Ακμή!

Εσύ τι γνωρίζεις για την ακμή;
Η ακμή είναι μία χρόνια δερματική πάθηση, που οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή σμήγματος και την απόφραξη των πόρων, ενώ όταν συνδυαστεί με τα βακτήρια του δέρματος οδηγεί τελικά στην εμφάνιση διαφόρων βλαβών (π.χ. σπυράκια, κύστες, οζίδια) και εμφανίζεται συνηθέστερα στην εφηβεία αλλά πολλές φορές και μετέπειτα.
Τα αίτια εμφάνισής της περιλαμβάνουν:
✅Γενετικούς παράγοντες
✅Ορμονικούς παράγοντες
✅Φύλο, ηλικία, εθνικότητα
✅Περιβαλλοντικές συνθήκες (ρύποι ατμόσφαιρας)
✅Μη ορθός καθαρισμός προσώπου
✅Φάρμακα
✅Καλλυντικά
✅Διατροφή (τρόφιμα με φλεγμονώδη δράση)
✅Στρες
Τα άτομα με έντονη ακμή εμφανίζουν:
✅Κλειστοί και ανοιχτοί φαγέσωρες
✅Φλύκταινες
✅Οζίδια
✅Έντονη ερυθρότητα
✅Φαγούρα ή τσούξιμο
Για την αντιμετώπιση της ακμής, συστήνονται ειδικά προϊόντα καθαρισμού και περιποίησης, πιθανή φαρμακευτική αγωγή και φυσικά ισορροπημένη διατροφή. Εκτός αυτών, θα πρέπει το άτομο να βρίσκεται σε ηρεμία μέσω της καταπολέμησης των στρεσογόνων παραγόντων (ψυχοθεραπεία, γιόγκα κ.α.).
Διατροφικά οι οδηγίες κατά της ακμής περιλαμβάνουν την κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη για μείωση της εκκρινόμενης ινσουλίνης και των ανδρογόνων (ολικής άλεσης, ολόκληρα φρούτα κτλ) όπως επίσης και των προϊόντων που εντείνουν την φλεγμονή όπως τα επεξεργασμένα προϊόντα. Τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα προτείνουν επίσης έναν περιορισμό στην υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας και του αγελαδινού γάλακτος, χωρίς όμως τον αποκλεισμό τους. Άλλα διατροφικά στοιχεία όπως η βιταμίνη Α ( καρότο, γλυκοπατάτα, κολοκύθα, μάνγκο, κόκκινες πιπεριές) , τα ω3 λιπαρά (σολομός, σαρδέλες, τσιπούρες, λιναρόσπορος, καρύδια), ο ψευδάργυρος (μύδια, στρείδια, κοτόπουλο, τυρί), η βιταμίνη D (Συκώτι, κρόκος αυγού, γαλακτοκομικά ή συμπλήρωμα) καθώς και τα προβιοτικά (κεφίρ, τουρσί ή συμπληρώματα) μπορούν να προσφέρουν έντονη αντιοξειδωτική και αντιλφεγμονώδη δράση βελτιώνοντας τα συμπτώματα της ακμής.
Φυσικά μη ξεχνάς το νερό και τη συνολική σου ενυδάτωση! Το νερό ενισχύει τον μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλει στην αντιμετώπιση φλεγμονών και αποτρέπει από τις αρνητικές συνέπειες της δερματικής αφυδάτωσης.
Προς έρευνα σήμερα, βρίσκονται επίσης αντιφλεγμονώδη προϊόντα όπως το τζίντζερ, η κανέλα, ο κουρκουμάς, η σπιρουλίνα και πολλά ακόμη που φαίνεται να μπορούν να βοηθήσουν σε μικρό βαθμό.