Alternatives to processed meat!
Ήξερες ότι τα αλλαντικά είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία;
Γνωρίζεις ποιες τροφές συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν την κατηγορία;
Τα αλλαντικά αποτελούν μία μεγάλη κατηγορία τροφίμων, που παράγονται έπειτα από επεξεργασία του κρέατος σε βιομηχανικό επίπεδο. Ανάλογα με την επεξεργασία που υπόκεινται (κάπνισμα, αλιπάστωση και θερμική επεξεργασία) χωρίζονται σε:
Προιόντα ωρίμανσης: Προσούτο, παστουρμάς
Προιόντα θερμικής επεξεργασίας: ζαμπόν, μπριζόλα, γαλοπούλα , κοτόπουλο, πάριζα, μορταδελα,
Ωμά προιόντα: Λουκάνικα
Προιόντα ωρίμανσης-αέρος: Σουτζούκι, σαλάμι άερος, μπείκον
Προιόντα μερικής ωρίμανσης: Σαλάμι μπύρας
Τα αλλαντικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένου λίπους από το κρέας και τεράστια ποσότητα άλατος. Ο συνδυασμός αυτών, μαζί αποτελούν συμπαράγοντες για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και υπέρτασης.
Επιπρόσθετα, η βιομηχανική επεξεργασία και συγκεκριμένα η προσθήκη νιτρικών και νιτρωδών αλάτων στο κρέας, που προσδίδουν την κόκκινη αναλλοίωτη όψη στο αλλαντικό, θεωρούνται κύριες αιτίες για την εμφάνιση διαφόρων ειδών καρκίνου.
Το κάπνισμα το κρέατος, αποτελεί επιπρόσθετος παράγοντας κινδύνου, καθώς κατά τη διαδικασία αυτή παράγονται υδρογονάνθρακες που σχετίζονται με τον καρκίνο του πεπτικού συστήματος.
Άλλα νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια φαίνεται επίσης να σχετίζονται με την προσθήκη αλλαντικών στην καθημερινή διατροφή.
Μόλις 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα, δηλάδή περίπου 2 φέτες αλλαντικού, αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου κατά 18%, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η συνιστώμενη πρόσληψη αλλαντικών για έναν ενήλικα ανέρχεται στην 1 φέτα αλλαντικού την εβδομάδα, ακόμη κι αν αυτή αφορά γαλοπούλα ή κοτόπουλο, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να συστήνει την πλήρη αποχή από αυτά τα προιόντα, ειδικά σε καταστάσης μεταβολικών νοσημάτων (διαβήτης, υπέρταση, καρδιαγγειακά, δυσλιπιδαιμίες κ.α.)
Πως μπορούμε όμως να αντικαταστήσουμε τα αλλαντικά;
Τι θα βάλω στο τοστ μου αντί για ζαμπόν;
Σου έχω 5 διαφορετικές επιλογές για να διαλέξεις!
- Κασέρι, τυρί: Πρόσθεσε στο τοστ δύο φέτες κασέρι ή στην αραβική πίτα κομμάτια φέτας ή ανθότυρου, ντοματίνια και ρίγανη για την πιο μεσογειακή εκδοχή της.
- Αυγό: Πρόσθεσε στο τοστ αυγό βραστό, ή ποσέ πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί. Ακόμη μπορείς να φτιάξεις μία πλούσια σαλάτα με λαχανικά, κασέρι και αυγό και να παραλείψεις το ζαμπόν ή τη γαλοπούλα
- Σολομό ή Τόνο: Πρόσθεσε στο τοστ φέτες σολομού με λιγότερο αλάτι και μία φέτα μαρούλι ή στην αραβική πίτα κομματάκια τόνου, τυρί κρέμα και αγγούρι.
- Χούμους (άλειμμα ρεβιθιού): Πρόσθεσε στο τοστ μία κουταλιά χούμους, κασέρι και λαχανικά ή στην αραβική πίτα χούμους, αυγό και ντοματίνια.
- Τόφου: Πρόσθεσε στην αραβική πίτα ψημένα κομματάκια τόφου, λαχανικά και λίγη μουστάρδα.
Με τους παραπάνω τρόπους, θα επωφεληθείς εξίσου από την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με πολύ μικρότερη ποσότητα λίπους και αλατιού.
Κάνε σήμερα την αλλαγή, και προστάτεψε τον οργανισμό σου από πολυάριθμες δυσμενείς επιπτώσεις στο μέλλον!