10 ways to eat your bread!
Όταν ακούς την λέξη ψωμί μήπως σκέφτεσαι μόνο το κλασικό ψωμί του φούρνου;
Μήπως έχεις βαρεθεί το απλό ψωμί του τοστ;
Το ψωμί μπορείς να το βρεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους στο εμπόριο ή στο φούρνο χωρίς φυσικά να χάνει τη θρεπτική του αξία!
Σου έχω 10 διαφορετικές ιδέες για το συμπεριλαμβάνεις στα γεύματα σου και να μην το βαρεθείς ποτέ!
- Ψωμί διαφορετικών αλεύρων: Στο εμπόριο και στους περισσότερους φούρνους της γειτονιάς θα βρεις πλέον ψωμιά από οποιοδήποτε αλεύρι και αν σκεφτείς. Το κλασικό ψωμί σίτου (λευκό), ολικής ή σικάλεως (μαύρο), καλαμποκιού (κίτρινο), χαρουπιού ή φαγόπυρου (σκούρο καφέ), πολύσπορο ή Ζέας ή βρόμης (βαρύ με σπόρους) και πολλά πολλά ακόμη. Προτίμησε τα πιο σκούρα ψωμιά που είναι περισσότερο πλούσια σε φυτικές ίνες αλλά και σπόρους πλούσια σε καλά λιπαρά! (1 φέτα ψωμί=30-35 γραμμάρια)
- Φρυγανιές: Η πιο απλή λύση “ψωμιού” που μπορείς να υπάρχει πάντα στο ντουλάπι σου και να συνοδεύει τα περισσότερα γεύματα σου ή να χρησιμοποιηθεί ως σνακ. Προτιμήστε τις πιο “σκουρόχρωμες” φρυγανιές, ή τις φρυγανιές wasa που παρασκευάζονται από το πίτουρο σιταριού και περιέχουν υψηλή ποσότητα φυτικών! Προσεκτικά διαβάζοντας τις ετικέτες τροφίμων, επιλέξτε επίσης εκείνες με την χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι! (2 φρυγανιές=1 φέτα ψωμί)
- Κριτσίνια: Μία μορφή αφυδατωμένου ψωμιού, αποτελούν τα κριτσίνια τα οποία μπορείς να συναντήσεις σε διάφορες μορφές από διαφορετικά άλευρα, με μυρωδικά ή άλλα συστατικά όπως τυρί (κριτσίνια τυριού). Συνδύασε τα με τη σαλάτα σου ή ως σνακ. (2 μεσαία κριτσίνια= 1 φέτα ψωμί)
- Παξιμάδια: Τα παξιμάδια αποτελούν την αποξηραμένη μορφή του ψωμιού και μπορείς επίσης να τα συναντήσεις στο εμπόριο με διάφορα άλευρα ή συστατικά όπως το ελαιόλαδο (παξιμάδια λαδιού). Συνδύασέ τα με τη σαλάτα σου ή και το γεύμα σου. (2 παξιμαδάκια= 1 φέτα ψωμί)
- Κρουτόν: Άλλη μία μορφή αφυδατωμένου τραγανού ψωμιού το οποίο μπορείς να προσθέσεις στη σαλάτα σου ή πάνω από σούπες. Στο εμπόριο μπορείς να το συναντήσεις με διάφορα αρώματα ή μυρωδικά, αλλά μπορείς επίσης να φτιάξεις τα δικά σου σπιτικά κρουτόν, ψήνοντας απλά σε μία λαδόκολλά το μπαγιάτικο ψωμί σου σε κυβάκια! (3κ.σ. κρουτόν=1 φέτα ψωμί)
- Πίτα: Η αγαπημένη σε όλους τορτίγια ή αραβική πίτα, καθώς και επίσης η πίτα που χρησιμοποιούμε στο παραδοσιακό ελληνικό τυλιχτό σουβλάκι. Επέλεξε πολύσπορη τορτίγια ή πίτα καλαμποκιού και ετοίμασε ένα γρήγορα και εύκολο γεύμα ή σνακ! (1 πίτα=2-3 φέτες ψωμί ανάλογα το μέγεθος)
- Bagel: Τα κλασικά κυκλικά ψωμάκια που παρομοιάζουν το παραδοσιακό ελληνικό κουλούρι Θεσσαλονίκης. Επιλέξτε και πάλι τα πιο σκουρόχρωμα και με αρκετούς σπόρους όπως σουσάμι, κολοκυθόσπορο ή παπαρουνόσπορο. Θα βρείτε επίσης υγιεινές επιλογές bagel γεμιστά με τυρί κρέμα Philadelphia, σολομό, κοτόπουλο, κασέρι ή λαχανικά, θρεπτικές εναλλακτικές για σνακ ή ελαφρύ γεύμα! Μπορείτε επιπρόσθετα να ετοιμάσετε τα δικά σας σπιτικά bagel, με 3 μόνο υλικά! Θα χρειαστείτε, 1 κούπα αλεύρι + 1 γιαούρτι + 1κ.γ. μπέικιν παόυντερ και ψήστε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Προαιρετικά μπορείτε να πασπαλίσετε με σουσάμι. (1 μικρό bagel= 2 φέτες ψωμί)
- Κράκερς: Ιδανική μορφή ψωμιού ως σνακ και εκτός σπιτιού ή σε ταξίδια. Θα βρείτε πολλά διαφορετικά κράκερς με γεύσεις αρώματα, μυρωδικά και συστατικά, αλλά προτιμήστε αυτά με το λιγότερο αλάτι και τα πιο φυσικά πρόσθετα! Συνδυάστε τα με τυρί ή αυγό για επιπλέον πρωτεΐνη. (3 μεσαία κράκερς ή 7-8 μικρά = 1 φέτα ψωμί)
- Buns: Τα κλασικά ψωμάκια ατμού (Bao buns) ή τα ψωμάκια για burgers (Burger bans) αποτελούν επίσης έναν τρόπο να εντάξετε το ψωμί στα κύρια γεύματα σας. Προτιμήστε τα πολύσπορα ή ολικής ψωμάκια και συνδυάστε τα με ψητό άπαχο κρέας (ψητή πάπια ή κοτόπουλο ή ψητό μοσχαρίσιο μπιφτέκι), ψητά θαλασσινά (ψητές γαρίδες ή ψητό μπιφτέκι θαλασσινών). (1 bun= 2-4 φέτες ψωμί ανάλογα το μέγεθος)
- Γλυκά ψωμιά: Το ψωμί παρόλο που το έχουμε συνδυάσει ως αλμυρό τρόφιμο, μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε γλυκό, προσθέτοντας λίγα φρούτα (όπως σταφίδες, κράνμπερι, μπανάνα), μέλι ή γλυκαντικά, ξηρούς καρπούς, ταχίνι, φυστικοβούτυρο ή σπιτικές μαρμελάδες. Θα βρείτε σίγουρα γλυκά ψωμιά στο φούρνο σας αλλά εύκολα μπορείτε να ψήσετε το δικό σας, κάνοντας πειραματισμούς και συνδυασμούς της αρεσκείας σας. Αποτελούν ιδανικό σνακ για τα παιδιά στο σχολείο!
Δοκιμάστε να εντάξετε στο διατροφικό σας πλάνο διαφορετικά είδη ψωμιού και προϊόντων του, διαβάζοντας προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων για τα συστατικά αυτών. Επιχειρήστε τέλος να μπείτε στην κουζίνα και να μαγειρέψετε και τα δικά σας αγαπημένα στο σπίτι, μαζί με τα παιδιά καθώς η διαδικασία είναι απλή και αρκετά διασκεδαστική για τους μικρούς μας φίλους.
Μη διστάζετε να καταναλώνετε το ψωμί, σε οποιαδήποτε μορφή του.
Πάντοτε με μέτρο και σωστούς συνδυασμούς, απολαμβάνουμε το αγαπημένο μας τρόφιμο!