Καλτσούνια κρητικά χωρίς ζάχαρη!
Ποιος δεν αγαπάει τα κρητικά εδέσματα?
Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για παραδοσιακά κρητικά γλυκά!
Σου έχω σήμερα την απόλυτη συνταγή για κρητικά μοσχομυρωδάτα καλτσούνια χωρίς ζάχαρη που μπορείς να τρως κάθε μέρα!!
Υλικά για 16 κομμάτια
- 300 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 αυγό
- 200 γρ γιαούρτι στραγγιστό 2%
- 40 γρ ελαιόλαδο
- 45 mL ρακή ή κρασί λευκό
- 100 γρ μέλι
- 50 γρ χουρμάδες
- 200 γρ γλυκιά μυζήθρα
- Κανέλα, ξύσμα πορτοκαλιού και βανίλια
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το μέλι (κρατάμε μία κουταλιά για τη γέμιση) και τη ρακή και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι μας και τη βανίλια και ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο μείγμα. Αφήνουμε να ξεκουραστεί στο μπολ για 30-60 λεπτά.
- Για τη γέμιση μουλιάζουμε τους χουρμάδες σε ζεστό νερό, ύστερα τους στραγγίζουμε και τους χτυπάμε να γίνουν μία πάστα.
- Σε ένα πιάτο τρίβουμε τη μυζήθρα με τα χέρια μας και προσθέτουμε μέσα τη πάστα από τους χουρμάδες και τη κουταλιά του μελιού που κρατήσαμε. Προσθέτουμε τέλος τη κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Παίρνουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε δύο ή τρία κομμάτια τόσα ώστε να μπορέσουμε να τα ανοίξουμε.
- Ανοίγουμε με τον πλάστη τα κομμάτια μας και με ένα ποτήρι σχηματίζουμε κυκλάκια.
- Γεμίζουμε τα κυκλάκια μας με 1 κουταλιά γέμιση στο κέντρο και κλείνουμε τις άκρες προς τα μέσα (δες αναλυτικά στο βίντεο) μέχρι να μοιάζουν με καλτσούνια. Δεν σκεπάζουμε τελείως τα κυκλάκια μας αλλά αφήνουμε στο κέντρο λίγο χώρο όπου θα φαίνεται η γέμιση.
- Στρώνουμε τα πιτάκια μας σε λαδόκολλα σε ταψί και ψήνουμε για 40-45 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα.
DILET
- Κάθε καλτσούνι αποδίδει 150 θερμίδες και μπορείς να το κατανάλωσεις ως σνακ ή ακόμη και ως πρωινό!
- Είναι vegetarian!
- Δεν συστήνεται για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη και άτομα που ακολουθούν keto διατροφή.
Καλή απόλαυση!