Μελιτζανοσαλάτα με εύκολα αρωματικά κριτσινάκια βρόμης!

Θέλεις ένα νόστιμο και εύκολο ντιπ για να συνοδεύσεις το γεύμα σου ή κάποιο κρακεράκι;
Θέλεις να φτιάξεις εύκολα κριτσινάκια χωρίς όλα αυτά τα πρόσθετα του εμπορίου;
Σου έχω την απόλυτη συνταγή για σπιτική μελιτζανοσαλάτα με πανεύκολα κριτσινάκια βρόμης, που θα απογειώσουν το γεύμα ή το σνακ σου! Οι μελιτζάνες αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών όπως φαινολικές ενώσεις, τα αλκαλοειδή και τα καροτενοειδή, ενώ είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ. Περιέχει τουλάχιστον 3 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια και έτσι συμβάλλει και στη διατήρηση της καλής γαστρεντερικής λειτουργίας.
Για την μελιτζανοσαλάτα:
Υλικά για 8 άτομα/8 μερίδες:
✔️1 μεγάλη μελιτζάνα ή 2 μικρές
✔️1 μικρό κρεμμυδάκι ξερό
✔️2κ.σ. ελαιόλαδο
✔️1 κ.σ. μηλόξιδο
✔️2 σκελίδες σκόρδο (ή 1 ανάλογα την ανοχή)
✔️μαϊντανό
✔️Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Για τα κριτσινάκια
Υλικά για 8 μεγάλα κριτσινάκια:
✔️70 γρ αλεύρι βρόμης (1/2 κούπα)
✔️70 γρ αλεύρι ολικής ή λευκό (1/2 κούπα)
✔️μισό ποτήρι νερό
✔️αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
✔️1κ.σ. ελαιόλαδο
✔️1κ.γ. baking powder
✔️2 κ.σ. σπόρους ή σουσάμι για την επικάλυψη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1️⃣Χαράζουμε την μελιτζάνα με ένα μαχαίρι ή κάνουμε τρύπες με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνειά της. Ψήνουμε στο airfryer ή στον φούρνο για 40-45 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
2️⃣Παράλληλα ετοιμάζουμε τα κριτσίνια. Προσθέτουμε τα διαφορετικά αλεύρια, το νερό, το ελαιόλαδο και το baking και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας. Τέλος προσθέτουμε και τα μπαχαρικά που έχουμε επιλέξει για να δώσουμε άρωμα. Μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή κασέρι για να γίνουν πιο τραγανά.
3️⃣Πλάθουμε λωρίδες, βουτώντας κάθε φορά τα χέρια μας σε νερό για να μπορούμε να χειριστούμε το μείγμα μας.
4️⃣Βουτάμε τα κριτσινάκια σε σπόρους ή σουσάμι και στρώνουμε σε λαδόκολλα. Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180-200 βαθμούς μέχρι να πάρουν ροδαλό χρώμα και να είναι τραγανά.
5️⃣Μόλις ετοιμαστεί η μελιτζάνα μας, την ξεφλουδίζουμε και προσθέτουμε τη σάρκα της στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά, το ελαιόλαδο και το μηλόξιδο. Μπλεντάρουμε καλά μέχρι να έχουμε μία λεία υφή.
6️⃣Σερβίρουμε την μελιτζανοσαλάτα με τα κριτσινάκια.
DILET
💡Κάθε μερίδα μελιτζανοσαλάτας (περίπου 1 κουταλιά της σούπας γεμάτη) αποδίδει 40 θερμίδες, ενώ κάθε κριτσινάκι αποδίδει 100 θερμίδες και 3 γραμμάρια πρωτεΐνης!
💡Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έξτρα μυρωδικά της επιλογής σας τόσο στην μελιτζανοσαλάτα όσο και στα κριτσινάκια.
💡Οι συνταγές είναι νηστίσιμες και vegan. Για gluten free εκδοχή χρησιμοποιήστε αλεύρι καλαμποκιού.
💡Η μελιτζανοσαλάτα συντηρείται στο ψυγείο τουλάχιστον 5-6 ημέρες ενώ τα κριτσινάκια σε ξηρό περιβάλλον για 10-15 ημέρες.
Καλή απόλαυση!