5 Healthy Sweets with Οlive Οil!
Μήπως νομίζεις πως το ελαιόλαδο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ζαχαροπλαστική;
Μήπως δε γνωρίζεις τον κατάλληλο τρόπο να το εντάξεις στα αγαπημένα σου γλυκά;
Σου έχω 5 ιδέες με πεντανόστιμα γλυκά που μπορείς να εντάξεις το ελαιόλαδο και να επωφεληθείς από τις ωφέλιμες ιδιότητές του!
1. Κέικ πορτοκαλιού με ελαιόλαδο
Υλικά
- Μισή κούπα ελαιόλαδο
- 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
- 3-4 κ.σ. μέλι ή σιρόπι αγαύης
- 1μιση κούπα αλεύρι ολικής ή βρόμης
- μία χούφτα καρύδια
- μία χούφτα σταφίδες
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
- κανέλα, γαρύφαλλο, αλάτι, σόδα, μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση
- Διαλύστε τη σόδα στον χυμό πορτοκάλι
- Ανακατέψτε όλα τα υγρά υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, και όλα τα στερεά υλικά σε ένα άλλο μπολ
- Αναμείξτε τα δύο μίγματα με μία μαρίζ σε κοινό μπολ
- Προσθέστε τις σταφίδες και τα καρύδια
- Απλώστε σε ταψί ή φόρμα για κέικ
- Ψήστε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα
! Μπορείς να ετοιμάσεις το κέικ σε ατομικά φορμάκια σαν Muffins για τα παιδιά στο σχολείο!
2. Brownies με ελαιόλαδο:
Υλικά:
- 300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα με στέβια
- μισή κούπα ελαιόλαδο
- 3κ.σ. στέβια
- 2 αβγά ή 2 ¨αυγά λιναρόσπορου¨(2κ.σ. λιναρόσπορος σε 4κ.σ. νερό)
- μισή κούπα αλεύρι ολικής
- ξηρούς καρπούς της επιλογής σας
- βανίλια και κονιάκ για άρωμα
- Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μικροκύματα ή σε μπεν μαρί.
- Χτυπάμε τη στέβια με τα αυγά και το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα
- Προσθέτουμε το αλεύρι και τους ξηρούς καρπούς
- Προσθέτουμε κονιάκ ή βανίλια αν θέλουμε
- Απλώνουμε σε ταψί
- Μπορείτε προαιρετικά να προσθέσετε στην επιφάνεια σταγόνες ή κομμάτια σοκολάτα
! Για επιπλέον πρωτεΐνη μπορείς να προσθέσεις σκόνη πρωτεΐνης με γεύση σοκολάτας αντικαθιστώντας το μισό αλεύρι!
3. Μπισκοτάκια χαρουπιού
Υλικά:
- Μισή κούπα χυμό πορτοκάλι
- 3-4 κ.σ. στέβια δυνατή
- 1 κούπα χαρουπόσκονη
- 4 κούπες αλεύρι ολικής
- ξύσμα πορτοκαλιού
- κανέλα, γαρύφαλλο, σόδα, μπέικιν
- κομμάτια σοκολάτας
Εκτέλεση:
- Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό
- Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά (αλεύρι, στέβια και χαρουπόσκονη)
- Ανακατεύουμε τα το ελαιόλαδο με το μίγμα σόδας-πορτοκάλι
- Ενώνουμε τα δύο μίγματα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά
- Αφήνουμε το μίγμα σε σκιερό μέρος για μισή ώρα (προαιρετικά)
- Πλάθουμε μπισκοτάκια-κουλουράκια
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά
!Για επιπλέον άρωμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί του χυμού, λευκό κρασί!
4.Pancakes με ελαιόλαδο και γιαούρτι
Υλικά:
- 1 κούπα αλεύρι ή βρόμη σπασμένη
- 1 αυγό
- 2κ.σ. λάδι
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι
- βανίλια, κακάο μπέικιν
- στέβια προαιρετικά
Εκτέλεση
- Ανακατέψτε το γιαούρτι με το αυγό και το λάδι
- Προσθέστε το αλεύρι ή την βρόμη, την βανίλια, το μπέικιν και το κακάο
- Ψήστε σε αντικολλητικό τηγάνι για 5-6 λεπτά κάθε πλευρά
- Σερβίρετε με μέλι, καρύδια, φυστικοβούτυρο και φρέσκα φρούτα
!Για περισσότερη πρωτεΐνης, προσθέστε σκόνη πρωτεΐνης έναντι της μισή ποσότητας βρόμης!
!Σε περίπτωση νηστείας, χρησιμοποιήστε 1 κούπα γάλα σόγιας και παραλείψτε το αυγό και το γιαούρτι!
5.Χαλβάς με στέβια και ελαιόλαδο:
Υλικά:
Για το σιρόπι
- 1 κούπα καστανή στέβια
- 3 κούπες νερό
- φλούδες λεμονιού, ξύλο κανέλας, γαρύφαλλο
- 1κ.σ. μέλι
Για τον χαλβά
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 2 κούπες σιμιγδάλι
- Ξηρούς καρπούς επιλογής
- κανέλα, γαρύφαλλο, ξύσμα πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά εκτός από το μέλι σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά και αποσύρουμε. Προσθέτουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει
- Σοτάρουμε το σιμιγδάλι με το ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρώμα
- Αποσύρουμε και προσθέτουμε το σιρόπι σιγά σιγά
- Ξανά βάζουμε στη φωτιά έως ότου απορροφηθεί όλο το σιρόπι
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τους ξηρούς καρπούς
- Βάζουμε σε φόρμα και παγώνουμε
!Κατάλληλο για την Σαρακοστή!
Μη φοβάστε να εντάξετε το ελαιόλαδο στα γλυκά σας και να αντικαταστήσετε πολλά υλικά πλούσια σε κορεσμένα λίπος όπως το βούτυρο. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα που χρησιμοποιείτε καθώς έχει έντονη γεύση και υφή και μπορεί σε μεγάλη ποσότητα να αλλοιώσει τη συνταγή!