Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθοκών!

Εσύ τι γνωρίζεις για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;
Το ΣΠΩ είναι από τις πιο κοινές ενδοκρινικές παθήσεις της γυναίκας και διαγιγνώσκεται αν μία γυναίκα εμφανίσει τουλάχιστον 2 από τα 3 κριτήρια του Rotterdam:
🟡Αμηνόρροια/Ολιγόροια
🟡Αυξημένα ανδρογόνα
🟡Πολυκυστική μορφή ωοθηκών στον υπέρηχο (κύστες που περιλαμβάνουν παγιδευμένα ωάρια)
Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν πως περίπου 20% των γυναικών έχουν πολυκυστικές ωοθήκες, ενώ περίπου το 10% εμφανίζουν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Το ΣΠΩ οφείλεται κυρίως στα γονίδια μας. Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις πυροδοτείται και εμφανίζεται μετά από αύξηση βάρους (υπερβαρότητα και παχυσαρκία). Τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζονται στην γυναίκα είναι:
- Διαταραχές έμμηνου ρύσεως
- Ακμή και λιπαρό δέρμα
- Τριχοφυΐα
- Αύξηση βάρους
- Αντίσταση στην ινσουλίνη – Διαβήτης
- Αύξηση κινδύνου αποβολής
- Μείωση γονιμότητας λόγω έλλειψης τακτικής ωορρηξίας
- Κατάθλιψη – Αγχώδεις διαταραχές
- Καρκίνος ενδομητρίου
- Μείωση γονιμότητας λόδγω έλλειψης τακτικής ωορρηξίας
Δυστυχώς δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για το ΣΠΩ ωστόσο ορισμένες ιατρικές και διατροφικές προσεγγίσεις μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα μακροπρόθεσμα. Η απώλεια βάρους, η ισορροπημένη διατροφή και η συστηματική άσκηση αποτελούν μέρος της υπάρχουσας θεραπείας συνδυαστικά με την διαθέσιμη φαρμακευτική αγωγή (αντισυλληπτικά ή χάπια για την ακμή).
Σε περιπτώσεις αδυναμίας φυσικής σύλληψης μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί εξωσωματική γονιμοποίηση.
Διατροφικά, μπορείς να επιλέξεις σύνθετους υδατάνθρακες, τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, γεύματα πλούσια σε άπαχη πρωτεΐνη (π.χ. γαλοπούλα, κοτόπουλο, μοσχάρι άπαχο, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, αυγά). Μπορείς να συμπεριλάβεις επίσης στη διατροφή σου καλά λιπαρά όπως το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, και το ελαιόλαδο. Στα τρόφιμα που θα πρέπει να αποφεύγεις συμπεριλαμβάνονται τα τρόφιμα πλούσια σε απλά σάκχαρα όπως η ζάχαρη, οι χυμοί φρούτων, τα επεξεργασμένα γλυκά, μπισκότα και κέικ του εμπορίου καθώς και τα τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά όπως τα λιπαρά κρέατα και τυριά. Απέφυγε επίσης την υπερκατανάλωση junk food και συσκευασμένω υπερεπεξεργασμένων προϊόντων όπως τα πατατάκια, τα γαριδάκια και τα αναψυκτικά.
Άλλο ένα διατροφικό στοιχείο που επιδρά αρνητικά στο ΣΠΩ, είναι οι γλυκοτοξίνες που αποτελούν τελικά προϊόντα μεταβολισμού των ελεύθερων σακχάρων τα οποία προσκολλώνται στις πρωτεΐνες και επίσης αυξάνουν τα ανδρογόνα. Πως μπορείς λοιπόν να μειώσεις τις γλυκοτοξίνες;
👉Χαμηλότερη θερμοκρασία μαγειρέματος
👉Μαγείρεμα στον ατμό
👉Αποφυγή του τηγανίσματος
👉Αποφυγή του ξεροψησίματος στη σχάρα
👉Αποφυγή επεξεργασμένων προϊόντων του εμπορίου
Τέλος, μη ξεχνάς πως και η άσκηση αποτελεί μέρος της θεραπείας σου! Βάλε την άσκηση στη ζωή σου με κάθε μορφή, όπως περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, ασκήσεις με αντιστάσεις ή οτιδήποτε άλλο σε κινητοποιεί! Θυμήσου ότι δεν είσαι μόνο σε όλο αυτό, αλλά θυμήσου επίσης ότι εσύ μπορείς να καθορίσεις την έκβαση αυτής της κλινικής κατάστασης!