσινό για να λάβει πιο λεπτόρρευστη υφή. Ωστόσο, περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες ιωδίου. Τελικά, οι διαφορές τους είναι πολύ μικρές και μη συγκρίσιμες!
Τυριά πλούσια σε αλάτι!
❗️ Παρμεζάνα, φέτα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, edam, gouda, ροκφόρ, cheddar, χαλούμι
Τυριά χαμηλά σε αλάτι!
✔️ Cottage, ανθότυρο, μυζήθρα, ρικότα, μοτσαρέλα, προιόντα χαμηλά σε αλάτι
Dilet
👉 Προτιμήστε για καθημερινή κατανάλωση τυριά χαμηλά σε αλάτι και λιπαρά, ενώ πιο σπάνια (1-2 φορές την εβδομάδα) ,τυριά με περισσότερο αλάτι σε μέτρια ποσότητα.
👉 Καταναλώστε επαρκή ποσότητα νερού, για την αποφυγή αφυδάτωσης και εξισορρόπηση των ηλεκτρολυτών στο σώμα
👉 Μετά από γεύματα πλούσια σε αλάτι, καταναλώστε υγρά (νερό, τσάι) και φρούτα, λαχανικά που θα σας ενυδατώσουν και θα σας απαλλάξουν από κατακρατήσεις και φουσκώματα!
Όλα με μέτρο και ισορροπία! Προσοχή στην ποσότητα και την ποιότητα!