Κέικ κολοκύθας χωρίς ζάχαρη με frosting γιαουρτιού!
Η εποχή της κολοκύθας έφτασε!
Πόσες συνταγές μπορείς να κάνεις με αυτό το υπέροχο λαχανικό!
Η κολοκύθα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α ( καροτενοειδή ) και C, καθώς και σε μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο. Τα καροτενοειδή α και β καροτένιο που περιέχει, λειτουργούν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά έναντι των ελευθέρων ριζών και έτσι η κολοκύθα αποτελεί ένα τρόφιμο σύμμαχο για το ανοσοποιητικό μας και εχθρό για λοιμώξεις, καρκινικά κύτταρα και φλεγμονές!
Ανά 100 γραμμάρια ωμή, αποδίδει μόλις 25 θερμίδες και 0.5 γραμμάριο φυτικών ινών.
Και οι σπόροι της είναι πολύ σημαντικής διατροφικής αξίας καθώς αποτελούν εξαιρετική πηγή ανόργανων συστατικών, ορισμένων βιταμινών και ω-3 λιπαρών οξέων και μπορούν να καταναλωθούν αφού ψηθούν σε μία λαδόκολλα για μισή ώρα όπως τα γνωστά σε όλους μας ” σποράκια”.
Σου έχω λοιπόν το πιο νόστιμο και γρήγορο κέικ κολοκύθας χωρίς ζάχαρη και χωρίς μίξερ έτοιμο σε 1 ώρα που σίγουρα δεν θα μπορέσεις να φτιάξεις μόνο 1 φορά!
Υλικά (1 μεγάλη φόρμα/15 κομμάτια)
✔️2 αυγά
✔️1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% (200 γρ)
✔️1 φλιτζάνι πουρέ κολοκύθας (περίπου 300γρ)
✔️1/2 φλιτζάνι μέλι (120 γρ)
✔️1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδ0 (60γρ)
✔️1/2 φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι (χυμό από 1 πορτοκάλι περίπου 100mL)
✔️2 φλιτζάνια αλεύρι (ολικής ή βρόμης ή ανάμεικτο)
✔️1 κ.γ. μπέικιν
✔️1 κ.γ. σόδα
✔️50 γρ καρύδια
✔️Καρυκεύματα: κανέλα, γαρύφαλλο, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, βανίλια
Προαιρετικά για το frosting:
✔️100 γρ cottage cheese
✔️100 γρ γιαούρτι 2%
✔️1 κ.σ. μέλι
✔️1 βανιλλίνη
Εκτέλεση
1️⃣Κόβουμε την κολοκύθα μας σε κομμάτια και την βράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Την στραγγίζουμε και την μπλεντάρουμε στο μίξερ μέχρι να γίνει πουρές.
2️⃣Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον αυγά με το γιαούρτι και το ελαιόλαδο και χτυπάμε καλά με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας και το μέλι.
3️⃣Σε ένα ποτήρι βάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα για να ενεργοποιηθεί. Μόλις βγάλει φουσκάλες την ρίχνουμε στο μείγμα της κολοκύθας.
4️⃣Προσθέτουμε και τα στερεά μας υλικά, το αλεύρι, το μπέικιν και τα καρυκεύματα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
5️⃣Τέλος τρίβουμε με τα χέρια μας τα καρύδια (ή στο μούλτι), τα ρίχνουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να πάνε παντού.
6️⃣Βάζουμε το μείγμα σε αντικολλητική φόρμα την οποία έχουμε βουτυρώσει ή λαδώσει για να μην κολλήσει το κέικ μας.
7️⃣Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40-45 λεπτά και ελέγχουμε με ένα πιρούνι το εσωτερικό να έχει ψηθεί.
8️⃣Παράλληλα ετοιμάζουμε αν θέλουμε και το frosting για από πάνω. Στο μούλτι, χτυπάμε το cottage έως ότου έχει λεία υφή. Προσθέτουμε μέσα και το γιαούρτι, το μέλι και την βανίλια και ανακατεύουμε λίγο ακόμα.
9️⃣Μόλις το κέικ ψηθεί, περιμένουμε λίγο να κρυώσει, γαρνίρουμε με το frosting και επιπλέον καρύδια και κανέλα. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!
DILET
💡Το κάθε κομμάτι αποδίδει περίπου 180-190 θερμίδες και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης!
💡Ιδανικό για σνακ ή ακόμη και για πρωινό!
💡Ιδανικό και για παιδιά. Παραλείψτε τα καρύδια, για αποφυγή τυχόν αλλεργιών.
💡Μπορείτε να το διατηρήσετε και στην κατάψυξη σε κομμάτια διαχωρισμένα μέσα σε μεμβράνη.
💡Στο frosting μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τυρί κρέμα αντί του cottage!
Καλή απόλαυση!