Γαστροοισδοφαγική παλινδρόμηση!

Τι είναι τελικά η γαστροοισοδφαγική παλινδρόμηση και πως μπορώ να την αντιμετωπίσω;
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, είναι η συχνή γαστρεντερική παθολογική διαταραχή, όπου παρατηρείται παλινδρόμηση των όξινων γαστρικών υγρών από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Όταν το φαινόμενο συμβαίνει πάνω από 2 φορές την εβδομάδα, θεωρείται νόσος. Οι κύριες αιτίες της είναι:
- Γενετικοί παράγοντες
- Διατροφή και απουσία άσκησης
- Παχυσαρκία – Υπερβαρότητα – Ενδοκοιλιακή πίεση
- Καθυστερημένη γαστρική κένωση
- Φάρμακα
- Διαφραγματοκήλη
- Βλάβες ή δυσλειτουργία του κάτω οισοφαγικού σφικτήρα
- Κάπνισμα και αλκοόλ (προς έρευνα)
Τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζονται στην ΓΟΠ, είναι:
- Οπισθοστερνικός καύσος (καούρα) και αναγωγές
- Πόνος στο στέρνο που δεν οφείλεται σε άλλο αίτιο (π.χ. καρδιαγγειακά, υπέρταση κτλ)
- Βαριά φωνή και βήχας που επιμένει
- Δυσφορία και μετεωρισμός
- Δυσφαγία και αδυναμία άμεσης πέψης της τροφής
- Αιμορραγικά επεισόδια (πιο σπάνια)
Εκτός της φαρμακευτικής αγωγής που θα σου προτείνει ο θεράποντας ιατρός, διατροφικά θα πρέπει να προσέξεις ορισμένους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τα συμπτώματα. Πιο συγκεκριμένα, απέφυγε τους όξινους χυμούς φρούτων και τα εσπεριδοειδή, τα αναψυκτικά και άλλα όξινα ροφήματα του εμπορίου. Ακόμη, προσπάθησε να περιορίσεις τα πολλά λιπαρά σε ένα γεύμα (πολύ ελαιόλαδο στα φαγητά, βούτυρο, λιπαρά κρέατα και τυριά, μεγάλη ποσότητα ξηρών καρπών ή βούτυρα καρπών κτλ) καθώς και τα πολλά μπαχαρικά και έντονα καρυκεύματα (π.χ. κάρυ, μπούκοβο, σάλτσες, dressings κτλ). Τέλος, φαίνεται πως και ο καφές και το κακάο (ενεργειακά ποτά, σοκολάτες, γλυκά…) και το αλκοόλ συμβάλλουν αρνητικά στη συμπτωματολογία.
Αντί αυτών, προτίμησε φρούτα και λαχανικά με μέτρια οξύτητα – PH (π.χ. μήλο, αχλάδι, άγουρη μπανάνα, αγγούρι, κολοκυθάκι, καρότο κτλ). Μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (όσπρια, ολικής, επιτρεπόμενα φρούτα-λαχανικά..) θα σε βοηθήσει επίσης να αντιμετωπίσεις το πρήξιμο ενώ αν βρίσκεσαι σε φάση έξαρσης μία διατροφή με χαμηλό λίπος θα βοηθήσει στην υποχώρηση των συμπτωμάτων (λίγο ελαιόλαδο στο φαγητό και στη σαλάτα, μικρή ποσότητα ξηρών καρπών με το φρούτο σου, άλιπα κρέατα και ψάρια κτλ). Τέλος, το ανθρακούχο νερό ή σόδα αντί των αναψυκτικών και κάποια άλλα ήπια αφεψήματα (π.χ. τσάι του βουνού) συμβάλλουν θετικά στην τελικά έκβαση.
Εκτός αυτών, θα πρέπει να επίσης να προσέξεις και κάποιες άλλες παραμέτρους που μπορούν να σε βοηθήσουν. Παρακάτω θα βρεις αυτές τις χρήσιμες συμβουλές.
👉Απέφυγε τα μεγάλα γεύματα πλούσια σε ενέργεια και λίπος. Προτίμησε μικρά και συχνότερα γεύματα.
👉Μην ξαπλώνεις μετά το γεύμα.
👉Φάε το βραδινό σου γεύμα τουλάχιστον 2 – 3 ώρες πριν τον ύπνο.
👉Μην φοράς στενά και πιεστικά ρούχα.
👉Πήγαινε για περπάτημα μετά το φαγητό
👉Μάσα τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το γεύμα.
👉Απέφυγε το κάπνισμα.
Ορισμένα διατροφικά πρότυπα όπως η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων (keto diet), χαμηλή σε FODMAPs, και χαμηλών λιπαρών βρίσκονται ακόμη υπό μελέτη για την αποτελεσματικότητά τους ως θεραπευτικά μέσα.
Τέλος, αν βρίσκεσαι σε έναν δείκτη μάζας σώματος υψηλό, η απώλεια βάρους θα σε βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, καθώς φαίνεται πως το περιττό βάρος, πιέζει την διαφραγματοκήλη και επηρεάζει επιπρόσθετα την παλινδρόμηση.