Μακαρόνια με λιγότερες θερμίδες;

Μακαρόνια με λιγότερες θερμίδες;
Μήπως σου φαίνεται ένα ακόμη ψέμα;
Κι όμως δεν είναι!
Το άμυλο ανήκει στους πολυσακχαρίτες και αποτελείται από πολλά μόρια γλυκόζης ενωμένα μεταξύ τους με γλυκοζιτικούς δεσμούς.
Αμυλούχα τρόφιμα είναι:
Ψωμί και τα προϊόντα του
Δημητριακά
Ζυμαρικά, ρύζι, πλιγούρι, κινόα
Πατάτες, γλυκοπατάτες
“Αμυλούχα” λαχανικά (αρακάς, καλαμπόκι, φασολάκια)
Όσπρια (μικρή ποσότητα αμύλου μαζί με πρωτεΐνη)
Το μαγειρεμένα άμυλο, όπως στα βρασμένα μακαρόνια ή στις πατάτες, όταν μείνει για μερικές ώρες σε θερμοκρασίες ψύξης (10-12 ώρες), αποκτά μία πιο σταθερή μορφή που δεν διασπάται εύκολα και μέρος αυτού περνάει σχεδόν άπεπτο από τον γαστρεντερικό σωλήνα καταλήγοντας στο παχύ έντερο. Το ανθεκτικό άμυλο, ζυμώνεται από τα βακτήρια που βρίσκονται στο παχύ έντερο, γνωστά ως η εντερική μικροχλωρίδα, και παράγονται ωφέλιμες ενώσεις λιπαρών οξέων βραχέας αλυσίδας, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις φυτικές ίνες. Οι ενώσεις αυτές είναι πολύ ευεργετικές για την υγεία του πεπτικού συστήματός μας καθώς βελτιώνεται η ποιότητα των κενώσεων και η συνολική κινητική λειτουργία του εντέρου, με άμεση αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και πιθανή πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Κλινικά, το ανθεκτικό άμυλο έχει επιπλέον οφέλη και μπορεί να βελτιώσει πολλές παθολογικές καταστάσεις. Πρωτίστως, όπως δρουν και οι φυτικές ίνες οι οποίες μειώνει την απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα, έτσι και το ανθεκτικό άμυλο απορροφάται πιο αργά και σταδιακά κατά την κατανάλωσή του και έτσι βελτιώνεται ο συνολικός γλυκαιμικός ελέγχος με εμφανή πιο ομαλή αύξηση του σακχάρου στο αίμα (γλυκαιμική ρύθμιση). Ακόμη, φαίνεται πως η η κατανάλωση αυτού του είδους αμύλου, προωθεί την απελευθέρωση ορμονών που καταστέλλουν την όρεξη κι έτσι προωθείται ο πιο άμεσος κορεσμός με τελικό αποτέλεσμα την κατανάλωση μικρότερης ποσότητας φαγητού, η οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να συμβάλλει στην ευκολότερη απώλεια βάρους για όσους απαιτείται.
Όσον αφορά τις θερμίδες, φαίνεται πως 1 γρ αμύλου αποδίδει 4 θερμίδες ενώ 1 γρ ανθεκτικού αμύλου αποδίδει περίπου 2.2 θερμίδες καθώς δεν αφομοιώνεται εξ ολοκλήρου, όπως ακριβώς συμβαίνει δηλαδή και με τις φυτικές ίνες. Όμως να τονίσουμε ότι δεν μετατρέπεται όλη η ποσότητα των κρύων αμυλούχων σε ανθεκτικό άμυλο αλλά ένα μέρος τους.
Φυσικά ανθεκτικό άμυλο υπάρχει φυσιολογικά και σε άλλα τρόφιμα όπως:
1. Φακές
2. Φασόλια
3. Φάβα
4. Μπιζέλια
5. Μπανάνα (άγουρη-πράσινη)
Τέλος, για όσους προβληματίζονται αν το ανθεκτικό άμυλο θα διατηρηθεί και μετά την επαναθέρμανση του φαγητού (π.χ. στα μικροκύματα ή στην κατσαρόλα), η απάντηση είναι ΝΑΙ. Όμως υπάρχουν και τρόφιμα τα οποία δεν χρειάζεται να μαγειρευτούν ή να ζεσταθούν ξανά όπως για παράδειγμα η βρόμη στο ψυγείο για όλο το βράδυ (overnight oats) ή μία κρύα μακαρονοσαλάτα. Συμπερασματικά μπορούμε να προετοιμάσουμε τα γεύματα μας από το προηγούμενο βράδυ, να τα συντηρήσουμε στο ψυγείο και να λάβουμε όλα τα οφέλη του ανθεκτικού αμύλου κατά την κατανάλωση την επόμενη ημέρα.