Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο!

Εσύ τι γνωρίζεις για την θυροειδίτιδα Χασιμότο?
Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι ένα από τα πιο συχνά αυτοάνοσα νοσήματα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να μην αναγνωρίζει τα κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα ως δικά του, τους επιτίθεται και σταδιακά τα καταστρέφει, οδηγώντας τελικά σε υποθυρεοειδισμό. Πλήττονται κυρίως οι γυναίκες λόγω του ιδιαίτερου ορμονικού και μεταβολικού προφίλ που έχουν. Φαίνεται πως η αναλογία γυναικών και αντρών με Χασιμότο είναι 9 γυναίκες / 1 άνδρας. Τα αίτια μπορεί να είναι τόσο κληρονομικά, όσο και ορμονικά (φύλο), αλλά και άλλα όπως η υπερβολική πρόσληψη ιωδίου ή η υπερβολική έκθεση στην ακτινοβολία. Η θυροειδίτιδα Χασιμότο, ανιχνεύεται με αιματολογικές εξετάσεις και χαμηλή Τ4 και Τ3 ή υψηλή TSH ορμόνη. Αν ζητηθούν επιπρόσθετες εξετάσεις, υπάρχει επίσης παρουσία αντισωμάτων (anti-TPO, anti-TG)
Τα κυριότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Κόπωση, χαμηλή ενέργεια και διάθεση
- Πρόσληψη βάρους
- Μεταβολικές διαταραχές
- Διαταραχή της ποιότητας του ύπνου
- Γαστρεντερικές διαταραχές και μεταβολή του εντερικού μικροβιώματος
- Πόνος στις αρθρώσες ή κράμπες
- Διαταραχές της διάθεσης
Για την αντιμετώπιση της θυροειδίτιδας, απαιτείται φαρμακευτική αγωγή (Τ4) η οποία θα πρέπει να λαμβάνεται ιδανικά με άδειο στομάχι. Παράλληλα, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα συνοδά νοσήματα (π.χ. ινσουλινοαντίσταση) ενώ επιπλέον να γίνει αναπλήρωση των ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά (π.χ. σελήνιο). Άλλα συμπληρώματα που μπορούν να προσφέρουν επιπλέον πιθανό όφελος είναι αυτά του σεληνίου, της βιταμίνης D και του ασβεστίου. Τέλος αν απαιτείται απώλεια βάρους, θα πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα με ισορροπημένη διατροφή και συστηματική άσκηση.
Όσον αφορά τη διατροφή, παρακάτω παρουσιάζονται οι κύριοι πυλώνες που θα πρέπει να υιοθετηθούν.
✅Θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικές ουσίες (φρούτα, λαχανικά, ολικής, σπόρους..)
✅Επαρκής πρόσληψη σεληνίου (brazilian nuts, θαλασσινά, οστρακοειδή, cottage..)
✅Επαρκής πρόσληψη ιωδίου (ιωδιούχο αλάτι, ψάρι, θαλασσινά, σπιρουλίνα…)
✅Επαρκής πρόσληψη σιδήρου (κόκκινο κρέας, θαλασσινά, όσπρια, κακάο..)
✅Μέτρια κατανάλωση σε ορισμένα σταυρανθή λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών κτλ)
Σήμερα, πολλές έρευνες μελετούν επίσης τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν συμπληρώματα με κύμινο, μελατονίνης και γενιστεϊνης αλλά θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες για να μπορέσουμε να τα προτείνουμε με ασφάλεια. Άλλα διατροφικά σχήματα όπως η διατροφή χωρίς γλουτένη, χωρίς λακτόζη ή μειωμένες βρογχοκηλογόνες ουσίες φαίνονται επίσης να δρουν θετικά στην νόσο αλλά και πάλι θα απαιτούνται μεγαλύτερες τυχαιοποιημένες μελέτες για να γενικευθεί το όφελος σε όλον τον πληθυσμό.
Σε κάθε περίπτωση, ενημερώσου σωστά και συμβουλεύσου τον ιατρό σου και έναν κλινικό διαιτολόγο!