Δυσανεξία στη λακτόζη!

Εσύ τι γνωρίζεις για την δυσανεξία στη λακτόζη;
H δυσανεξία στη λακτόζη είναι είναι μία κατάσταση κατά την οποία το άτομο αδυνατεί να μεταβολίσει την λακτόζη λόγω έλλειψης ενός ενζύμου που ονομάζεται λακτάση και το οποίο διασπά την λακτόζη. Εμφανίζεται συνήθως κατά την εφηβεία ή την ενηλικίωση ενώ κάποια άτομα εμφανίζουν μερική έλλειψη του ενζύμου ενώ κάποια άλλα σοβαρή ανεπάρκεια.
Η λακτόζη είναι δισακχαρίτης που βρίσκεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και απαιτεί το ένζυμο λακτάση για να διασπαστεί σε γλυκόζη και γαλακτόζη. Αν το ένζυμο αυτό λείπει η λακτόζη μένει αδιάσπαστη στο παχύ έντερο και δημιουργεί μετεωρισμό, φούσκωμα και άλλα ανεπιθύμητα συμπτώματα. Στα αίτια της νόσου περιλαμβάνονται τα γονίδια (κληρονομική), η ηλικία (όσο αυξάνεται η ηλικία μειώνεται η ενεργότητα του ενζύμου), το στρες που προκαλεί διάταση του εντέρου, καθώς και κάποιες παθήσεις του εντέρου που μειώνουν την ενεργότητα ή την ποσότητα της λακτάσης.
Το άτομο που υποφέρει από δυσανεξία στη λακτόζη, εμφανίζει έντονο κοιλιακό πόνο, μετεωρισμό, φούσκωμα μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών και αρκετές ώρες μετά, αέρια ή και διάρροιες.
Ποια τρόφιμα περιέχουν λακτόζη;
Τα κύρια προιόντα που περιέχουν λακτόζη είναι:
✅Γάλα (αγελαδινό και κατσικίσιο)
✅Σκόνη πρωτεΐνης, πουτίγκα πρωτεΐνης
✅Λευκά τυριά (ανθότυρο, μυζήθρα, φέτα, ρικότα, κατίκι)
✅Cottage cheese και τυρί κρέμα
✅Σκληρά τυριά (κασέρι, τσένταρ, παρμεζάνα, ροκφόρ, μπρι κτλ)
✅Ζυμωμένα γαλακτοκομικά (γιαούρτι, κεφίρ)
Υπάρχουν επίσης και κρυφές πηγές όπως:
✅Μπισκότα
✅Κέικ, τσουρέκι
✅Μπάρες, μπάρες πρωτεΐνης
✅Επιδόρπια γιαουρτιού
✅Σούπες λαχανικών με γάλα ή κρέμα γάλακτος
✅Γλυκά, σουφλέ, κρέπες, σοκολάτες κτλ
Τι θα επιλέξεις αντί αυτών;
Μπορείς να επιλέξεις προϊόντα χωρίς λακτόζη (γάλα, γιαούρτι κτλ), φυτικά ροφήματα και τυριά (ρόφημα σόγιας, αμυγδάλου, τυρί σόγιας – τόφου κ.α.) ή να αναπληρώσεις το ασβέστιο και την πρωτεΐνη σου από εναλλακτικές όπως οι σαρδέλες, τα θαλασσινά, οι σπόροι και άλλα. Συνήθως ο περιορισμός της λακτόζης θα πρέπει να γίνει εφόρου ζωής, αλλά η ποσότητα που μπορεί τελικά να δεχτεί ένας ασθενής διαφέρει από άτομο σε άτομο. Επί έντονων συμπτωμάτων, σίγουρα απαιτείται πλήρης διακοπή της.
Σε αυτό το σημείο χρειάζεται να επισημάνουμε τη διαφορά της δυσανεξίας και της αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα καθώς είναι δύο πολύ διαφορετικές καταστάσεις. Στην περίπτωση της αλλεργίας απαιτείται η πλήρης απομάκρυνση οποιασδήποτε πηγής λακτόζης που περιέχεται σε προϊόντα από αγελάδα και σε αυτή την περίπτωση όχι γιατί το σώμα δεν μπορεί να μεταβολίσει την λακτόζη, αλλά γιατί μπορεί αλλεργική αντίδραση σε πρωτεΐνες του γάλακτος.