Ομελέτα φούρνου με σπανάκι και κασέρια!
Θέλεις ένα εύκολο γεύμα χωρίς πολύ μαγείρεμα;
Έχεις ξεμείνει από ιδέες για ελαφρύ βραδινό;
Σου έχω την πιο νόστιμη, ελαφριά και πρωτεϊνική ομελέτα φούρνου (μπορεί να γίνει και στο τηγάνι εξίσου νόστιμη), με σπανάκι και κασέρια, έτοιμη σε μόλις 30 λεπτά!
Υλικά για 1 μικρό ταψάκι ή 1 μεγάλο τηγάνι (περίπου για 4 άτομα)
✔️4 αυγά (+ επιπλέον 2-3 ασπράδια αν θέλεις περισσότερη πρωτεΐνη)
✔️Μισή κούπα γάλα (αγελαδινό ή φυτικό)
✔️500γρ σπανάκι ωμό
✔️1 κρεμμύδι ξερό
✔️2 κρεμμυδάκια φρέσκα
✔️1 ντομάτα ή 5-6 ντοματίνια
✔️Μαϊντανός, άνηθ0ς
✔️Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, δυόσμος
✔️200γρ κασέρια της επιλογής σας, κατά προτίμηση light (6 φέτες τυρί του τοστ)
✔️2 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1️⃣Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι ή με 1κ.γ. λάδι μέχρι να μαλακώσουν. Παράλληλα τρίβουμε την ντομάτα μας στον τρίφτη (ή κόβουμε τα ντοματίνια στην μέση) και την προσθέτουμε στα κρεμμύδια να τσιγαριστεί και να βγάλει τα υγρά της.
2️⃣Πλένουμε το σπανάκι καλά και το ρίχνουμε στο τηγάνι μέχρι να μαλακώσει και αυτό και να βγάλει όλα του τα υγρά. Προσθέτουμε επίσης τον άνηθο και τον μαϊντανό μέσα.
3️⃣Παράλληλα σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά μαζί με το γάλα και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, την ρίγανη και τον δυόσμο.
4️⃣Μόλις όλατα λαχανικά μας σοταριστούν καλά, τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα αυγά και προσθέτουμε επιπλέον τα τριμμένα κασέρια (κρατήστε 1-2 κουταλιές), και την 1 κουταλιά του ελαιόλαδου. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μας με ένα κουτάλι ή με μία μαρίζ.
5️⃣Με την άλλη κουταλιά του ελαιόλαδου, λαδώνουμε ένα μικρό ταψάκι ή πήλινο σκεύος (πάτος και πλαϊνές επιφάνειες).
6️⃣Προσθέτουμε το μείγμα της ομελέτας στο ταψάκι και ρίχνουμε από πάνω το κασέρι που κρατήσαμε για να κάνει μία ωραία κρούστα και εξωτερικά.
7️⃣Ψήνουμε την ομελέτα στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
8️⃣Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμάκι ή κριτσίνια!
DILET
💡Η ομελέτα μπορεί να γίνει εξίσου νόστιμη και στο τηγάνι. Στο σημείο που έχουν σοταριστεί τα λαχανικά, προσθέτουμε το μείγμα των αυγών μέσα και καλύπτουμε με ένα καπάκι μέχρι να ψηθούν τα αυγά (περίπου 10 λεπτά). Προαιρετικά αν θέλουμε αναποδογυρίζουμε και από την άλλη πλευρά. Στο τέλος προσθέτουμε τα κασέρια και αφήνουμε την ομελέτα για άλλα 5 λεπτά με ανοιχτό καπάκι, μέχρι να λιώσουν καλά.
💡Ακόμη, αν έχετε τηγάνι-μαντέμι που μπαίνει στον φούρνο, μπορείτε να προσθέσετε το μείγμα των αυγών και τα κασέρια κατευθείαν μέσα στα σοταρισμένα λαχανικά που έχετε κάνει, για να γλιτώσετε την μεταφορά σε άλλος σκεύος (λιγότερο πλύσιμο…).
💡Στην ομελέτα μπορείτε να προσθέσετε ότι υλικά θέλετε και έχετε στο σπίτι σας. Με το σπανάκι ταιριάζουν τέλεια, τα μανιτάρια και οι πιπεριές. Μπορείτε επιπλέον, αντί για τα τριμμένα κίτρινα τυριά να προσθέσετε φέτα ή ανθότυρο για μία πιο “χωριάτικη” γεύση.
💡Για να κάνετε την ομελέτα σας πιο πρωτεϊνική, προσθέστε επιπλέον σκέτα ασπράδια και χρησιμοποιήστε ελαφριά τυριά χαμηλών λιπαρών (π.χ. Κασέρι ελαφρύ, ανθότυρο, cottage ή μυζήθρα)
💡Αν θέλετε να κάνετε την ομελέτα σας πιο καυτερή, προσθέστε μπαχαρικά όπως καυτερή πάπρικα ή μπούκοβο.
💡Συνοδεύστε με μία “καλή” πηγή υδατάνθρακα όπως ψωμί πολύσπορο, κριτσίνια ολικής άλεσης, παξιμαδάκια χαρουπιού ή πατάτες φούρνου.
💡Όλη η ομελέτα αποδίδει περίπου 1400 θερμίδες ενώ ανά μερίδα μόλις 350 θερμίδες και 26 γραμμάρια πρωτεΐνης (χωρίς τα επιπλέον ασπράδια). Έτσι, μπορεί να καταναλωθεί ως ελαφρύ μεσημεριανό ή μικρότερη ποσότητα ως βραδινό ή ως μεταπροπονητικό γεύμα ανάλογα με τις διατροφικές σας ανάγκες.
Δεν χρειάζεται πάντα πολύ μαγείρεμα ή επιδέξιες μαγειρικές τεχνικές για ένα νόστιμο και θρεπτικό γεύμα! Μπείτε τώρα στην κουζίνα, είμαι σίγουρη πως θα πετύχει σε όλους!
Καλό μήνα και καλό Σαββατοκύριακο!