Πως θα μειώσεις την κακή χοληστερόλη σου (LDL)!
Πως θα μειώσουμε τελικά αυτή την περιβόητη “κακή” χοληστερόλη;
Τι ισχύει για τα λιπαρά;
Πάμε να τα δούμε όλα αναλυτικά!
❓Ποια είναι η LDL-χοληστερόλη;
Η LDL χοληστερίνη, λεγόμενη και ως “κακή” χοληστερίνη, μεταφέρει τη χοληστερόλη από το ήπαρ προς τα κύτταρα δηλαδή στην περιφέρεια. Όταν οι τιμές της είναι αυξημένες μπορεί να δημιουργήσει μία αθηρωματική πλάκα μέσα στα αγγεία και πιθανόν να προκαλέσει απόφραξη τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις (έμφραγμα, καρδιαγγειακό επεισόδιο, ανακοπή κ.α.)
❓Ποια είναι τα φυσιολογικά όρια;
Γενικώς τιμές κάτω το 100 mg/dL θεωρούνται ιδανικές. Ωστόσο, η τιμή αυτή μεταβάλλεται με τους παράγοντες κινδύνου. Ένα άτομο με οικογενειακό ιστορικό, ή που καπνίζεi ή με κάποια συνοσηρότητα (π.χ. διαβήτης, υπέρταση) θα πρέπει να έχει πιο αυστηρά όρια <70 mg/dL, ενώ νέα άτομα χωρίς ιστορικό ή παράγοντες κινδύνου μπορούν να έχουν πιο ελαστικές τιμές έως και 130-150 mg/dL.
❓Τι διατροφικές συμβουλές να ακολουθήσω;
✅ΛΙΠΑΡΑ: Προτίμησε το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους. Απέφυγε τα φυτικά λάδια και το ζωικό βούτυρο καθώς και τα συσκευασμένα τρόφιμα.
✅ΚΡΕΑΣ: Προτίμησε το πιο άπαχο κρέας όπως στήθος κοτόπουλο ή γαλοπούλα, το ψαρονέφρι και το νουά μοσχαριού. Απέφυγε την λάπα, το αρνί, το πρόβειο κρέας, το κοντοσούβλι και την πέτσα από όλα τα είδη.
✅ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ: Προτίμησε το γάλα και το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών (2%). Προτίμησε τυριά με χαμηλά λιπαρά όπως τυρί cottage, ανθότυρο, κατίκι, φέτα light, κασέρι ελαφρύ, μοτσαρέλα light.
✅ΨΑΡΙ: Συμπεριέλαβε το ψάρι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα στη διατροφή σου. Προτίμησε 1 φορά τουλάχιστον κάποιο λιπαρό, όπως σαρδέλες, σολομό ή τσιπούρα για να αυξήσεις τα ω3.
✅ΦΥΤΟΣΤΕΡΟΛΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ: Βάλε στην καθημερινότητα σου τρόφιμα πλούσια σε φυτοστερόλες και αντιοξειδωτικά όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, καρπούς, δημητριακά ολικής και εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως βούτυρο, γάλατα κ.α..
✅ΑΣΚΗΣΗ: Περπάτησε, τρέξε, κολύμπησε, σήκωσε βάρη, κάνε πιλάτες.Οποιαδήποτε μορφή σωματικής δραστηριότητας, θα σου αποφέρει σημαντικό όφελος!
Όμως προσοχή. Αν η LDL-χοληστερόλη σου είναι πολύ υψηλή ή έχεις επιπλέον παράγοντες κινδύνου ή είναι κληρονομική, τότε λάβε την φαρμακευτική αγωγή που θα σου προτείνει ο γιατρός σου, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να μειώσεις την πιθανότητα αθηρωμάτωσης (καρδιαγγειακά, εγκεφαλικό κ.α.)