5 ways to eat Tofu!

Τόφου λοιπόν!
Άγνωστο προϊόν για αρκετούς και ιδιαίτερα παρεξηγημένο για άλλους.
Το τόφου παρασκευάζεται από το γάλα σόγιας και μπορείτε να το βρείτε στα ψυγεία με τα φυτικά τυριά. Αποτελεί ουσιαστικά το τυρί των vegan και είναι ιδανικό προϊόν κατά την περίοδο της νηστείας και όχι μόνο.
Τα 100 γραμμάρια ωμού τόφου, αποδίδουν περίπου 110 θερμίδες και παρέχουν 15 γραμμάρια πρωτεΐνης, υψηλής βιολογικής αξίας. Περιέχει επίσης μεγάλη ποσότητα ασβεστίου, ψευδαργύρου και χαλκού. Το τόφου έχει από μόνο του πολύ ουδέτερη γεύση και δεν θυμίζει το ζωικό τυρί. Ωστόσο, λόγω της μεγάλης απορροφητικότητάς του, μπορεί να ενσωματώνει γεύσεις από τα προιόντα με τα οποία αναμειγνύεται, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος μαγειρέματός του.
Για την προετοιμασία του τόφου, αρκεί να το πιέσετε δυνατά με μία πετσέτα, για να αποβληθεί η περίσσεια του νερού και ύστερα να το αναμίξετε με τα υπόλοιπα υλικά, μπαχαρικά και μυρωδικά έως το επόμενο στάδιο της συνταγή σας. Συνηθέστερα, το επόμενο βήμα είναι το ψήσιμο στο αντικολλητικό, στο grill ή στον φούρνο ή εναλλακτικά το βράσιμο σε ιδιαίτερες σάλτσες.
Συνταγή για ψητό αρωματικό τόφου
Υλικά:
- Τόφου
- Μυρωδικά και μπαχαρικά (αλάτι, πιπέρι, δυόσμος, ρίγανη, κάρυ, μπούκοβο, πάπρικα)
- Μουστάρδα
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Αφαιρούμε το τόφου από την συσκευασία, το κόβουμε σε κομμάτια και το πατάμε με λίγο χαρτί να απορροφήσει το νερό του.
- Σε ένα μπολ μαρινάρουμε το τόφου με μπαχαρικά της επιλογής μας όπως αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, πάπρικα κ.α. και λίγο ελαιόλαδο. Μπορούμε να το αφήσουμε στην μαρινάδα όλο το βράδυ.
- Πάνω από την μαρινάδα μπορούμε προαιρετικά να βουτήξουμε τα κομματάκια τόφου σε αλεύρι ή βρόμη (σαν σνίτσελ) για να δημιουργηθεί μία τραγανή κρούστα
- Απλώνουμε τα κομμάτια τόφου σε μία λαδόκολλα ή στο αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε για 20 λεπτά ή 5 λεπτά κάθε πλευρά μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό σαν ψητό τυρί.
Σου έχω 5 ιδέες για να καταναλώσεις το τόφου εύκολα και απλά!
- Τορτίγια με ψητό τόφου: Σέρβιρε τα κομματάκια του ψημένου τόφου μέσα σε τορτίγια/ αραβική πίτα ή πίτα για σουβλάκι ή τοστ και πρόσθεσε λαχανικά, αβοκάντο και τυρί κρέμα ή γιαούρτι αν καταναλώνεις ζωικά προϊόντα.
- Σαλάτα με τόφου: Πρόσθεσε το ψημένο τόφου σε μία πλούσια πράσινη σαλάτα και συμπλήρωσε με ντοματίνια, καλαμπόκι, αβοκάντο, κρουτόν ή κινόα. Για dressing δοκίμασε να αναμείξεις ελαιόλαδο, βαλσάμικο ξύδι, χυμό πορτοκάλι και λίγη σόγια σος.
- Τόφου με λαχανικά και ρύζι: Πρόσθεσε το ψημένο τόφου σε “τηγανητό” ασιάτικό ρύζι Basmati και συμπλήρωσε με άφθονα λαχανικά. Τελείωσε το μαγείρεμα σβήνοντας με σάλτσα σόγιας. Σερβίρετε μαζί με σουσάμι!
- Μακαρονοσαλάτα με τόφου: Συνδύασε το ψημένο τόφου, τα αγαπημένα σου μακαρόνια, ντοματίνια, αγγούρι, πιπεριές, ψητά μανιτάρια και ελιές και συνόδευσε με dressing ελαιόλαδο-βαλσάμικο. Ιδανικό ως ελαφρύ γεύμα και εκτός σπιτιού!
- Κροκέτες τόφου με πατάτες: Μπορείς να αλέσεις το τόφου στο μπλέντερ, προσθέτοντας, λαχανικά και βρόμη και να πλάσεις “κεφτεδάκια”. Ψήσε στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά και συνόδευσε με πατάτες φούρνου και σαλάτα. Ιδανικό για μικρά παιδιά ή βραδιές με φίλους!
Ότι και να επιλέξεις θυμήσου να στραγγίξεις καλά το τόφου, να αποβληθεί κάθε ίχνος υγρασίας για να έχεις ένα τραγανό αποτέλεσμα!
Δοκίμασε σήμερα το τόφου και ενσωμάτωσε το ισορροπημένα στο διατροφικό σου πλάνο!
Comments