Τρουφάκια – Καριόκες – Σοκολατάκια !

Νέα παραλλαγή για τα κλασικά αγαπημένα μας healthy τρουφάκια – σοκολατάκια ή όπως αλλιώς θέλετε να τα ονομάσουμε, που μπορείτε να κάνετε και σε μορφή καριόκας!
Το ιδανικό γλυκάκι για τις απογευματινές λιγούρες ή ακόμη και γενέθλια ή γιορτές!
Υλικά για 24 μεγάλα κομμάτια
- 200 γρ αποξηραμένοι χουρμάδες
- 150 γρ ξηροί καρποί ανάμεικτοι
- 180 γρ μπισκότα digestive χωρίς ζάχαρη ή άλλα μπισκότα ή κουλουράκια που έχουν περισσέψει
- 150 γρ φουντουκοβούτυρο ή άλλο βούτυρο καρπού
- 70 γρ βρόμη τριμμένη
- 50 γρ μέλι
- 30 γρ κακάο (2 κουταλιές της σούπας)
- 200 γρ κουβερτούρα ή 1 σακουλάκι τρούφα
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολάκι μουλιάζουμε τους χουρμάδες με λίγο ζεστό νερό για 10-15 λεπτά. Τους στραγγίζουμε και τους μπλεντάρουμε μέχρι να πάρουμε μία λεία πάστα. Αν στο μπλέντερ κολλάνε προσθέτουμε λίγο από το νεράκι που τους μουλιάσαμε.
- Σπάμε και τους ξηρούς καρπούς στο μπλέντερ σε μικρά κομματάκια.
- Σε ένα μπολ σπάμε τα μπισκότα μας με τα χέρια μας, προσθέτουμε τους σπασμένους ξηρούς καρπούς, τη βρόμη, το κακάο, την πάστα από τους χουρμάδες, το μέλι, το φουντουκοβούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί μπορούμε προαιρετικά να αφήσουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες να σφίξει.
- Πλάθουμε μικρά μπαλάκια ή εναλλακτικά τυλίγουμε το μείγμα σε σχήμα σαλαμιού (όπως κάνουμε στο μωσαϊκό) με μία λαδόκολλα και σφίγγουμε τις άκρες. Κόβουμε το σαλάμια σε φέτες για να δημιουργήσουμε τις καριόκες μας.
- Βουτάμε τα μπαλάκια ή τις καριόκες στη λιωμένη κουβερτούρα και στρώνουμε σε λαδόκολλα. Παγώνουμε για μισή ώρα και απολαμβάνουμε! Εναλλακτικά βουτάμε τα μπαλάκια στην τρούφα και σερβίρουμε κατευθείαν!
DILET
- Μπορείτε να κάνετε πολλές παραλλαγές. Αντί για μπισκότα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουλουράκια που σας έχουν μείνει (π.χ. πασχαλινά), ή από άλλες συνταγές. Αν υπάρχει αλλεργία σε ξηρούς καρπούς, παραλείψτε τους και χρησιμοποιήστε παραπάνω μπισκότα (περίπου 330 γρ).
- Μπορείτε αντί για μέλι να χρησιμοποιήσετε σιρόπι αγαύης ή άλλο γλυκαντικό.
- Μπορείτε επιπλέον να χρησιμοποιήσετε εκχύλισμα βανίλιας, ξύσμα πορτοκαλιού, λικέρ ή ότι άλλο αρωματικό υλικό θέλετε.
- Αντί για χουρμάδες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δαμάσκηνα, σταφίδες ή άλλο γλυκό φρούτο.
- Κάθε καριόκα ή μεγάλο τρουφάκι μαζί με την κουβερτούρα αποδίδει 200 θερμίδες. Μπορείς να τα κάνεις μικρότερα σε μέγεθος και να βγουν περισσότερα!
Καλή απόλαυση!