Καρνιτίνη!

Εσύ τι ξέρεις για την καρνιτίνη;
Μήπως πιστεύεις ότι “διαλύει” το λίπος;
Τι είναι;
Η καρνιτίνη είναι αζωτούχος ένωση, αποτελείται από αμονοξέα και την συναντούμε συνήθως με τη μορφή της L-καρνιτίνης. Διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας για το σώμα, καθώς μεταφέρει τα λιπαρά οξέα μέσα στο μιτοχόνδριο για καύση τους. Φαίνεται να εμπλέκεται σε μηχανισμούς που μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, δρώντας και με αντιφλεγμονώδη τρόπο. Μία μικρή ποσότητά της καρνιτίνης, παράγεται ενδογενώς στο ήπαρ και τα νεφρά αλλά την μεγαλύτερη ποσότητα την λαμβάνουμε μέσω της τροφής, κυρίως από ζωικά τρόφιμα (κοτόπουλο, μοσχάρι, μπακαλιάρος, τυριά). Οι μύες δεν μπορούν να την παράξουν και έτσι η ποσότητα που συναντούμε σε αυτούς εξαρτάται από την κυκλοφορούσα στο αίμα καρνιτίνη. Ένας μέσος ενήλικας έχει στο σώμα του συνολικά περίπου 20 γραμμάρια καρνιτίνης. Η βιοδαθεσιμότητα της καρνιτίνης που λαμβάνετε είτε από του στόματος είτε από χάπια ανέρχεται στο 5-15%, ενώ ενδοφλεβίως φαίνεται να απορροφάται σε μεγαλύτερο βαθμό. Όμως όταν στο πλάσμα υπάρχει επάρκεια καρνιτίνης, τότε η επιπλέον ποσότητα που λαμβάνουμε, αποβάλλεται μέσω των ούρων, καθώς η καρνιτίνη δεν μπορεί να αποθηκευτεί!
Βοηθά τελικά η λήψη συμπληρώματος καρνιτίνης;
ΜΥΕΣ: Οι μύες έχουν χαμηλή ικανότητα πρόσληψης της καρνιτίνης για καύση των λιπαρών οξέων κι έτσι οι μελέτες δείχνουν πως χρειάζεται μακροχρόνια και μεγάλη ποσότητα χορήγησης για να ξεκινήσει η έναρξη δέσμευσής της από αυτούς. Τα αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα και λιγότερο ενθαρρυντικά για την αύξηση της καύσης του λίπους!
ΑΠΟΔΟΣΗ: Αντικρουόμενα αποτελέσματα για την αύξηση της απόδοσης των αθλητώn και των αθλούμενων! Πιθανόν μόνο με ενδοφλέβια χορήγηση και σε συγκεκριμένα αθλήματα. (3-6 γρ και περίπου 60-90 λεπτά πριν την προπόνηση υψηλής έντασης).
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Η καρνιτίνη φαίνεται να μειώνει την κρεατινική κινάση (CPK) που αποτελεί δείκτη φθοράς μετά την άσκηση. Επιπλέον, αυξάνει τον υποδοχέα των ανδρογόνων στους μύες και οδηγεί σε πιο άμεση αποκατάσταση. Σε πολλές περιπτώσεις, μειώνει και το οξειδωτικό στρες κατά την άσκηση με πιθανό όφελος και πάλι στην γρηγορότερη αποκατάσταση μετά.
ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ: Πιθανό όφελος σε άτομα με καρδιαγγειακή νόσο με βελτίωση της ενδοαθηλιακής λειτουργίας, σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα μαζί με διατροφή και άσκηση, βελτίωση του λιπιδιαμικού προφίλ, ρύθμιση του σακχάρου σε διαβήτη τύπου 2 και σε κιρρωτικούς ασθενείς ποτ εμφανίζουν ανεπάρκεια.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Η μακροχρόνια συμπληρωματική χορήγηση καρνιτίνης, παράγει στο έντερο μεγάλες ποσότητες ενός μεταβολίτη, την ΤΡΙΜΕΘΥΛΑΜΙΝΗ, που με τη σειρά της, στο ήπαρ μετατρέπεται σε μία ουσία που ονομάζεται ΤΜΑΟ. Το ΤΜΑΟ έχει αθηρωματικές ιδιότητες και μπορεί δηλαδή μακροπρόθεσμα να εντείνει την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία, με τελικό αποτέλεσμα κάποιο αιφνίδιο αγγειακό επεισόδιο!
Έτσι πριν σκεφτείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα για ” καύση λίπους”, αξιολογήστε ορθά τα οφέλη που μπορεί να σας δώσει και την ποσότητα που πιθανόν χρειάζεστε!