Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου!

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή σπαστική κολίτιδα, όπως είναι γνωστό, είναι μια κοινή πάθηση που χαρακτηρίζεται από κοιλιακή δυσφορία, μετεωρισμό και άλγος, που σχετίζονται με αλλοιωμένες κινήσεις του εντέρου και διαγιγνώσκεται σύμφωνα με τα κριτήρια Ρώμης IV. Τα κριτήρια διάγνωσης περιλαμβάνουν υποτροπιάζων κοιλιακό πόνο τουλάχιστον 1 ημέρα την εβδομάδα τους τελευταίους 3 μήνες και με συμπτώματα 6 μήνες πριν που σχετίζονται με τα παρακάτω:
✅Πόνος σχετιζόμενος με την κένωση
✅Πόνος σχετιζόμενος με αλλαγή της συχνότητας της κένωσης
✅Πόνος σχετιζόμενος με την αλλαγή στην μορφη των κενώσεων
Οι 3 κύριοι τύποι είναι:
✅Προεξάρχων σύμπτωμα η διάρροια
✅Προεξάρχων σύμπτωμα η δυσκοιλιότητα
✅Εναλλαγές – Μικτός τύπος
Οι αιτίες του ΣΕΕ είναι κυρίως τα ψυχολογικά θέματα, όπως στρες, ανησυχία, άγχος, κατάθλιψη, ψυχικές διαταραχές ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να σχετίζεται με άλλα νοσήματα του εντέρου ή γαστρεντερίτιδα, λοιμώξεις και δηλητηρίασεις. Έχουν παρατηρηθεί επίσης περιπτώσεις ατόμων με ΣΕΕ, που προέρχονται μετά από φαρμακευτική αγωγή.
Τα συμπτώματα του ατόμου που πάσχει από ΣΕΕ, περιλαμβάνουν:
✅Κοιλιακό άλγος (συνήθως μετά το φαγητό)
✅Διάρροια, δυσκοιλιότητα, πόνος κατά την κένωση ή μετά από αυτήν
✅Φούσκωμα, μετεωρισμός, πρήξιμο
✅Αέρια και πόνος
✅Ναυτία – εμετός
✅Άλλα συμπτώματα όπως ημικρανίες, καταβολή, άσθμα, ινομυαλγία, διαταραχές ύπνου κ.α.
Για να διαγνωστεί ένα άτομο με ΣΕΕ, θα πρέπει να αποκλειστούν όλες οι υπόλοιπες νόσοι του εντέρου (εξ αποκλεισμού) καθώς δεν υπάρχει εξέταση ανίχνευσης. Ωστόσο αν αποκλειστούν άλλα νοσήματα και το άτομο φέρει τα κριτήρια της Ρώμης, τότε μπορεί να λάβει διάγνωση και αντίστοιχη θεραπεία.
Διατροφικά, η πιο αποτελεσματική προσέγγιση είναι η δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες για να εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια αποτελεσματικότητας. Σε αυτήν την διατροφή θα πρέπει να περιοριστούν τρόφιμα που περιέχουν ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες τα οποία παρουσιάζονται αναλυτικά παρακάτω:
❌Φρουκτόζη: Μέλι, μήλο, καρπούζι, λωτός, αποξηραμένα φρούτα, χυμοί, σιρόπι καλαμποκιού
❌Λακτόζη: Γάλα, μαλακά τυριά, παγωτό
❌Φρουκτάνες: Σιτάρι, κρεμμύδι, σκόρδο, αγκινάρα, μανιτάρια, κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο
❌Γαλακτάνια: όσπρια όπως φακές φασόλια, ρεβίθια και σόγια
❌Πολυόλες: Γλυκαντικές ουσίες, αβοκάντο και φρούτα με κουκούτσι (π.χ. βερίκοκα, κεράσια)
Άλλα συμπληρώματα που μπορούν να δράσουν θετικά στο ΣΕΕ είναι τα προβιοτικά τα οποία θα πρέπει επίσης να χορηγηθούν για 4-6 εβδομάδες. Ακόμη, άτομα με συμπτώματα δυσκοιλιότητας μπορούν να προμηθευτούν σκευάσματα λακτουλόζης, ενώ άτομα με έντονο φούσκωμα, μετεωρισμό και πόνο μπορούν να ωφεληθούν από τα συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων.
Ορισμένες πρακτικές συμβουλές για τον περιορισμό του πρηξίματος είναι η επιλογή όρθιας θέσης μετά το φαγητό ή ακόμη και ένα ελαφρύ αργό περπάτημα που βοηθά στην προώθηση της τροφής. Αποφύγετε επίσης τα στενά ρούχα που μπορούν να εντείνουν την πίεση του στομάχου κι του εντέρου. Φυσικά, μην παραλείψετε το νερό, το οποίο βοηθά στην προώθηση και την πέψη της τροφής. Τέλος, η αντιμετώπιση των ψυχολογικών προβλημάτων και του στρες, θα συμβάλλουν θετικά στην συμπτωματολογία του ΣΕΕ.
Κάθε περιστατικό ατόμου με ευερέθιστο έντερο είναι ξεχωριστό με διαφορετικά χαρακτηριστικά και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα!