5 Healthy Sweets Breads!
Μήπως είσαι λάτρης και του ψωμιού και του γλυκού;
Μήπως δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς σοκολάτα;
Σου έχω 5 τέλειες ιδέες για γλυκά και θρεπτικά ψωμιά που μπορείς να απολαμβάνεις κάθε μέρα!
1. Σταφιδόψωμο χωρίς ζάχαρη: Το αγαπημένο γλυκό ψωμί που κρατάει ύψιστη θέση στο ελληνικό τραπέζι εδώ και χρόνια. Στην πιο healthy εκδοχή του, αντικατέστησε τη ζάχαρη με στέβια ή μέλι και το βούτυρο με ελαιόλαδο.
Συνταγή
- 2 αυγά
- 100γρ γάλα
- 300γρ αλεύρι
- 1κ.γ. μαγιά
- 1κ.σ. ελαιόλαδο
- 2κ.σ. στέβια ή μέλι
- Μισή κούπα σταφίδες
- κανέλα, γαρύφαλλο
Εκτέλεση:
- Ανακατεύουμε τη μαγιά με το γάλα και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγια
- Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά σε εκτός από τις σταφίδες σε ένα μπολ.
- Ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά στο μείγμα μας
- Προσθέτουμε τέλος τις σταφίδες και ανακατεύουμε
- Αφήνουμε το μίγμα να ξεκουραστεί για 2 ώρες και ύστερα δημιουργούμε ψωμάκια πάνω σε μία λαδόκολλα
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά και ελέγχουμε με μία οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί στο εσωτερικό
2. Μπανανόψωμο με ξηρούς καρπούς: Το αγαπημένο σε όλους banana bread, για το οποίο υπάρχουν πολυάριθμες παραλλαγές στο διαδίκτυο ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Προσθέστε τριμμένα καρύδια ή άλλους αγαπημένους ξηρούς καρπούς για μεγαλύτερο κορεσμό!
Συνταγή:
- 3 ώριμες μπανάνας
- 200γρ αλεύρι (βρόμης ή ολικής)
- 100ml γάλα
- 2 αυγά
- 1κ.σ. ελαιόλαδο
- βανίλια
- ξύσμα πορτοκάλι
- μπέικιν πάουντερ
- κακάο, ξηροί καρποί ή σταγόνες σοκολάτας
Εκτέλεση:
- Λιώνουμε με ένα πιρούνι τις μπανάνες ή τις πολτοποιούμε στο μούλτι
- Προσθέτουμε όλα τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε (ελαιόλαδο, γάλα, αυγά)
- Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά σε ένα άλλο μπολ (αλεύρι, βανίλια, ξύσμα, μπείκιν, κακάο) και τα προσθέτουμε στο μείγμα με τα υγρά
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά κι ελέγχουμεμε μία οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί στο εσωτερικό
- Αν το θέλετε περισσότερο γλυκό πρόσθεσε στο μείγμα λίγο μέλι. Μπορείτε επίσης να εμπλουτίσετε το κέικ επιπλέον με φρούτα όπως σταφίδες και cranberries και ξηρούς καρπούς όπως καρύδια ή λευκά αμύγδαλα
3. Ταχινόψωμο χωρίς ζάχαρη: Το ταχίνι αποτελείται από σουσάμι, συστατικό πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες. Τα ταχινόψωμα αποτελούν τέλεια επιλογή για πρωινό, γλυκό ή σνακ στο σχολείο
Συνταγή:
- 1 κούπα αλεύρι
- μισή κούπα νερό χλιαρό
- 1κ.γ. μαγια
- αλάτι
- 2κ.σ. λάδι
- κανέλα
Για τη γέμιση:
- 4κ.σ. ταχίνι
- 4κ.γ. μέλι
- 2κ.γ. κακάο
Εκτέλεση:
- Ανακατεύουμε το νερό με τη μαγιά και λίγο από το αλεύρι και αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και πλάθουμε
- Αφήνουμε τη ζύμη μας για μισή ώρα να φουσκώσει
- Ανοίγουμε σε λαδόκολλά με τα χέρια μας ή σε αλευρωμένο πάγκο με πλάστη ένα φύλο από το ζυμάρι μας και προσθέτουμε εσωτερικά τα υλικά της γέμισης (αφήστε λίγο κενό στην άκρη για να μη φύγει η γέμιση στο ψήσιμο)
- Τυλίγουμε σε ρολό και κόβουμε σε ατομικές μερίδες
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα η ζύμη μας
- Μπορείτε να σερβίρετε με γιαούρτι , τυρί κρέμα ή επιπλέον μέλι και καρύδια
4. Ψωμί γεμιστό με σπιτική πραλίνα: Ποιος δεν απολάμβανε στα παιδικά του χρόνια το κλασικό ζυμωτό ψωμί με την μερέντα; Μπορείς λοιπόν τώρα να ετοιμάσεις το δικό σου γεμιστό γλυκό ψωμί στην πιο healthy εκδοχή του
Για το ψωμί:
- 1 κούπα αλεύρι
- Μισή κούπα γάλα (ή νερό αν νηστεύετε!)
- 1κ.γ. μαγιά
- 1κ.σ. λάδι
- 1κ.σ. στέβια ή μέλι
- αλάτι
Για τη γέμιση:
- 100γρ φουντούκια
- 50γρ χουρμάδες
- 2κ.σ. κακάο
- 1κ.σ. μέλι
Εκτέλεση:
- Ζυμώνουμε το ψωμί όπως κάνετε στην κλασική συνταγή και χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια
- Για τη γέμιση χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά μέχρι να γίνει ή σπιτική σας πραλίνα (αν χρειαστεί προσθέστε λίγο νεράκι για να χτυπηθούν πιο εύκολα)
- Απλώνουμε το ένα κομμάτι της ζύμης σε φόρμα για κέικ από πάνω ρίχνουμε την πραλίνα και καλύπτουμε στο τέλος με την υπόλοιπη ζύμη
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά
- Εναλλακτικά μπορείτε να τυλίξετε την πραλίνα μέσα στη ζύμη και να δημιουργήσετε ένα ρολό όπως με τα ταχινόψωμα!
5. Brioche με chocolate drops: Τα αγαπημένα σοκολατένια ψωμάκια κατάλληλα για μικρούς και μεγάλους και πάλι στην πιο θρεπτική τους εκδοχή!
Συνταγή:
- 1 κούπα αλεύρι
- 1 αυγό
- 1κ.σ. λάδι
- 1κ.σ. μέλι
- 50γρ γάλα ελαφρύ
- 1κ.γ. μαγιά
- 50γρ σταγόνες σοκολάτας
Εκτέλεση:
- Ανακατεύουμε τη μαγιά με το γάλα, το μέλι και λίγο από το αλεύρι και το αφήνουμε για 5 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί
- Ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά (τελευταίο το αλεύρι) εκτός της σοκολάτας
- Στο τέλος, προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ζυμώνουμε να πάνε παντού
- Πλάθουμε σε μπαλάκια τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά και ελέγχουμε με μία οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί στο εσωτερικό
Dilet
💡Πειραματίσου στη κουζίνα σου, πρόσθεσε αγαπημένα υλικά και γεύσεις και φτιάξε το δικό σου μοναδικό γλυκό ψωμί που θα μπορείς να εντάξεις στην καθημερινή σου διατροφή
💡Αν νηστεύεις ή είσαι vegan, αντικατέστησε το γάλα με νερό και τα αυγά με τζελ λιναρόσπορου (1 αυγό= 1κ.σ. λιναρόσπορο+2 κ.σ. νερό)
💡Δοκίμασε να ετοιμάσεις τις συνταγές με τα παιδιά, ως μέσο ενασχόλησης με τα τρόφιμα. Τα παιδιά μιμούνται τις υγιεινές επιλογές των γονιών και επιπρόσθετα φαίνεται να καταναλώνουν ευκολότερα τις παρασκευές που έχουν ετοιμάσει τα ίδια!
Απολαύστε το ψωμί στη πιο γλυκιά του μορφή χωρίς ενοχές!
Comments