Νηστίσιμα μπιφτέκια από φασόλια!

Θέλεις το πιο γρήγορο και πρωτεϊνικό γεύμα για την περίοδο της νηστείας ;
Θέλεις να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου ή στη διατροφή του παιδιού σου με διαφορετικό τρόπο;
Σου έχω τα πιο νόστιμα μπιφτέκια από φασόλια, με ελάχιστα υλικά που είμαι σίγουρη ότι θα λατρέψει όλη τη οικογένεια!
Υλικά για 6 μπιφτέκια
- 120 γρ άβραστα φασόλια (300 γρ βρασμένα)
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 μικρό καρότο
- αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, κύμινο
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 60 γρ αλεύρι βρόμης
Για το dressing ταχινιού:
- 2 κ.σ. ταχίνι
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- 1 σφηνάκι νερό
Εκτέλεση
- Βράζουμε τα φασόλια μας σε χύτρα ταχύτητας ή στην κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Τα στραγγίζουμε και τα πολτοποιούμαι καλά στο μπλέντερ.
- Στο μπλέντερ πολτοποιούμε και το κρεμμύδι και το καρότο μας. Αν θέλετε πιέστε τα σε ένα πιάτο να αποβάλλουν τα πολλά υγρά τους.
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει για 1-2 ώρες και ύστερα σχηματίζουμε 6 μπιφτέκια πάνω σε λαδόκολλα με τη βοήθεια2 κουταλιών (η ζύμη δεν θα πλάθεται με τα χέρια αλλά τη θέλουμε έτσι για να βγουν αφράτα)
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά.
- Για το dressing ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά μέχρι να πάρουμε μία λεία υφή. Το πόσο νερό θα προσθέσετε εξαρτάται από το πόσο ρευστό το θέλετε.
- Σερβίρουμε τα μπιφτέκια μας μαζί με τη σος ταχινιού και επιπλέον σαλάτα!
DILET
- Κάθε μπιφτέκι αποδίδει 140 θερμίδες και τουλάχιστον 9 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης.
- Ιδανικό γεύμα για την περίοδο της νηστείας ή για άτομα που ακολουθούν vegan διατροφή.
- Ο συνδυασμός της βρόμης με τα φασόλια (άμυλο με όσπριο) κάνει την πρωτεΐνη των φασολιών πλήρη, ισοδύναμη με αυτή από τα ζωικά προϊόντα.
- Επειδή τα φασόλια έχουν ήδη μία ποσότητα υδατανθράκων και επειδή προσθέτουμε έξτρα και την βρόμη, ιδανικά δεν χρειάζεται να συνοδεύσετε με επιπλέον υδατάνθρακες. Προτιμήστε ψητά ή βραστά λαχανικά ή μία πλούσια σαλάτα!
- Αν δεν νηστεύετε μπορείτε να προσθέσετε 1 αυγό για να βγουν πιο αφράτα!
Καλή απόλαυση!