Φρέσκα ζυμαρικά με σπανάκι και pesto σπανάκι-παρμεζάνα!
Ποιος δεν λατρεύει τα ζυμαρικά;
Οι Ιταλοί, μάλιστα τα θεωρούν ελιξίριο για τη ζωή τους!
Ένα από τα πιο παρεξηγημένα φαγητά, καθώς διαρκώς ακούμε λανθασμένα ότι: “Για να χάσεις βάρος πρέπει να κόψεις τα μακαρόνια!”
Τα μακαρόνια όπως και όλα τα αμυλούχα τρόφιμα, έχουν φυσικά μέρος σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο και αποτελούν μία πολύ καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Φυσικά, είναι σημαντικό, να τα συνδυάζουμε με μία καλή πηγή πρωτεΐνης, όπως το κρέας (κοκκινιστό ή κιμάς), το ψάρι (τόνος, σολομός), κάποιο τυρί (κασέρι, παρμεζάνα) ή γιαούρτι, για να πετύχουμε άμεσο κορεσμό που θα διαρκέσει για περισσότερες ώρες.
Άλλο ένα tip για μία πιο χορταστική μακαρονάδα, είναι να προσθέσουμε λαχανικά, τα οποία περιέχουν πληθώρα φυτικών ινών και μας οδηγούν επίσης σε άμεση πληρότητα.
Τέλος, όσον αφορά την επιλογή του ζυμαρικού, είναι προτιμότερο να επιλέξουμε κάποιο ζυμαρικό ολικής άλεσης, που περιέχει ολόκληρο τον καρπό του σιταριού, άρα και περισσότερες φυτικές ίνες. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορούμε να επιλέξουμε ζυμαρικά από άλλα υλικά, όπως για παράδειγμα όσπρια, τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και ελεύθερα γλουτένης, κατάλληλα για άτομα με κοιλιοκάκη.
Σήμερα σου έχω την πιο εύκολη συνταγή για σπιτικά, χειροποίητα ζυμαρικά με σπανάκι και ένα pesto από σπανάκι, παρμεζάνα και γιαούρτι που θα λατρέψεις!
Ελαφρύ, εύκολο, χορταστικό και γεμάτο πρωτεΐνη και φυτικές ίνες!
Υλικά για τα ζυμαρικά (2 μερίδες)
✔️150 γρ αλεύρι (περίπου 1 κούπα)
✔️130 γρ φρέσκο σπανάκι σε φύλλα
Υλικά για το pesto
✔️200 γρ φρέσκο σπανάκι σε φύλλα
✔️1 σκελίδα σκόρδο
✔️100 γρ γιαούρτι στραγγιστό ή τυρί cottage
✔️60 γρ παρμεζάνα
✔️1 κ.σ. ελαιόλαδο
✔️30 γρ καρύδια
✔️φρέσκο πιπέρι, αλάτι (και προαιρετικά δυόσμος, ρίγανη, βασιλικός)
Εκτέλεση
1️⃣Σε ένα μίξερ βάζουμε το σπανάκι με το αλεύρι και χτυπάμε καλά μέχρι να έχουμε ένα λείο ζυμαράκι. Αν το μίξερ σας είναι μικρό, πολτοποιήστε τα υλικά λίγα – λίγα σε δόσεις για να χωράνε!
2️⃣Ανοίγουμε το ζυμάρι σε μακρόστενο ρολάκι με τα χέρια μας (μπορείτε να το χωρίσετε σε 2-3 ρολάκια για να το ανοίξετε πιο εύκολα) και κόβουμε τα ζυμαρικά μας σε ότι σχήμα θέλουμε. Εναλλακτικά, κόβουμε το ζυμάρι με ένα ψαλίδι κουζίνας σε ακανόνιστα σχήματα.
3️⃣Τοποθετούμε τα ζυμαρικά σε νερό που βράζει και τα αφήνουμε για 4-5 λεπτά.
4️⃣Παράλληλα ετοιμάζουμε το pesto. Στο μίξερ τοποθετούμε όλα τα υλικά, εκτός από την παρμεζάνα, μέχρι να ομογενοποιηθούν σε μία λεία πάστα.
5️⃣Μόλις τα ζυμαρικά βράσουν, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο.
6️⃣Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε το μείγμα του pesto, τα βρασμένα ζυμαρικά και ανακατεύουμε καλά να δέσουν τα υλικά. Προσθέτουμε και την τριμμένη παρμεζάνα, ανακατεύουμε τελευταία φορά να δέσουν τα υλικά και σβήνουμε τη φωτιά.
7️⃣Σερβίρουμε με φρέσκο πιπέρι, επιπλέον παρμεζάνα, ωμό ελαιόλαδο και καρύδια αν θέλουμε.
DILET
💡Κάθε μερίδα αποδίδει περίπου 550 θερμίδες και τουλάχιστον 23 γραμμάρια πρωτεΐνης.
💡Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Light κασέρι αντί της παρμεζάνας, για να μειώσετε τα λιπαρά και να αυξήσετε την πρωτεΐνη.
💡Αν θέλετε το μείγμα σας να δέσει πιο ομοιόμορφα μπορείτε αντί για γιαούρτι να προσθέσετε 4 κ.σ. κρέμα γάλακτος light.
💡Στο pesto, μπορείτε επιπρόσθετα να προσθέσετε φύλλα βασιλικού όπως στην αυθεντική συνταγή.
💡Αν υπάρχει αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, μπορείτε να παραλείψετε τα καρύδια!
💡 Για χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και περισσότερες φυτικές ίνες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής άλεσης.
💡Vegeterian – Pescetarian
Καλή απόλαυση!