Ελαφρύ ογκρατέν λαχανικών!
Μήπως κι εσύ ψάχνεις ένα κυριακάτικο φαγάκι λίγο πιο ιδιαίτερο, αλλά επίσης εύκολο και θρεπτικό;
Σου έχω το πιο νόστιμο και ελαφρύ ογκρατέν λαχανικών που θα αγαπήσεις και θα θες να φτιάχνεις ξανά και ξανά!
Υλικά
- 200 γρ κολοκυθάκια (2)
- 200 γρ μελιτζάνες (2)
- 100 γρ πατάτα (1)
- 50 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 500 mL γάλα 2% ή φυτικό
- 200 γρ γιαούρτι
- 1 αυγό
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ
- 100 γρ κασέρι light ή παρμεζάνα
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Εκτέλεση
- Κόβουμε τα λαχανικά μας σε λεπτές ροδέλες, απλώνουμε σε λαδόκολλα, αλατοπιπερώνουμε, αλείφουμε με την μία κουταλιά λαδιού και ψήνουμε στον αέρα στους 200 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν.
- Για την μπεσαμέλ, ζεσταίνουμε το γάλα και προσθέτουμε και πάλι ότι μπαχαρικά θέλουμε.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αυγό με το γιαούρτι μέχρι να γίνει μία λεία κρέμα.
- Στο γάλα και πάλι, προσθέτουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ. Χαμηλώνουμε το μάτι ανακατεύουμε πολύ καλά να πήξει το μείγμα και σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τέλος το μείγμα του αυγού-γιαουρτιού και ανακατεύουμε πολύ καλά εκτός φωτιάς για να μην καεί το αυγό.
- Μόλις τα λαχανικά μας έχουν ψηθεί, τα στρώνουμε σε ένα πυρεξάκι ή ταψί ομοιόμορφα σε στρώσεις και ενδιάμεσα πασπαλίζουμε με λίγο από το κασέρι μας.
- Τέλος από πάνω στρώνουμε την μπεσαμέλ που ετοιμάσαμε και από πάνω το υπόλοιπο κασέρι που περίσσεψε.
- Ψήνουμε και πάλι στους 180-200 βαθμούς για 30 λεπτά.
- Κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε!
DILET
- Κάθε κομμάτι αποδίδει 130-140 θερμίδες και 8 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας!
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα κανονικό ή φυτικό.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επιπλέον ότι λαχανικά θέλετε όπως καρότο λεπτοκομμένα, ντομάτα, κρεμμύδια ακόμη και μπρόκολο ή κουνουπίδι σε κυβάκια.
- Για να μειώσετε τα λιπαρά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όσο πιο άπαχο κασέρι/τυρί θέλετε.
- Μπορείτε να καταναλώσετε 2 ή και 3 κομμάτια ως κύριο γεύμα στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής ή 1 -2 κομμάτια ως συνοδευτικό-ορεκτικό ή ελαφρύ βραδινό.
Καλή απόλαυση!