Εκκολπώματα!

Τα εκκολπώματα είναι μικροσκοπικές κοιλότητες πάνω στο τοίχωμα του παχέος εντέρου, τα οποία δημιουργούνται από έντονη μακροχρόνια πίεση των κοπράνων στον βλεννογόνο του εντέρου. Εκκολπωματίτιδα, χαρακτηρίζεται η νόσος κατά την οποία αυτές οι προεκβολές του τοιχώματος (εκκολπώματα) δημιουργούν φλεγμονή και υπερανάπτυξη μικροβίων στο συγκεκριμένο σημείο.
Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν:
✅Έντονη δυσκοιλιότητα
✅Έντονο πόνο χωρίς άλλη αιτιολογία
✅Μετεωρισμό
✅Αίμα στα κόπρανα
✅Ρίγος και πυρετός σε προχωρημένη φλεγμονή
✅Περιτονίτιδα και απόστημα
Για να διαγνωστεί ένα άτομο με εκκολπωματίτιδα απαιτείται η διενέργεια κολονοσκόπησης ή αξονικής τομογραφίας για την ανίχνευση των σημείων που φέρουν τις προεκβολές. Η εμφάνιση της νόσου οφείλεται σε μη ισορροπημένη διατροφή, φτωχή σε φυτικές ίνες και νερό και πλούσια σε λιπαρά (junk food), στον καθιστικό τρόπο ζωής, στα ψυχολογικά προβλήματα, και το στρες. Σε άλλες περιπτώσεις το κάπνισμα αλλά και η καταναλάωση αντιφλεγμονοδών φαρμάκων μπορούν να πυροδοτήσουν την φλεγμονή.
Το άτομο εκτός των κλασικών συμπτωμάτων μπορεί να εμφανίσει επίσης συρίγγια και αποστήματα, τα οποία συχνά οδηγούν σε περιτονίτιδα, κατάσταση απειλητική για τη ζωή. Η ιατρική θεραπευτική προσέγγιση περιλαμβάνει τα αντιβιοτικά για την μείωση της φλεγμονής ενώ σε μετέπειτα φάση, την χειρουργική αφαίρεση των συριγγίων και τον καθαρισμό του εντερικού τοιχώματος.
Σε περιόδους έξαρσης, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει υδρική δίαιτα, ύστερα δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες και σε λίπος, έως την υποχώρηση των συμπτωμάτων. Σε μετέπειτα στάδιο, όταν το άτομο βρεθεί σε ύφεση, μπορεί να γίνει η σταδιακή επανένταξη φυτικών ινών στη διατροφή (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ολικής άλεσης) με παράλληλη επαρκή ενυδάτωση. Ωστόσο και σε αυτή τη φάση συστήνεται η αποφυγή των πολύ λιπαρών γευμάτων (όπως junk food, λιπαρά κρέατα, πίτες κ.α.) που μπορούν να εντείνουν ένα νέο επεισόδιο. Παλαιότερα πιστεύαμε πως η κατανάλωση σπόρων, ξηρών καρπών ή φρούτων με φλούδα δεν επιτρέπεται στα άτομα με εκκολπώματα. Σήμερα γνωρίζουμε πως αυτά τα τρόφιμα δεν μπορούν να προκαλέσουν επιδείνωση ενώ αντίθετα ανακουφίζουν και προσδίδουν όφελος, οπότε και θα πρέπει να περιλαμβάνονται στην φάση της ύφεσης.