Clean Monday!
Καθαρά Δευτέρα λοιπόν!
Μία κινητή γιορτή, 48 μέρες πριν το ορθόδοξο Χριστιανικό Πάσχα που σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής. Το όνομα της, αντικατοπτρίζει την πνευματική και σωματική “κάθαρση¨ των Χριστιανών, με την έναρξη της νηστείας η οποία θα διαρκέσει ως την Ανάσταση του Κυρίου το Μεγάλο Σάββατο.
Τα παραδοσιακά έθιμα αυτή την ημέρα είναι πολυάριθμα με τα παραδοσιακά φαγητά να στολίζουν κάθε τραπέζι. Την συγκεκριμένη ημέρα, δεν χρειάζεται να μετρήσετε θερμίδες και γραμμάρια, αρκεί να χαρείτε τις στιγμές με τους δικούς σας ανθρώπους, να εξερευνήσετε νέους τόπους και να φάτε συνειδητά ότι αγαπάτε!
Αν μπορούμε να βρούμε ορισμένες πιο υγιεινές και θρεπτικές επιλογές για το Σαρακοστιανό τραπέζι, αρκεί να επιλέξουμε φαγητά ψητά αντί τηγανιτά, πλούσιες σαλάτες, “καλούς υδατάνθρακες” και ένα λίγο πιο θρεπτικό γλυκό για να ολοκληρώσουμε το γεύμα μας. Πιο αναλυτικά μπορείς να επιλέξεις:
1. Λαγάνα: Ένα παραδοσιακό άζυμο ψωμί, που παρασκευάζεται ειδικά εκείνη την ημέρα και περιέχει εκτός από αλεύρι, ελαιόλαδο και αρκετό σουσάμι. Αποτελεί λοιπόν μία πηγή αμυλούχων υδατανθράκων αλλά και πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών. Επιπλέον, περιέχονται υψηλά ποσά βιταμινών του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες ειδικά αν η λαγάνα περιέχει αλεύρι ολικής άλεσης. Μπορείτε να συνοδεύσετε το γεύμα σας, με λίγη λαγάνα αντί του κλασικού ψωμιού ή να δημιουργήσετε ένα θρεπτικό πρωινό με λαγάνα και λίγο χαλβά.
1 φέτα λαγάνα=90-100 θερμίδες
2. Ψητά θαλασσινά: Τα θαλασσινά αποτελούν μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών με ελάχιστα λιπαρά, απαραίτητα για όλη τη διάρκεια της νηστείας. Η περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη μπορεί να κυμανθεί από 20-30 γρ/ 100γρ ψημένο ή βραστού θαλασσινού, ενώ επιπρόσθετα αποτελούν σημαντική πηγή σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου , μαγγανίου, χαλκού καθώς και πολλών βιταμινών του συμπλέγματος Β, φανερώνοντας την αναπόσπαστη αξία τους στη διατροφή μας. Προτιμήστε τα ψητά θαλασσινά όπως γαρίδες και καλαμάρι ή τα βραστά όπως χταπόδι ή μύδια. Μπορείτε να τα συνοδεύσετε με ψητά λαχανικά, πατάτες ή μακαρόνια ολικής άλεσης για κυρίως γεύμα.
100 γρ ψητών/βραστών θαλασσινών: 100-150 θερμίδες
3. Γίγαντες: Τα φασόλια και γενικότερα τα όσπρια αποτελούν ένα από τα αρχαιότερα τρόφιμα κατανάλωσης από τον άνθρωπο καθώς αποτελούσαν ανέκαθεν ένα φθηνό και εύκολα καλλιεργήσιμο προιόν. Οι γίγαντες αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεϊνών, σιδήρου και φυτικών ινών και μαγειρεύονται συνδυαστικά με φρέσκα λαχανικά όπως κρεμμύδι και ντομάτα αποτελώντας ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα. Επιλέξτε μία μέτρια ποσότητα στο πιάτο σας συνδυαστικά με τα υπόλοιπα φαγητά!
100 γρ μαγειρεμένοι γίγαντες χωρίς λάδι (μισή κούπα)=100 θερμίδες
4. Χαλβάς: Όταν αναφερόμαστε σε γλυκό την Καθαρά Δευτέρα όλοι σκεφτόμαστε τον παραδοσιακό χαλβά. Ο σησαμένιος χαλβάς αποτελεί την πιο θρεπτική επιλογή γλυκού καθώς παρασκευάζεται από ταχίνι, πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και πολυακόρεστα λιπαρά. Προτιμήστε τον χαλβά με μέλι και αποφύγετε εκείνους με σιρόπι γλυκόζης ή ζάχαρη και επιλέξτε μία μικρή ποσότητα, περίπου 30-40 γρ καθώς αποτελεί ένα θερμιδικά πλούσιο προιόν.
30 γρ χαλβάς= 140 θερμίδες
Φυσικά υπάρχουν αμέτρητα φαγητά εξίσου θρεπτικά , τα οποία μπορείτε να επιλέξετε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Για παράδειγμα, την παραδοσιακή φάβα, τα ντολμαδάκια, τα βραστά χόρτα ή τις πλούσιες πράσινες σαλάτες. Φυσικά, μπορείτε επιπρόσθετα να απολαύσετε και λιγότερο υγιεινές επιλογές ή τρόφιμα που αγαπάτε, καθώς είναι μόνο μία μέρα και σίγουρα δεν θα χαλάσετε την διατροφή σας με λίγα τηγανητά καλαμαράκια ή μία πάστα. Για να μην σας δημιουργηθεί σύγχυση με όλα αυτά τα εδέσματα, μπορείτε να γεμίσετε μία φορά το πιάτο σας με όλες τις παραδοσιακές γεύσεις και να ελέγξετε το τσιμπολόγημα. Τέλος μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την ημέρα και να ασκηθείτε περισσότερο, με περπάτημα στη φύση με τα αγαπημένα σας πρόσωπα!
Φάτε συνειδητά, απολαύστε τις στιγμές και εκμεταλλευτείτε την ημέρα για ξεκούραση!
Καλή Καθαρά Δευτέρα!