Cellulite and 6 tips!
Τί είναι τελικά η κυτταρίτιδα;
Που μπορεί να οφείλεται;
Τι να κάνω για να την αποφύγω ή να την αντιμετωπίσω;
✅Η κυτταρίτιδα ή πιο ιατρικά η «τοπική λιποδυστροφία» είναι μια παθολογική κατάσταση του δερματικού και υποδόριου ιστού που χαρακτηρίζεται από ανομοιογενή κατανομή των μορίων του λίπους στον συνδετικό ιστό και την κατακράτηση νερού σε αυτόν. Φαίνεται πως οφείλεται σε κακή αιμάτωση των κυττάρων και σε μειωμένη λειτουργία του λεμφικού συστήματος. Ουσιαστικά, λόγω πολλαπλών παραγόντων αρχίζει και φθείνει η λειτουργία του οργανισμού ο οποίος αδυνατεί να αναδομήσει τα λιποκύτταρα του και αντί αυτού συσσωρεύει ακόμη περισσότερο λίπος σε αυτά. Τα λιποκύτταρα μεγεθύνονται και πιέζουν τα αγγεία (κυρίως της λέμφου) μειώνοντας την λειτουργία τους και την φυσιολογική ανταλλαγή των ουσιών. Παράλληλα ο συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητα του κι έτσι δημιουργείται αυτή η μη ομαλή όψη του δέρματος. Η κυτταρίτιδα δεν αποτελεί μόνο αισθητικό πρόβλημα αλλά μπορεί να σχετίζεται με λεμφικά προβλήματα, προβλήματα του μεταβολισμού ή ακόμη και να επηρεάζει πολλά ζωτικά όργανα (καθώς δεν αποβάλλονται πολλές τοξικές ουσίες και μεταβολίτες). Τα λιποκύτταρα που είναι περισσότερο ευάλωτα σε αυτή τη διαδικασία βρίσκονται σε διαφορά σημεία του σώματος όπως στους γλουτούς, τους μηρούς, τα μπράτσα και την κοιλιά. Στις γυναίκες η κυτταρίτιδα γίνεται πιο εμφανής γιατί εκ φύσεως οι γυναίκες έχουν υψηλότερο ποσοστό λιπώδους ιστού από τους άνδρες και δευτερευόντως γιατί έχουν λεπτότερο στρώμα δέρματος και χορίου που επιτρέπει στο λίπος να γίνεται περισσότερο ορατό.
✅Συνοπτικά οι βασικοί παράγοντες δημιουργίας και εμφάνισης κυτταρίτιδας σχετίζονται με τα παρακάτω:
1️⃣Γονίδια: Γονίδια που σχετίζονται με την κατακράτηση υγρών και τη συσσώρευση λίπους και τα οποία μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά μπορεί να επηρεάσουν την ανταλλαγή ουσιών και τη λειτουργία της λέμφου.
2️⃣Ορμονικοί παράγοντες: Η αύξηση οιστρογόνων κατά την εφηβική και αναπαραγωγική ηλικία αλλά και αντίθετα η μείωση των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση συντελούν στην συσσώρευση λίπους. Ακόμη και ορισμένα φάρμακα όπως τα αντισυλληπτικά λειτουργούν με την ίδια διαδικασία.
3️⃣Στρεσογόνοι παράγοντες: Το στρες επιφέρει υπερβολική έκκριση αδρεναλίνης από το κεντρικό νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα την προώθηση αναβολικών διαδικασιών όπως η δημιουργία λιποκυττάρων.
4️⃣Κάπνισμα: Η νικοτίνη είναι ουσία που δυσκολεύει την οξυγόνωση των κυττάρων και της μικροκυκλοφορίας.
5️⃣Διατροφή και άσκηση: Η κακής ποιότητας διατροφή και η καθιστική ζωή συμβάλλουν στην συσσώρευση τοξινών και στην επιπρόσθετη κατακράτηση υγρών. Η συχνή κατανάλωση έτοιμου φαγητού, αναψυκτικών, κορεσμένου λίπους, απλών σακχάρων ή το αυξημένο αλάτι στα τρόφιμα, επιβαρύνουν ιδιαίτερα τη συσσώρευση και εμφανή όψη του λίπους.
Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για την κυτταρίτιδα;
Σου έχω τα 6 tips που σίγουρα χρειάζεσαι!
1️⃣Αγάπησε την, είναι φυσιολογική ! Αποδέξου το σώμα σου με κάθε «ατέλεια» του και φρόντισε το όσο περισσότερο μπορείς. Μην νοιάζεσαι για το αψεγάδιαστο σώμα, αλλά φρόντισε και θρέψε το σώμα σου για να είναι πραγματικά υγιές.
2️⃣Πιες πολύ νερό! Ενυδατώσου επαρκώς και καθόλη την διάρκεια της ημέρας. Βάλε ξυπνητήρια, ειδοποιήσεις ή ενεργοποίησε εφαρμογές για να σε αφυπνίζουν να πίνεις νεράκι διαρκώς! Να έχεις το μπουκάλι σου σε εμφανές σημείο για να σε παρακινεί και φυσικά επέλεξε φρούτα και λαχανικά που θα σε ενυδατώσουν κρυφά. Άλλους τρόπους για να αυξήσεις την πρόσληψη νερού θα βρεις εδώ.
3️⃣Απέφυγε τη ζάχαρη (γλυκά αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, συσκευασμένα προϊόντα) καθώς και το αλάτι (φαγητό, αλμυρά προϊόντα, σάλτσες, πάστα, τουρσιά, αλλαντικά), συστατικά που συμβάλλουν στην κατακράτηση υγρών και κατ’ επέκταση στην συσσώρευση λίπους.
4️⃣Μείωσε τα «κακά» λιπαρά στη διατροφή σου! Απέφυγε τα λιπαρά κρέατα (χοιρινό, αρνί, πέτσες, ορατό λευκό λίπος), μείωσε τη συχνότητα που καταναλώνεις τα λιπαρά τυριά (γραβιέρα, ροκφόρ, κεφαλοτύρι, παρμεζάνα) και επέλεξε σε καθημερινή βάση γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών (γιαούρτι και γάλα 2%). Βγάλε απο τη διατροφή σου τα trans λιπαρά οξέα, από συσκευασμένα τρόφιμα, μαργαρίνες και junk food!
5️⃣Διέκοψε το κάπνισμα! Περιόρισε σταδιακά τον αριθμό των τσιγάρων που κάνεις και επιπλέον απέφυγε το άτμισμα, καθώς θεωρείται το ίδιο επιβλαβές.
6️⃣Ασκήσου! Κάνε καθημερινά και συστηματικά μια οποιαδήποτε μορφής άσκηση. Βάλε στη ζωή σου την κίνηση, το περπάτημα, το κολύμπι ή κάποιο άθλημα που σου αρέσει. Κάνε την γυμναστική μια συνήθεια σου για να την έχεις στη ζωή σου συστηματικά και με πρόγραμμα! Ακόμη και μικρές συνήθειες, όπως να αφήσεις το αμάξι σου λίγα μέτρα μακριά από τη δουλειά σου, είναι ένας τρόπος για να αυξήσεις τα καθημερινά σου βήματα! Κι μη ξεχνάς: 10.000 βήματα την ημέρα ή διαφορετικά 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης την εβδομάδα μπορούν μόνο να σε κατατάξουν στην ομάδα των δραστήριων ανθρώπων!
💜ΚΑΙ ΘΥΜΙΣΟΥ! Μην μπεις στη διαδικασία να κάνεις όλα τα παραπάνω απλά για να μην έχεις κυτταρίτιδα, γιατί ακόμη και να τα κάνεις μπορεί και πάλι να έχεις! Κάν’ τα, γιατί αγαπάς το σώμα σου και θέλεις να το κρατάς υγιές! Είναι περισσότερο σημαντικό να ζήσεις 10 χρόνια περισσότερο από αυτά που ήταν να ζήσεις με μικρές αλλαγές στη καθημερινότητα σου, από το να έχεις το τέλειο δέρμα ή το αψεγάδιαστο μπούτι στην παραλία, SORRY💜
Να ΣΕ αγαπάς και να ΣΕ προσέχεις!