Εγκυμοσύνη!

Η εγκυμοσύνη είναι μία διαδικασία κατά την οποία η γυναίκα κυοφορεί το έμβρυο, το οποίο αναπτύσσεται μέσα στην κοιλιά της για περίπου 40 εβδομάδες. Το πρώτο τρίμηνο της κύησης είναι και το πιο σημαντικό, καθώς επιτελείται η ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου, ενώ και τα άλλα δύο τρίμηνα είναι αρκετά σημαντικά στην τελική έκβαση της γέννας. Η ιδανική αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη εξαρτάται από το βάρος της μητέρας πριν την κύηση. Αν η μητέρα πριν την κύηση είχε φυσιολογικό βάρος τότε μπορεί να πάρει περίπου 11-16 κιλά, αν είναι υπέρβαρη η παχύσαρκη η πρόσληψη μειώνεται στα 7-11 ή 5-9 αντίστοιχα, ενώ σε περιπτώσεις ελλειποβαρούς μητέρας η αύξηση θα πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερη και να φτάνει έως τα 18 κιλά.
Τα συμπτώματα που εμφανίζει μία έγκυος πριν την ταυτοποίηση της κύησης, περιλαμβάνουν καθυστέρηση της εμμήνου ρύσεως, έντονο πόνο και πρήξιμο στο στήθος, εναλλαγές στη διάθεση και αλλαγές στη μορφολογία του σώματος (κυρίως αύξηση της περιφέρειας). Κατόπιν κατά τη διάρκεια της κύησης, η έγκυος παρουσιάζει ναυτίες, εμετούς, , αποστροφή σε ορισμένα τρόφιμα, κόπωση, εξάντληση, υπνηλία, άστατο ύπνο, συχνοουρία, έντονη κατακράτηση υγρών, πρήξιμο στα πόδια και κράμπες.
Περνώντας στη διατροφή της μητέρας, οι ενεργειακές της ανάγκες κατά το πρώτο τρίμηνο είναι σχεδόν ίδιες με αυτές πριν την κύηση, ενώ στο 2ο και 3ο τρίμηνο, αυξάνονται περίπου κατά 300-350 και 400-450 αντίστοιχα.
Η υποψήφια μητέρας, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει ποικιλία τροφίμων με ισορροπία στην ποσότητα ανάλογα με το τρίμηνο που βρίσκεται. Συγκεκριμένα πρέπει να δώσει έμφαση σε άπαχες πηγές πρωτεΐνης, όπως μοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρι, τυριά, αυγά, σε πηγές σιδήρου όπως το μοσχάρι, τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η μαύρη σοκολάτα, τα εμπλουτισμένα τρόφιμα ή ροφήματα και σε πηγές ασβεστίου όπως το γιαούρτι, το γάλα, τα τυριά, οι σαρδέλες. Αναφορικά με τις βιταμίνες απαιτείται επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος (Β9) από πηγές όπως όπως το κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, το σπανάκι, το μπρόκολο, το αβοκάντο, τα φιστίκια, , επαρκής ποσότητα Β12 από ζωικές πηγές όπως το κρέας, το ψάρι, τα θαλασσινά, φυσικά βιταμίνη D που περιέχεται στον κρόκο του αυγού, το σολομός (πιο σπάνια) αλλά μπορεί επίσης να συλλεχθεί μέσω της έκθεσης στον ήλιο. Αν μία γυναίκα δεν μπορεί να καλύψει μέσω της διατροφής της τα παραπάνω, τότε απαιτείται κάποιο συμπλήρωμα βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Στα τρόφιμα που θα πρέπει μία έγκυος να αποφεύγει περιλαμβάνονται το συκώτι λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε βιταμίνη Α που μπορεί να αποβεί τοξική, καθώς και τα ωμά και όχι καλά μαγειρεμένα τρόφιμα. Πιο σπάνια, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα μεγάλα ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος καθώς περιέχουν πολλά βαρέα μέταλλα, ενώ και η καφεΐνης στη διάρκεια της κύησης μειώνεται στο μισό σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές. Η γυναικά θα πρέπει να απέχει από το αλκοόλ καθώς περνά από τον πλακούντα και μπορεί να βλάψει το έμβρυο και φυσικά το κάπνισμα. Γενικώς, η άποψη “τρώω για δύο” δεν έχει κάποια επιστημονική βάση και δεν θα πρέπει να υιοθετείται από την εγκυμονούσα, για την αποφυγή της υπερβολικής αύξησης βάρους.
Σε πιο πρακτικά ζητήματα, και για την αποφυγή της ναυτίας και του φουσκώματος, συστήνονται τα μικρά και συχνά γεύματα, ενώ συγκεκριμένα για τις ναυτίες, προτείνεται η κατανάλωση ανθρακούχου νερού ή σόδας ή η προσθήκη λεμονιού στο νερό. Φαίνεται πως και η τσίχλα μετά το γεύμα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα εμετού και ναυτίας. Όσον αφορά τον γλυκαιμικό έλεγχο της εγκύου, για την αποφυγή του διαβήτη κύησης, συστήνεται ένα πρωινό χαμηλό σε υδατάνθρακες για την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου. Τέλος για την απομάκρυνση κάθε παθογόνου μικροοργανισμού, η έγκυος θα πρέπει να μεριμνά για το καλό και σχολαστικό πλύσιμο των λαχανικών και των φρούτων και στη γενικότερη σωστή διαχείριση των τροφίμων, αποτρέποντας την εμφάνισης οποιαδήποτε επικίνδυνης κατάστασης απειλητική, για το μωρό.
Όσον αφορά την άσκηση, οι συστάσεις αναφέρουν 3-4 φορές την εβδομάδα μέτριας έντασης αερόβια άσκηση (π.χ. περπάτημα, κολύμβηση κ.α.), συνδυαστικά με ασκήσεις ενδυνάμωσης και αντιστάσεων με ελαφρύτερο φορτίο και πάντοτε με τη καθοδήγηση ειδικού γυμναστή. Κάποιες ασκήσεις τοκετού και αναπνοών με ειδικά ομαδικά προγράμματα εγκύων μπορούν να συμβάλλουν θετικά. Παρατηρείται επίσης από μελέτες πως η ύπτια θέση για παρατεταμένη ώρα δεν επιδρά θετικά και ασκήσεις που περιλαμβάνουν τέτοιες στάσεις θα πρέπει να αποκλείονται. Αν φυσικά ο γιατρός κρίνει απαραίτητο να διακοπεί η άσκηση, αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα!
Σε κάθε περίπτωση, είναι μία πολύ όμορφη περίοδος για μία γυναίκα και είναι σημαντικό να περάσει αναίμακτα έως την επιτυχή ολοκλήρωση της κύησης!