Μαρμελάδα μανταρίνι χωρίς ζάχαρη – 2 τρόποι παρασκευής!
Το φθινόπωρο είναι σίγουρα συνδεδεμένο με το αγαπημένο μας φρούτο, το μανταρίνι!
Εύκολο στην μεταφορά για σνακ και εκτός σπιτιού, γλυκό και νόστιμο αν είσαι λάτρης των εσπεριδοειδών!
Μήπως σου έχουν περισσέψει πολλά μανταρίνια και δεν ξέρεις τι να τα κάνεις για να μην χαλάσουν;
Θα τα κάνεις μαρμελάδα!
Σου έχω δύο εκδοχές για την πιο νόστιμη μαρμελάδα μανταρίνι χωρίς ζάχαρη που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους!
Υλικά για την 1η εκδοχή με στέβια
✔️500 γρ μανταρίνια καθαρισμένα (περίπου 600γρ ακαθάριστα)
✔️1 κ.σ. στέβια 100% (δυνατή) ή 3-4 κ.σ. στέβια 1:1 (λιγότερο δυνατή)
✔️κανέλα, γαρύφαλλο
✔️1 κ.σ. στημένο λεμόνι
✔️1κ.σ. σπόροι chia ή λιναρόσπορος
Εκτέλεση
1️⃣ Ξεφλουδίζουμε τα μανταρίνια και αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια.
2️⃣Τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πολτός.
3️⃣Βάζουμε τον πολτό σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τον χυμό από το λεμόνι και βράζουμε σε χαμηλή-μέτρια φωτιά για 20-30 λεπτά έως ότου εξατμιστεί το περισσότερο νερό.
4️⃣Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο και τη στέβια και ανακατεύουμε καλά να πάρει άλλη μία βράση.
5️⃣Τέλος, προσθέτουμε και τους σπόρους chia και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει τελείως η μαρμελάδα μας.
6️⃣Αποθηκεύουμε σε γυάλινα βαζάκια και διατηρούμε στο ψυγείο για πάνω από 1 μήνα.
🥄 1κ.γλυκού = 20 θερμίδες
Υλικά για την 2η εκδοχή με χουρμάδες και μέλι
✔️500 γρ μανταρίνια
✔️50 γρ χουρμάδες καθαρισμένους
✔️1 κ.σ. μέλι
✔️κανέλα, γαρύφαλλο
✔️1 κ.σ. στημένο λεμόνι
Εκτέλεση
1️⃣ Ξεφλουδίζουμε τα μανταρίνια και αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια.
2️⃣Τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πολτός.
3️⃣Βάζουμε τον πολτό σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τον χυμό από το λεμόνι και βράζουμε σε χαμηλή-μέτρια φωτιά για 20-30 λεπτά έως ότου εξατμιστεί το περισσότερο νερό.
4️⃣Παράλληλα, αφαιρούμε το κουκούτσι από τους χουρμάδες και τους μουλιάζουμε σε λίγο νεράκι μέσα σε ένα μπολ.
5️⃣Όταν μαλακώσουν τους προσθέτουμε στο μπλέντερ μαζί με το νεράκι τους και τους χτυπάμε μέχρι να γίνουν μία πάστα.
6️⃣Προσθέτουμε την πάστα από τους χουρμάδες στο κατσαρολάκι με τα μανταρίνια, προσθέτουμε και το μέλι και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν και να πάρουν όλα μαζί μία βράση.
7️⃣Προσθέτουμε και το λεμόνι, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
8️⃣ Προαιρετικά μπορούμε και εδώ να προσθέσουμε λίγους σπόρους chia, αλλά η μαρμελάδα μας θα πήξει έτσι κι αλλιώς με τη βοήθεια των χουρμάδων.
9️⃣Αποθηκεύουμε σε γυάλινα βαζάκια και διατηρούμε στο ψυγείο για πάνω από 1 μήνα.
🥄1 κ.γλυκού = 30 θερμίδες
DILET
💡Η μαρμελάδα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλειμμα πάνω σε φρυγανιές, ρυζοκοφρέτες, ψωμί ή μέσα σε τορτίγια μαζί με κάποιο βούτυρο καρπού ή ταχίνι για να μειωθεί το γλυκαιμικό φορτίου του γεύματος.
💡Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε παρασκευές όπως κέικ ή γεμιστό σπιτικό ψωμί ή μαρμελαδοπιτάκια.
💡Μπορείτε να κάνετε την ίδια διαδικασία με πορτοκάλια.
Καλή απόλαυση!
Comments