5 τρόποι να μειώσεις το τσιμπολόγημα!

Μήπως το τσιμπολόγημα σου είναι αποτέλεσμα του συνεχούς στρες σου και όχι πραγματική πείνα;
Μήπως πιάνεις τον εαυτό σου να τρώει πράγματα που ούτε καν είχε σκεφτεί να θέλει;
Σου έχω 5 τρόπους για να απαλλαχθείς από αυτές τις λιγουρίτσες που θέτουν τον οργανισμό σου σε ένα συνεχές άγχος!
1️⃣ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΣΟΥ ΜΕ ΠΡΩΤΕΙΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ! Θα σε κρατήσει χορτάτο για ώρες και θα αποφύγεις τα τσιμπολογήματα λόγω πείνας! Επέλεξε για παράδειγμα γιαούρτι με φρούτα και ξηρούς καρπούς, τοστ με κασέρι και αυγό, ομελέτα με λαχανικά ή κάποιο πρωτεϊνικό Porridge! Δες κι άλλες ιδέες εδώ!
2️⃣ΕΝΥΔΑΤΩΣΟΥ! Το λέω και το ξανά λεω, το νερό είναι το πιο σημαντικό! Πολλές φορές μπερδεύουμε το αίσθημα της δίψας με της πείνας και τσιμπολογάμε χωρίς πραγματικά να έχουμε ανάγκη το φαγητό. Πιες αρκετό νεράκι μέσα στην ημέρα ή ακόμη και ροφήματα που θα σε ενυδατώσουν όπως τσάι, ανθρακούχο νερό ή σόδα!
3️⃣ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΙΣ ΤΑ ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΣΝΑΚ ΣΟΥ! Θα κρατήσουν τα επίπεδα του σακχάρου σου περισσότερο σταθερά και ομαλά μέσα στην ημέρα με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν διακυμάνσεις στην καμπύλη γλυκόζης σου, κι έτσι ούτε πολύ λαχτάρα για φαγητό λόγω υπογλυκαιμίας.
4️⃣ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΠΕΙΝΑ! Μη ξεσπάς στο φαγητό επειδή βαριέσαι, είσαι αγχωμένος ή στεναχωρημένος. Σκέψου αν πραγματικά τώρα πεινάς ή συμβαίνει κάτι άλλο στην ψυχολογία σου και προσπάθησε να παρέμβεις σε αυτό .Για παράδειγμα, αν είσαι πιεσμένος με τη δουλειά μην πάρεις τα πατατάκια μπροστά σου, καθώς η πίεση σίγουρα θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά. Αντ’ αυτού, βγες μία βόλτα, περπάτησε, άκου μουσική, δες μία ταινία, δες τους φίλους σου για να αποφορτιστείς από την συναισθηματική κούραση που έχεις!
5️⃣ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΕΠΑΡΚΩΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΑ! Προσπάθησε να εντάξεις στη ρουτίνα σου 7-8 “καλές” ώρες ύπνου, καθώς ο ύπνος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην παραγωγή και ρύθμιση των ορμονών (π.χ. γκρελίνη: ορεξιογόνος, λεπτίνη: ανορεξιογόνος, ινσουλίνη: μεταβολισμός υδατανθράκων, κορτιζόλη: αναβολική ορμόνη..). Προσπάθησε να απομακρύνεις κάθε οθόνη (κινητό, τάμπλετ, τηλερόααση) τουλάχιστον 1 ώρα πριν κοιμηθείς, ενώ αν παρατηρείς διαταραγμένο ύπνο μπορείς να ξεκινήσεις κάποιο συμπλήρωμα διατροφής που θα σε βοηθήσει στην καλύτερη ποιότητά του όπως βαλεριάνα ή μελατονίνη.
Σίγουρα το τσιμπολόγημα μπορεί να υπάρξει και είναι φυσιολογικό, όμως αν μπορούμε να το περιορίσουμε σίγουρα θα βοηθήσουμε τον οργανισμό και το σώμα μας!