Αντίσταση στην ινσουλίνη!

Εσύ τι ξέρεις για την αντίσταση στην ινσουλίνη;
Είναι μία μεταβολική διαταραχή κατά την οποία, παρόλο που παράγεται επαρκής ποσότητα ινσουλίνης τα κύτταρα του ήπατος, των μυών και του λιπώδους ιστού, αντιστέκονται στη δράση της, μπλοκάροντας τον μεταβολισμό της γλυκόζης και των άλλων μακροθρεπτικών. Οι βασικές αιτίες εμφάνισης της είναι:
✅Κληρονομικότητα
✅Αυτοάνοσα νοσήματα
✅Άλλες διαταραχές (π.χ. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών)
✅Παχυσαρκία
✅Μεταβολικό σύνδρομο
✅Διατροφή πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη για μεγάλο χρονικό διάστημα
✅Καθιστικός τρόπος ζωής, έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
Άτομα που πάσχουν από ινσουλινοαντίσταση αντιμετωπίζουν χρόνια υπερκόπωση και υπνηλία, υπέρχρωση δέρματος, αύξηση βάρους ή αυξημένη περίμετρο μέσης.
Διαγνωστικά, παρουσιάζεται υψηλό σάκχαρο νηστείας ή διαταραγμένες τιμές στο τεστ ανοχής της γλυκόζης (καμπύλη γλυκόζης), διαταραγμένα λιπίδια αίματος, πιθανή αυξημένη αρτηριακή πίεση ή εμφάνιση κάποιον καρκινικών κυττάρων. Για την αντιμετώπιση της ινσουλινοαντίστασης, κάποιες φορές απαιτείται φαρμακευτική αγωγή όπως είναι η μετφορμίνη ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τα συνοδά νοσήματα όπως η δυσλιπιδαιμίες. Φυσικά, η ισορροπημένη διατροφή και η συστηματική άσκηση αποτελούν μέρος της συνολικής θεραπείας και πολλές φορές μοναδική προσέγγιση. Σε όσα άτομα κρίνεται απαραίτητη επίσης η απώλεια βάρους, θα πρέπει να επιτυγχάνεται άμεσα.
Όσον αφορά τη διατροφή, άτομα με ινσουλινοαντίσταση θα πρέπει να προτιμούν τρόφιμα χαμηλού και μετρίου γλυκαιμικού δείκτη για την ομαλή αύξηση του σακχάρου μετά από ένα γεύμα. Ακόμη, ένα πρωινό χαμηλό σε υδατάνθρακες και πλούσιο σε πρωτεϊνη, μπορεί επίσης να βελτιστοποιήσει την καμπύλη γλυκόζης μέσα στην ημέρα. Συνολικά, η ποσότητα των υδατανθράκων θα πρέπει να είναι μέτρια, ενώ η ποσότητα των φυτικών ινών υψηλή (λαχανικά, όσπρια, ολικής άλεσης, φρούτα με φλούδα). Ακόμη και οι υδατάνθρακες που καταναλώνονται θα πρέπει να συνδυάζονται με καλά λιπαρά και πρωτεΐνη ώστε να μειώνεται το συνολικό υδατανθρακικό φορτίου του γεύματος.
Γεύματα πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες (ζάχαρη, χυμοί, κέικ, μπισκότα) καθώς και τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (λευκά προϊόντα, χυμοί, αναψυκτικά) θα πρέπει να αποφεύγονται . Εκτός αυτών όμως, και τα κορεσμένα λιπαρά (λιπαρά κρέατα, τυριά και γαλακτοκομικά) καθώς και τα trans λιπαρά από τυποποιημένα προϊόντα, διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον τελικό μεταβολισμό της γλυκόζης και θα πρέπει να περιορίζονται δραστικά. Τέλος, το αλκοόλ, συστήνεται να περιοριστεί στην 1 μονάδα και 2 μονάδες για γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα.
Αναφορικά με την άσκηση, οι συστάσεις αναφέρουν: 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβιας άσκησης ή ιδανικά 75 λεπτά έντονης και επιπλέον 2-3 φορές την εβδομάδα ασκήσεις αντιστάσεων – βάρη – trx. Σε άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη η HIIT προπόνηση μπορεί να βοηθήσει
Τέλος, ο ποιοτικό ύπνος διάρκειας 7-8 ωρών, η αποβολή στρες που αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης με ψυχολογική υποστήριξη ή διαλογισμό φαίνεται να αποτελούν επιπρόσθετες θετικές αλλαγές στην έκβασης του προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση συμβουλεύσου τον ιατρό σου και έναν κλινικό διαιτολόγο καθώς κάθε περίπτωση είναι μοναδική και εξατομικευμένη!