5 τρόφιμα για γερό ανοσοποιητικό σύστημα!

Τον χειμώνα είμαστε ακόμα πιο επιρρεπείς στις ιώσεις και στο κοινό κρυολόγημα, τόσο λόγω απότομης πτώσης της θερμοκρασίας όσο και λόγω της μεγαλύτερης έξαρσης των παθογόνων μικροοργανισμών στο περιβάλλον. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα!
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ένα ολόκληρο σύστημα οργάνων και βιολογικών μηχανισμών υπεύθυνων για την άμυνα του οργανισμού. Σε αυτό ανήκουν, ο μυελός των οστών, ο θύμος αδένας, η σπλήνα, οι αμυγδαλές και άλλα όργανα, στα οποία αναπτύσσονται ειδικά κύτταρα ανοσοπροστασίας όπως τα λεμφοκύτταρα (Τ-λεμφοκύτταρα, κοκκιώδη λεμφοκύτταρα) και τα κύτταρα της μυελικής σειράς (μακροφάγα, ουδετερόφιλα, ηωσινόφυλλα, βασεόφιλα, δενδρικά κύτταρα) τα οποία δρουν συντονισμένα για την αντιμετώπιση των ξένων επικίνδυνων σωματιδίων.
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα διαθέτει δύο βασικούς μηχανισμούς. Ο πρώτος, ο έμφυτος-μη ειδικός περιλαμβάνει τους ανατομικούς φραγμούς όπως π,χ. το δέρμα, άλλους φυσιολογικούς φραγμούς αλλά και άλλους παράγοντες ρύθμισης όπως π.χ. η θερμοκρασία, οι μηχανισμοί ενδοκυττάρωσης και κυτταροφαγίας και η φλεγμονώδης αντίδραση με τη διαστολή αγγείων. Ο δεύτερος, ο επίκτητος-ειδικός όπου περιλαμβάνει την ικανότητα του οργανισμού να “θυμάται’ (μνήμη) και να διακρίνει τα αβλαβή και επιβλαβή κύτταρα. υ==
Για την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας, απαιτούνται βελτιώσεις στον τρόπο ζωής όπως και στη διατροφή όπου θα μπορέσουν να φέρουν αμεσότερη αντίδραση και πιο στοχευμένη σε ιούς, βακτήρια και ξένους παράγοντες. Ποια τρόφιμα μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό;
1️⃣ΑΚΤΙΝΙΔΟ: Πλούσιο σε βιταμίνη C! Ένα μέτριο ακτινίδιο μας δίνει το 100-120% της ημερήσιας βιταμίνης C που χρειαζόμαστε! (75-90 mg/day + 35 mg για καπνίζοντες)
2️⃣ΓΙΑΟΥΡΤΙ: Περιέχει λακτοβάκιλλους που θρέφουν το εντερικό μικροβίωμα το οποίο μπορεί να αντιμετωπίζει πιθανούς παθογόνους μικροργανισμούς!
3️⃣ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΙΠΕΡΙΑ: Περιέχει 1.5 φορά την ποσότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με το πορτοκάλι (στην ίδια ποσότητα) και επιπλέον βιταμίνη Α που έχει αντιοξειδωτικές δράσεις και επιταχύνει την λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων που αντιμετωπίζουν τος ιούς. (800 μg/day)
4️⃣ΜΥΔΙΑ (ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ): Πλούσια σε ψευδάργυρο ο οποίος έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και εντείνει την λειτουργικότητα των λευκών αιμοσφαιρίων του οργανισμού! (8-11 mg/day)
5️⃣ΣΟΛΟΜΟΣ: Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης D (350-650 ΙU) η οποία φαίνεται να μειώνει τους προφλεγμονώδεις παράγοντες στο σώμα και να βελτιώνει τα συμπτώματα το κρυολογήματος. (400-800 IU/day)
Ακολουθήστε μία πλήρη και ισορροπημένη διατροφή, με τρόφιμα από όλες τις ομάδες για να μπορείτε να καλύπτετε τις καθημερινές ανάγκες σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά.