5 tips για ένα τραπέζι “εκτός”!

Πολλές φορές στο γραφείο μας ρωτάτε, τι μπορείτε να επιλέξετε σε ένα τραπέζι εκτός σπιτιού ή οικογενειακό;
Σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο, ΟΛΑ ΧΩΡΑΝΕ! Δεν χρειάζεται να στερείστε διαρκώς πράγματα που αγαπάτε! Οι γιορτινές ημέρες ή οι ημέρες με φίλους και οικογένεια είναι και μία ευκαιρία να βρεθούμε με δικούς μας ανθρώπους και να αποδράσουμε για λίγο από την πιεστική καθημερινότητα. Θα σου δώσω 5 tips για ένα γεύμα “εκτός” προγράμματος, γιατί το νόημα δεν είναι απλά να σκάσουμε από το φαγητό αλλά να δομήσουμε το γεύμα μας με έναν τρόπο που θα πάρουμε όλη την θρέψη αλλά και όλη την απόλαυση!
1️⃣Φάε αργά και μάσησε καλά την τροφή σου. Πρώτον θα δώσεις την δυνατότητα στον εγκέφαλό σου να προλάβει να στείλει τα μηνύματα κορεσμού ώστε να νιώσεις ότι χόρτασες. Δεύτερον, αν δεν μασήσεις καλά την τροφή σου, αυτή θα χρειαστεί πολλές ώρες για να διασπαστεί και να μεταβολιστεί στο σώμα σου με αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων μετεωρισμού (φούσκωμα) ή δυσπεψίας για αρκετές ώρες μετά!
2️⃣Πιες αρκετό νερό! Πολλές φορές μπερδεύουμε το αίσθημα της πείνας με της δίψας. Ακόμη το νερό, μας δίνει μικρά διαλείμματα ανάμεσα στο γεύμα μας για καλύτερη πέψη.
3️⃣Βάλε στο πιάτο σου ότι θέλεις να καταναλώσεις και απέφυγε το ανεξέλεγκτο τσιμπολόγημα. Πολλές φορές παρασυρόμαστε από τα πολλά ερεθίσματα που βλέπουμε σε ένα τραπέζι και τσιμπάμε λίγο από όλα! Ένας εύκολος τρόπος λοιπόν, είναι να βάλεις στο δικό σου πιάτο, 1-2 κομμάτια ή 1-2 πιρουνιές από τα ορεκτικά που σου αρέσουν,
4️⃣Θυμίσου την μέθοδο του πιάτου! Βάλε στο 1/4 μία πηγή πρωτεΐνη όπως κρέας ή ψάρι ή θαλασσινά, στο άλλο 1/4 μία πηγή υδατάνθρακα όπως πατάτες, ψωμάκι ή ακόμη και κάποιο αμυλούχο ορεκτικό όπως πιτάκια και γέμισε το υπόλοιπο μισό με μπόλικη σαλατούλα! Ξεκίνα με τα λαχανικά σου για να γεμίσει το στομάχι σου με φυτικές ίνες και σταδιακά συνέχισε με τα υπόλοιπα! Θα παρατηρήσεις πολύ πιο άμεσο κορεσμό!
5️⃣Απόλαυσε καθετί που θα επιλέξεις να φας και άσε τις τύψεις πίσω σου! Μην μετράς θερμίδες δεν έχει κάποιο νόημα! Μπορείς να καταναλώσεις κάτι που είχες καιρό να φας και σου αρέσει πολύ ή το αγαπημένο σου γλυκό!
Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε και τα πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις σε ένα τέτοιο τραπέζι!
1️⃣ΜΗΝ κοιτάς το πιάτο του διπλανού και μην το συγκρίνεις με το δικό σου. Αν εσύ θες να φας παραπάνω ή λιγότερο ή κάτι διαφορετικό, είναι πολύ φυσιολογικό! Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες ούτε μας αρέσουν οι ίδιες γεύσεις! Μην κρίνεις γιατί κάποιος επέλεξε να φάει την πέτσα από το κοτόπουλο ή κάποιος άλλου επέλεξε να φάει μόνο ψητά λαχανικά. Αυτό ήθελε, αυτό έβαλε στο πιάτο του!
2️⃣Μην κρίνεις πόσο έφαγε ή δεν έφαγε κάποιος. Δεν ξέρεις ποτέ τι περνάει εσωτερικά ένα άτομο, αν περνάει κάποια διατροφική διαταραχή, αν παλεύει για χρόνια να μειώσεις τις ποσότητές του και δεν μπορεί!
3️⃣ΜΗΝ σχολιάζεις το σώμα και τις ανάγκες κάποιου άλλου! Σχόλια του τύπου “ΤΙ ΞΕΡΑΚΙΑΝΟ ΕΙΣΑΙ ή ΠΟΣΟ ΠΑΧΥΝΕΣ ΚΑΛΕ;” θα πρέπει να απαγορεύονται! Η εξωτερική εμφάνιση δεν θα πρέπει να μπει στο επίκεντρο καμίας συζήτησης, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝ ΧΩΡΟ ΕΚΕΙ!
4️⃣ΜΗΝ δεμονοποιείς τρόφιμα και μην τα σχολιάζεις ως κακά ή απαγορευμένα! Μπορεί ορισμένες επιλογές να μην είναι εξίσου θρεπτικές με άλλες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να διαγραφούν από τη ζωή μας.
5️⃣ΜΗΝ πετάξεις το φαγητό που περίσσεψε. Αξιοποίησε το τις επόμενες ημέρες μέσα στα γεύματά σου ή δώρισέ το σε κάποιον που το έχει ανάγκη! Δες ορισμένες ιδέες για no food waste παρακάτω.
6️⃣ΜΗΝ κρίνεις την μαγειρική κάποιου. Αν το φαγητό ήταν πιο λαδερό, πιο στεγνό, πιο άνοστο! Πόσο όφελος θα έχει να τον στεναχωρήσεις; Φάε ότι σου αρέσει και απόλαυσε περισσότερο τις στιγμές. Μην ξεχνάς επίσης ότι κάποιος μπορεί να “φοβάται” να μαγειρέψει όπως συνηθίζουμε για πολλούς λόγους οπότε μην το κρίνεις!
Τα οικογενειακά ή φιλικά τραπέζια είναι εκεί για να μας θυμίζουν πόσο ωραίες μπορεί να γίνουν οι στιγμές με άτομα που αγαπούμε! Μην σπαταλάτε λοιπόν τον χρόνο αυτό σε ανούσια σχόλια ή σκέψεις!
Απολαύστε τις στιγμές!