Πως θα μειώσεις τα τριγλυκερίδιά σου!

Αυξημένα τριγλυκερίδα! Μία από τις πιο κοινές βιοχημικές τιμές που παρατηρούμε αυξημένη!
Πως μπορούμε λοιπόν να το διαχειριστούμε διατροφικά;
Τι είναι τα τριγλυκερίδια;
Είναι εστέρες γλυκερόλης με 3 μόρια λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας. Συντίθενται κατά ένα ποσοστό στο ήπαρ ενώ μία ποσότητα τους προέρχεται και από τη διατροφή. Αποτελούν το 70% των VLDL και περίπου το 10% των LDL λιποπρωτεινών, μεταφέρονται μέσω της λέμφου και του αίματος στον λιπώδη ιστό και αποθηκεύονται.
Τι διατροφικές συμβουλές να ακολουθήσω;
1. Η αύξησή τους οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στην παχυσαρκία κι έτσι η απώλεια βάρους, σε άτομα με υπερβάλλον σωματικό βάρος, θα βελτιώσει το συνολικό μεταβολικό προφίλ και τη δράση της ινσουλίνης στο ήπαρ.
2. Προτίμησε τους σύνθετους υδατάνθρακες όπως ολικής άλεσης προϊόντα, φρούτα και λαχανικά τα οποία περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Έχουν επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και βελτιώνουν τη γλυκαιμική ρύθμιση. Απέφυγε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως ζάχαρη, μπισκότα, κέικ κτλ.
3.Απέφυγε το αλκοόλ, καθώς εκτός από τις επιπλέον θερμίδες που σου προσφέρει διαταράσσει επίσης τον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων και επηρεάζει έμμεσα τα τριγλυκερίδια.
4.Προτίμησε καλής ποιότητας λιπαρά στο διατροφικό σου πρόγραμμα όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Απέφυγε λιπαρά κρέατα και γαλακτοκομικά. Ευεργετικό επίσης μπορεί να είναι το συμπλήρωμα MCT oil.
5.Βάλε τη γυμναστική στη ζωή σου. Περπάτησε, τρέξε, κολύμπησε, σήκωσε βάρη, κάνε πιλάτες.Οποιαδήποτε μορφή σωματικής δραστηριότητας κινήσει τους μύες σου, θα σου αποφέρει σημαντικό όφελος!
6.Κάνε μικρά και συχνότερα γεύματα μέσα στην ημέρα σου, για καλύτερό γλυκαιμικό έλεγχο και ευκολότερη απώλεια βάρους αν απαιτείται.
Χρειάζομαι φαρμακευτική αγωγή;
Συμβουλεύσου τον ιατρό σου για έναρξη φαρμακευτικής αγωγής! Αν τα τριγλυκερίδιά σου είναι αυξημένα, οι αιτίες μπορεί να είναι πολυάριθμες. Αν υποβόσκει αντίσταση στην ινσουλίνη ή μεταβολικό σύνδρομο πιθανόν να σε βοηθήσει η μετφορμίνη ενώ αν έχεις μία συνολική δυσλιπιδαιμία τότε ίσως χρειάζεσαι στατίνες ή φιμπράτες. Σε κάθε περίπτωση ακολούθησε τις οδηγίες του γιατρού σου! Πιθανές ευεργετικές επιδράσεις μπορεί να έχουν και άλλα μη συνταγογραφούμενα συμπληρώματα με νικοτινικό οξύ (νιασίνη) ή ω3 λιπαρά οξέα.